TV namiga: Navodila niso priložena in Zvesti vrtnar

Nocoj premiera režiserja in igralca, ki mu pravijo mehiški Jim Carrey, priporočamo pa še film, v katerem blestita Ralph Fiennes in Rachel Weisz.
Fotografija: Foto Marcia Perskie
Odpri galerijo
Foto Marcia Perskie

Sobota, 15. junija

 

Navodila niso priložena: TVS 2 ob 20.05 (Premiera)

Vikendova ocena: 3 (od 5)

No se aceptan devoluciones. Mehika, 2013. Režija: Eugenio Derbez. Igrajo: Eugenio Derbez, Karla Souza, Jessica Lindsey. Komedija/drama. 115 minut.

Valentin je zapeljivec iz Acapulca, ki preži na avantur željne turistke. Nekega dne se na njego­vih vratih pojavi Julie, privlačna Američanka, mu porine v roko hčerko po imenu Maggie, vzame deset dolarjev za taksi in – izgine. Valentin je sprva osupel in skuša otroka vrniti, sčasoma pa se privadi na vlogo očeta in z Maggie se močno zbližata. Potem pa na njuna vrata potrka Julie ...

Režijski prvenec moža, ki mu pravijo mehiški Jim Carrey, se iz začetne komedije prelevi v sentimentalno dramo, ki se bo marsikateremu gledalcu zdela formulaična, šale pa postane. Je pa mala Loreto Peralta odlična v vlogi Maggie. Derbez si je otroka sicer najprej predstavljal kot dečka, a ni našel nobenega, ki bi bil primeren in dvojezičen. Ko je ugledal malo Loreto, je sinček pač postal hčerkica.

Gre za enega najuspešnejših mehiških filmov. Predlani so ga predelali Francozi – pri nas v kinu je bil predvajan kot Nepričakovano očka.

 

Zvesti vrtnar: Planet TV ob 23.05

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Foto Planet TV
Foto Planet TV


The Constant Gardener. VB/Nemčija, 2005. Režija: Fernando Meirelles. Igrajo: Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Danny Huston, Bill Nighy. Triler. 129 minut.

Mlado aktivistko Tesso (Rachel Weisz), poročeno z diplomatom Justinom (Ralph Fiennes, na sliki), v Afriki surovo umorijo. Nenehni spomini na njuno ljubezen in govorice o Tessini nezvestobi so za Justina spodbuda, da se poda na nevarno odisejado. Kmalu obupan spozna, da je posredi globalna zarota, ki je terjala tisoče nedolžnih življenj, zdaj pa grozi tudi njemu.

Režiser mojstrovine Božje mesto (2002) postreže z zgodbo o čustvenem in globalnem popotovanju, iskanju resnice in zaroti svetovne razsežnosti. V vrhunsko zrežiranem in v dokumentarističnem stilu posnetem filmu sta za vso potrebno kemijo na platnu poskrbela dvakratni nominiranec za oskarja Ralph Fiennes in Rachel Weisz, ki si je za vlogo bojevite Tesse prislužila zlati kipec.

Film je posnet po romanu Johna Le Carréja. Pisatelj je lik Tesse Quayle ustvaril po znani aktivistki Yvette Pierpaoli, ki je umrla v prometni nesreči v Albaniji. Knjiga je posvečena njej.

Prizor, kjer se Tessa sprehaja po revni četrti, je posnet v Kiberi in otroci, s katerimi izmenja po nekaj besed, so otroci, ki tam zares živijo, ne pa najeti statisti.

Komentarji: