TV namig: Hči, Zvitorepec in Dinastija

Družine s skrivnostmi so v ospredju avstralske drame, posnete po motivih Ibsena. V seriji 50 knjig, ki so nas napisale, je v ospredju Mustrov strip Zvitorepec, Fox Life pa prinaša predelavo kultne žajfnice iz 80. let.
Fotografija: Hči. Foto TVS
Odpri galerijo
Hči. Foto TVS

Sreda, 24. aprila

 

Hči: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)

The Daughter. Avstralija, 2016. Režija: Simon Stone. Igrajo: Paul Schneider, Geoffrey Rush, Ewen Leslie, Miranda Otto, Odessa Young, Sam Neill. Drama. 95 minut.

Sodobna drama, posneta po motivih drame Divja račka norveškega pisca Henrika Ibsena, je portret družin, ki jih pretresejo medsebojne skrivnosti.

Christian se po mnogih letih vrne v Avstralijo, da bi se udeležil očetove poroke. Oče (Rush) se bo poročil z mnogo mlajšo gospodinjo. Christian se znova sreča tudi s svojim nekdaj dobrim prijateljem Oliverjem, ki je zdaj poročen s Charlotte. A včasih je bila Charlotte gospodinja Christianovega očeta ... 

To je filmski prvenec gledališkega režiserja Simona Stona, ki je izvirno Ibsenovo dramo Divja račka režiral tudi na odru.

Geoffrey Rush je te dni dobil tožbo proti avstralskemu časniku Daily Telegraph, ki je objavil, da je Rush nadlegoval soigralko pri predstavi Kralj Lear leta 2015. Sodišče mu je prisodilo več kot pol milijona evrov odškodnine.
 

50 knjig, ki so nas napisale: TVS 1 ob 21.40


Strip Mikija Mustra
Strip Mikija Mustra


Miki Muster: Zvitorepec. Slovenija, 2018. Režija: Sinko Darko, Taufer Lara. Dokumentarna serija.

V seriji 50 knjig, ki so nas napisale, ustvarjalci iščejo knjigo, ki nas je najbolj zaznamovala, ki nas je skratka napisala. Če so nas nekatere knjige napisale, je bil Zvitorepec strip, ki nas je narisal ...

Kmalu po drugi svetovni vojni v socialistični Jugoslaviji Zvitorepec ni bil sprejet brez nezaupanja, saj je predstavljal proizvod dekadentnega kapitalizma. Po razhodu s Sovjetsko zvezo leta 1948, ko se je SFRJ ozirala proti ZDA, so tam uzrli tudi Disneyjeve stripe. Leta 1952 so na tedniku PPP hišnemu ilustratorju Mikiju Mustru naročili, naj v slogu basni nariše podoben živalski strip, vendar z avtohtonimi slovenskimi junaki, s katerimi se bodo mladi bralci lahko poistovetili, da le ne bo kvaril mladine.

O fenomenu Zvitorepca so se pogovarjali z lastnikom striparnice Aleksandrom Buchom, z Iztokom Sitarjem je beseda tekla o družbenem kontekstu stripa, pesnica in založnica Anja Golob pa je orisala koncept risoromana, novega knjižnega žanra, ki združuje literaturo in risbo.
 

Dinastija: Fox Life ob 22.55 (Premiera)


Dinastija (Dynasty). Foto Fox
Dinastija (Dynasty). Foto Fox


Dynasty. ZDA, 2017. 1. sezona. 1/21. Igrajo: Elizabeth Gillies, Nathalie Kelley, James Mackay. TV-serija.

Fallon Carrington je karizmatična, rada spletkari in misli, da bo prevzela očetovo globalno podjetje. Ko oče, Blake Carrington, Fallon in njenega brata Stevena pokliče domov v Atlanto, Fallon zgrožena izve, da se niso dobili, da bi praznovali njeno napredovanje, ampak da bi spoznali bodočo mačeho.

Gre za predelavo priljubljene serije iz 80. let.

Komentarji: