Stanje stabilno, dokumentarcev vse več

Med 55 filmi v tekmovalnem programz 26. Festivala slovenskega filma so štiri svetovne premiere.
Fotografija: FOTO: Matjaž Rušt
Odpri galerijo
FOTO: Matjaž Rušt

V Slovenski kinoteki so predstavili program 26. Festivala slovenskega filma (FSF), ki bo med 5. in 8. oktobrom v Portorožu. Odprl ga bo film Šterkijada Igorja Šterka. Ta je tudi del tekmovalnega programa, v okviru katerega bodo prikazali 55 filmov.

Šterkijada bo na FSF doživela svetovno premiero, kot tudi Poslednji heroj Žige Virca, Vzornik Nejca Gazvode in Opazovanje Janeza Burgerja. Skupno je bilo na festival prijavljenih 138 filmov različnih zvrsti in žanrov. Kot je povzel direktor festivala Bojan Labović, na področju animiranih filmov vlada zatišje, opazno pa je povečanje kakovostnih študijskih filmov in dokumentarcev. Pri tem se, tako direktorica Slovenskega filmskega centra (SFC) Nataša Bučar, kažejo učinki spodbud in usmeritev za dokumentarni in animirani film v zadnjih letih.

Te večinoma ustvarjajo režiserke, medtem ko pri celovečernih igranih filmih, ki so paradni konj produkcije, prevladujejo režiserji. Tekmovalni program bosta ocenjevali izključno moška (Vladimir Šojat, Naško Križnar, Dušan Kastelic) in izključno ženska žirija (Anuša Kodelja, Ana Šturm, Andrina Mračnikar). Nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti so preimenovali v nagrado Milke in Metoda Badjure, prejel jo bo direktor fotografije Rado Likon.

Na festivalu bodo zaznamovali­ več obletnic, kot so 15-letnica Kinodvora, 60-letnica prve projekcije v dvorani Silvana Furlana, 80-letnica Karpa Godine, 100-let­nica direktorja fotografije Ivana Marinčka, s projekcijo njegovega zadnjega filma Pamtim samo sretne dane (Spomnim se samo srečnih dni) pa se bodo spomnili lani preminulega Radka Poliča - Raca. Ob tej priložnosti bosta festival obiskala režiser Nevio Marasović in producentka filma.

Posebno pozornost bodo namenili tudi snemanju in fotografiji, na zaprtem dogodku v organizaciji zunanjega ministrstva in SFC pa bodo tujim diplomatom predstavili možnosti, ki jih Slovenija ponuja kot filmska destinacija.

Komentarji: