Rami Malek v duši in telesu Freddieja Mercuryja

Zlati globus za Bohemian Rhapsody in za igralca, ki izvrstno igra s telesom, se giba in pleše, kot da je rojeni rockovski zvezdnik.
Fotografija: Rami Malek na nedeljski podelitvi zlatih globusov s članoma zasedbe Queen, kitaristom Brianom Mayem in bobnarjem Rogerjem Taylorjem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Rami Malek na nedeljski podelitvi zlatih globusov s članoma zasedbe Queen, kitaristom Brianom Mayem in bobnarjem Rogerjem Taylorjem. FOTO: Reuters

Združenje tujih dopisnikov v Hollywoodu je v noči z nedelje na ponedeljek podelilo zlate globuse za filmske in televizijske dosežke v letu 2018. Nagrado za najboljši film/dramo je dobil Bohemian Rhapsody, Ramija Maleka, ki je v tem filmu upodobil Freddieja Mercuryja, pa so razglasili za najboljšega igralca. Malek je namreč popolnoma vstopil v Freddiejevo dušo in telo, uprizoril je fantastično psihofizično transformacijo v frontmena Queenov.

Bohemian Rhapsody je nedvomno film, ki je zaznamoval minulo leto. Zgodba je številnim gledalcem približala pevca in skupino ter obenem dvignila veliko prahu. Še vedno se lomijo kopja o pomenu in verodostojnosti tega biografskega filma. Pomembno pa je poudariti, da sta pri snemanju ves čas sodelovala člana skupine Queen Brian May in Roger Taylor, zaradi česar ne bi smeli dvomiti o avtentičnosti, sta pa gotovo poskrbela, da film ne razkriva prevelikih podrobnosti o Freddiejevem intimnem življenju. Nekateri bi temu rekli cenzura, drugi skrb za dostojanstvo. Režijo so zaupali kompetentnemu Bryanu Singerju, ki so ga sicer v zadnjih tednih snemanja odslovili, in ga zamenjali z Dexterjem Fletcherjem, režiserjem prihajajočega Rocketmana o Eltonu Johnu.

Ustvarjalna svoboda

Ko je govor o avtentičnosti, je treba reči, da so si avtorji filma pač vzeli nekaj ustvarjalne svobode, ampak tako je vedno, kadar ne gre za avtorizirane biografije, in ta obstaja tudi o Freddieju Mercuryju.

Skupina Queen in Freddie Mercury sta preveč priljubljena, da ne bi skoraj vsak od množice oboževalcev v filmu nečesa pogrešal. Nekaterim se tudi izbira Maleka ne zdi posrečena, vendar si je ta ameriški igralec, po poreklu egiptovski Kopt, s to vlogo pridobil zelo veliko novih oboževalcev.



Malek za vlogo Freddieja ni bil prva izbira, ampak je bil komik Sacha Baron Cohen, ki jo je zavrnil zaradi »ustvarjalnih nesoglasij«, med Malekom in Singerjem pa so bila med snemanjem vse večja nesolgasja, zaradi česar je režiser opustil film. Malek izvrstno igra s telesom, giba se in pleše, kot da je rojeni rockovski zvezdnik. Igralec je postal znan z nagrajeno serijo Mr. Robot, za katero je leta 2016 dobil nagrado emmy kot najboljši igralec v kategoriji dramske serije. Igral pa je med drugim v filmih Noč v muzeju 3, Želja po hitrosti in Somrak saga 2.

Kdo je v resnici pel in igral inštrumente

Internetni iskalniki so zadnje mesece polni vprašanj gledalcev o Bohemian Rhapsody. Eno najpogostejših vprašanj je, ali Rami Malek v resnici poje v filmu. Preden je sprejel vlogo, je producente filma opozoril, da ne zna ne peti ne igrati nobenega inštrumenta. »Rekel sem jim, da nisem pevec. Ne igram klavirja. Se pa na zanimiv način gibam po plesišču in ne vem, ali to lahko imenjujem ritem. In to je edino,« je povedal Malek v intervjuju. Kljub temu sta bila njegova karizma in talent tisto, kar so producentu potrebovali. Sam pa je potreboval številne lekcije petja in plesa. Ramijev glas v filmu je amalgam več različnih vokalov, združenih, da so bili čim bolj podobni specifičnemu vokalu Freddieja Mercuryja. Rami je torej pel, a ni mogel vsega odpeti sam, več kot dovolj je bilo, da je do perfekcije posnemal Freddijeve gibe in mimiko. Dobršen del vokala pripada kanadskemu rockovskemu pevcu Marcu Martelu, čigar glasovne sposobnosti so bile najustreznejše za ta filmsko-pevski izziv.

Malekovo igranje klavirja je v filmu videti avtentično. Pa ga je v resnici igral? Film bi se lahko izognil prizorom, v katerih je videti igralca, kako igra klavir, s preprosto spremembo kadra na veliki plan prstov. Vendar se je Rami moral naučiti igrati klavir in to na tako zelo nenavaden način, kakor ga je igral Freddie.

Rami Malek kot Freddie Mercury. FOTO: Promocijsko Gradivo
Rami Malek kot Freddie Mercury. FOTO: Promocijsko Gradivo


So drugi filmski igralci skupine Queen igrali inštrumente? Čeprav so imeli nadomestne glasbenike, jih niso potrebovali. Igralci so trdo vadili, da so izpopolnili svoje igranje in bili verodostojni, pri čemer je imel neprecenjljive zasluge Brian May kot inštruktor. Je imel Rami Malek zobno protezo? Da, zobno protezo je nosil že celo leto pred snemanjem filma, da se je nanjo navadil in da bi bil z njo čim bolj naraven.

Bohemian Rhapsody je narejen kot družinski film in to je tisto, kar nekatere kritike moti. Film je komercialno izjemno uspešen, v veliki meri seveda zaradi nepozabnega Mercuryja in fantastične glasbe. Bohemian Rhapsody bo, kot kaže, postal biografski glasbeni film z največjim zaslužkom v zgodovini filma.

Komentarji: