TV namiga: Trenutek reke in Glive

Nocoj bo na sporedu domači film o reki Soči, ki pa je pravzaprav film o našem odnosu do narave. V tujem dokumentarcu pa o glivah, ki morda skrivajo ključ do naše prihodnosti.
Fotografija: Trenutek reke. Foto FSF
Odpri galerijo
Trenutek reke. Foto FSF

Nedelja, 17. marca

 

Trenutek reke: TVS 1 ob 21.50


Slovenija, 2010. Režija: Anja Medved in Nadja Velušček. Dokumentarni film. 65 minut.
Reka Soča v svoji razmeroma kratki strugi povezuje dve popolnoma različni pokrajini: Alpe in Mediteran. In res se zdi, kot da je sestavljena iz dveh osebnosti. Ima tudi dve imeni. Soča je ženska. Isonzo je moški. Soča je voda protislovij – privlačna in nevarna, znana po smaragdni barvi in krvavi fronti. Prva svetovna vojna v teh krajih ni uničila le življenj, vasi in polj, ampak tudi odnos, ki ga je tedanji človek gojil do narave.

Režiserki in scenaristki filma sta prek zgodbe o Soči raznoliko predstavili kraje, ki jih prečka reka, njihovo zgodovino in pokazali na mnoga protislovja tega obmejnega ozemlja. Anja Medved in Nadja Velišček sta svoj film takole opisali: »Na poti, ki jo Soča preteče od izvira do izliva, srečamo ljudi, ki imajo do te vode različen odnos, zato to ni film o reki, ampak film o našem odnosu do narave.«

Soča je navdihnila slovenskega pesnika Simona Gregorčiča, da ji je posvetil svojo najbolj znano domoljubno pesem, Soči. Vir navdiha je v njej našel tudi italijanski pesnik Giuseppe Ungaretti, ki Sočo opisuje v svoji pesmi I fiumi (Reke).

 

Kraljestvo – kako so glive ustvarile naš svet: TVS 2 ob 20.00 (Premiera)


The Kingdom: How Fungi Made Our World. Foto TVS
The Kingdom: How Fungi Made Our World. Foto TVS


The Kingdom: How Fungi Made Our World. Kanada, 2018. Dokumentarna oddaja.
Življenjsko okolje fungusov oziroma gliv sta tako Antarktika kot nuklearni reaktor. Živijo v človeških pljučih in na koži. Na svetu je več vrst gliv kot rastlin, so med najmanj raziskanimi in najbolj podcenjenimi organizmi, a so zmožne ozdraviti norice in spremeniti kartonaste škatle v gozd ali Mars v rajski vrt.

Komentarji: