TV namigi: Anomalisa, Mestne promenade in Avatar

Priporočamo film enega najbolj izvirnih filmarjev sodobnega časa, Charlieja Kaufmana. Popoldne se začne nova serija domačih oddaj Mestne promenade, vmes pa še Cameronov epski Avatar.
Fotografija: Anomalisa Foto Paramount Pictures
Odpri galerijo
Anomalisa Foto Paramount Pictures

Sobota, 8. decembra

 

Anomalisa: TVS 1 ob 22.35 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Anomalisa. ZDA/VB, 2015. Režija: Duke Johnson, Charlie Kaufman. Glasovi: David Thewlis, Jennifer Jason Leigh, Tom Noonan. Animirani film. 90 minut.
Charlie Kaufman je eden najbolj izvirnih sodobnih filmarjev, čigar scenariji segajo v bizarne fantazijske svetove, a so polni čustev, resničnejših od večine dram. Po filmu Prispodoba iz leta 2008 je Kaufman prvič spet sedel na režijski stolček. Tokrat si ga je delil z mojstrom animacijske tehnike stop-motion in skupaj sta ustvarila film o sodobnem človeku, polnem eksistencialnega obupa.

Michael Stone je ikona marketinškega sveta odnosov s strankami. Spisal je uspešno knjigo in zdaj prihaja v mesto, da bi o tem predaval na konferenci. A sam se počuti odrezan od sveta. Vsi okrog njega so videti enako, zvenijo enako ...

zanimivosti:
  • Michael Stone se v filmu prijavi v hotel z imenom Fregoli. V psihiatriji je Fregolijev fenomen vrsta blodnje, kjer človek vse ljudi okrog sebe dojema kot eno in isto osebo, ki prevzema tuje identitete.
  • Anomalisa je bila nominirana za oskarja in globus za animirani film.
 

Mestne promenade: TVS 1 ob 17.20 (Premiera)


Mestne promenade - Ljubljana Foto Karel Holynski
Mestne promenade - Ljubljana Foto Karel Holynski


Ljubljana. Slovenija, 2018. 1/4. Režija: Petra Hauc. Vodi: Andrej Doblehar. Dokumentarna serija.
V Ljubljani bodo s pomočjo pričevanj in starih posnetkov obudili spomin na nekdanjo promenado, ki je v času med vojnama potekala po Cankarjevi cesti in v Tivoliju. Kakšne so bile njene značilnosti in širši kulturni vpliv, bodo predstavili gosti v oddaji: Mirjana Borčić, Bogo Zupančič in Katja Jerman. V seriji bodo predstavili še promenade Rogatca, Radovljice in Metlike.
 

Avatar: Kanal A ob 20.00

Vikendova ocena: 5 (od 5)


Avatar. ZDA, 2009. Režija: James Cameron. Igrajo: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang. Fantazijski film. 161 minut.
Tehnično morda najbolj dovršen film prejšnjega desetletja vsebuje dovolj klasičnih filmskih elementov, kot so všečna zgodba, prava mera suspenza in čustvena razsežnost, da deluje tudi na malem ekranu.

Nekdanji marinec, zdaj pa paraplegik Jake Sully (Worthington) se odloči, da bo prevzel mesto pokojnega brata v znanstveni odpravi. Tako obišče oddaljeni planet Pandora, na katerem pridobi nezemeljsko telo plemena Na'vi. Potem ko ga pred smrtjo reši lepa Neytiri (Saldana), spozna, da bo misija Zemljanov pravzaprav uničila domovanje plemena Na'vi ...

Komentarji: