Predstavitvena informacija

Tudi letos 31. Liffe bo! Skupaj bomo lovili sanje, tokrat na spletu

Na www.liffe.si bo od 11. do 22. novembra obiskovalcem omogočen ogled nekaj več kot dvajsetih filmov, med njimi petih tekmovalnih iz sklopa Perspektive.
Fotografija: Gagarin; R: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh FOTO: Arhiv Liffa
Odpri galerijo
Gagarin; R: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh FOTO: Arhiv Liffa

Letošnjo podobo festivala vizualno označuje t. i. dreamcatcher, lovilec sanj; filmske podobe ob zapiranju in vegetiranju kinodvoran trmoglavo iščejo gledalca in gledalci jih poskušamo ujeti, če je le mogoče, v kinu. Ker zaradi epidemioloških razmer letos to žal ni mogoče, bodo izbrani filmi 31. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala med festivalom, od 11. do 22. novembra 2020, na ogled po spletu. S pomočjo platforme VOD – video na zahtevo – bo na www.liffe.si obiskovalcem omogočen vpogled v najboljše in najbolj sveže, kar so v tem zahtevnem času pripravili filmski ustvarjalci. Filmi iz sklopa Perspektive se bodo potegovali za najpomembnejšo festivalsko nagrado vodomec, ki jo podeljuje glavni pokrovitelj Telekoma Slovenije, ki že četrt stoletja neprekinjeno podpira Liffe.



Odprtje festivala s filmom Gagarin
 
V sredo, 11. novembra, se bo s filmom Gagarin (Gagarine Gagarine; režija: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh; Francija, 2020) začel 31. Ljubljanski mednarodni filmski festival, ki bo potekal do vključno nedelje, 22. novembra. V tekmovalnem sklopu Perspektive se bo za nagrado vodomec potegovalo pet filmov: Asistentka, Gagarin, Izgnanstvo, Moj jutranji smeh in Sadeži pozabe. O nagrajenem filmu bo odločala tričlanska žirija, ki jo sestavljajo novinarka, komentatorka in urednica Ženja Leiler, direktorica produkcijske hiše Nosorogi in producentka Marina Gumzi ter urednik, scenarist in prevajalec Zdravko Duša.

Asistentka; R: Kitty Green FOTO: Arhiv Liffa
Asistentka; R: Kitty Green FOTO: Arhiv Liffa

 
Film Asistentka govori o mladi asistentki, ki je v službi priča vprašljivim dejavnostim svojega vplivnega šefa (gledalec ga nikoli ne vidi) in pomenljivo spominja na afero spolnih zlorab, povezanih s Harveyjem Weinsteinom, ki je sprožila gibanje #MeToo. Gagarin je portret življenjskega utripa v rasno pestrem predelu na obrobju Pariza. Film, posnet ob resničnem rušenju ogromnega stanovanjskega kompleksa Cité Gagarine, skozi preplet realizma in bujne domišljije izriše sanje mladega fanta, ki želi ubežati vsakdanji resničnosti. Izgnanstvo, vročična, z elementi srhljivke začinjena študija moškega, ki se čuti diskriminiranega in se vse bolj zapleta v mreže lastne paranoje, je zmagovalni film letošnjega sarajevskega filmskega festivala. Z značilnim balkanskim humorjem začinjena balada Moj jutranji smeh o generaciji, odrasli pod radarjem pretirano zaščitniških staršev, ki se le stežka privaja na življenje v resničnem svetu. Sadeži pozabe je alegorična in duhovita filmska pripoved o tem, kako čustva vplivajo na človekov spomin in kakšno vlogo ima pri tem sodobna tehnologija.

Najštevilnejše zastopan sklop Predpremiere

V sklopu Predpremiere bodo na ogled filmi Dragi tovariši o krvavih dogodkih, ki so v šestdesetih letih pretresli podeželsko mesto v nekdanji Sovjetski zvezi, a so zaradi prikrivanja oblasti dolga desetletja ostali zamolčani. Švedski dokumentarec Greta predstavlja eno najpopularnejših najstnic, aktivistko Greto Thunberg, ki si prizadeva opozoriti na grozeče podnebne spremembe in našo odgovornost zanje. V filmu Izbrisati zgodovino je režijski duo Benoît Delepine in Gustave Kervern v zgodbo o treh zgubah v poznih srednjih letih, ki pa premorejo obilo srčnosti, zapakiral ironično-kritičen pogled na najbolj pereče oblike sodobnih e-odvisnosti. Režiser Pietro Marcello je navdih za film Martin Eden, ki obravnava številne aktualne tematike, kot so individualizem, družbena razslojenost ter vloga in pomen kulture v družbi, našel v istoimenskem romanu Jacka Londona. Režiser Thomas Vinterberg in igralec Mads Mikkelsen sta znova združila moči v komediji Nažgani, ki se sprašuje, ali je povečana količina alkohola v krvi res tako slaba stvar. Četrti celovečerec Srđana Golubića Oče prikazuje boj preprostega srbskega očeta s togimi mlini socialnega skrbstva, da bi dosegel skrbništvo nad svojimi otroki. Presunljiv slavospev človeški vztrajnosti in starševski ljubezni. François Ozon se s filmom Poletje '85 vrača k svojim filmskim koreninam s tragično romantično zgodbo o brezskrbnem prijateljstvu in neuslišani ljubezni na obali Normandije, posneto po romanu Aidana Chambersa. Švic prikazuje tri dni v življenju priljubljene fitnes motivatorke, ki ji iskrena objava na Instagramu svet nenadoma obrne na glavo. Šest let po filmu Ugrabitev Michela Houellebecqa se razvpiti francoski pisatelj vrača na filmska platna v filmu Terapija, tokrat v družbi Gérarda Depardieuja. Undine je ljubezenska zgodba s pravljično-mističnim pridihom o temperamentni zgodovinarki in zadržanem potapljaču, ki skušata s svojo zemeljsko krhkostjo kljubovati usodi in skrivnostnim vodnim silam.

Greta; R: Nathan Grossman FOTO: Arhiv Liffa
Greta; R: Nathan Grossman FOTO: Arhiv Liffa


Terapija; R: Guillaume Nicloux Weiwei FOTO: Arhiv Liffa
Terapija; R: Guillaume Nicloux Weiwei FOTO: Arhiv Liffa


Na ogled tudi že film o izbruhu koronavirusa v Vuhanu
 
V sklopu Kralji in kraljice bodo na ogled filmi Koronacija, Sol solza in Zberi se, babica. V Evropi živeči umetnik Ai Weiwei je dokumentarec Koronacija o karanteni v Vuhanu med izbruhom novega koronavirusa režiral na daljavo, posamezne prizore pa so na skrivaj posneli prebivalci sami. Ljubezenske izkušnje mladega mizarja se v filmu Sol solza pred gledalcem nizajo v črno-belem kontrastu s stilizirano narativno distanco, v kateri zaživita tako mladostna čutnost kot zrela pomirjenost s preteklostjo, poosebljena v njegovem ostarelem očetu. Zberi se, babica je črna komedija o družini, ki razpada ob babičini smrtni postelji, medtem ko Sarajevo ovija grožnja bližajoče se bratomorne vojne. V sklopu Panorama bo na ogled film Zlo ne obstaja. Štiri zgodbe na temo smrtne kazni so iranskemu režiserju Mohammadu Rasoulofu prinesle zlatega medveda za najboljši film na letošnjem Berlinalu. Po zgodbah o avtomobilski gumi in semiš jakni je francoski režiser Quentin Dupieux, ki ga odlikuje specifičen smisel za humor, glavno vlogo v svojem novem filmu Mandibule namenil velikanski mesarski muhi – in prisrčni človeški neumnosti. Film bo na ogled v sklopu Ekstravaganca.

Koronacija; R: Ai FOTO: Arhiv Liffa
Koronacija; R: Ai FOTO: Arhiv Liffa

 
Najmlajši si bodo v okviru sklopa Kinobalon lahko ogledali filma Volkovi in Moj brat lovi dinozavre. Volkovi so pripoved o otroških željah in odraslih skrbeh priseljenske družine, podana skozi prizmo pisane domišljije, ki je na letošnjem Berlinalu prejela glavno nagrado mednarodne žirije v sklopu Generation Kplus. Film je primeren za otroke od devetega leta. Ganljiv in humoren film Moj brat lovi dinozavre o najstniških tegobah ter o sprejemanju drugačnega in lastnega je bil posnet po resnični zgodbi in istoimenski knjigi Giacoma Mazzariola. Mladi iz kar 32 držav so mu letos podelili evropsko filmsko nagrado mladega občinstva. Primeren je za otroke od dvanajstega leta.
 
Še vedno upanje, da bodo decembra filmi predvajani v dvoranah
 
Kot je dejal programski vodja festivala Simon Popek, si na Liffu še vedno prizadevajo ohranjati klasično kino izkušnjo. Glede na to, da je bilo v program 31. Liffa prvotno uvrščenih 55 celovečernih filmov (in izbor kratkih), od tega 17 iz retrospektive Federica Fellinija, bodo, če bodo epidemiološke razmere dopuščale, preostale načrtovane filme letošnjega festivala v dvoranah prikazali decembra.