TV namigi: Ema, Ni je več in Dekle, ki se je igralo z ognjem

Nocoj bo Slovenija dobila pesem, ka nas bo predstavljala na izboru za Pesem Evrovizije. Voditeljica bo Ajda Smrekar. Če imate raje druge vrste suspenz, pa priporočamo Fincherjev triler in drugi del skandinavske trilogije Milenium.
Fotografija: Ajda Smrekar bo vodila letošnji izbor za Pesem Evrovizije. Foto: David Lotrič
Odpri galerijo
Ajda Smrekar bo vodila letošnji izbor za Pesem Evrovizije. Foto: David Lotrič

Sobota, 16. februarja

 

Ema: TVS 1 ob 20.00


Slovenija, 2019. Voditeljica: Ajda Smrekar. Prenos.
Za evrovizijsko vozovnico se letos poteguje deset izvajalcev, to so Fed Horses, Inmate, Kim, Lumberjack, Okustični, Raiven, Renata Mohorič, René, Ula Ložar ter Zala Kralj in Gašper Šantl. Izmed deseterice bo tričlanska strokovna žirija, ki jo bodo razkrili šele ob koncu prireditve, izbrala dva superfinalista, o zmagovalcu pa bodo odločili izključno gledalci in poslušalci.
Na odru bodo nastopili še lanska slovenska predstavnica na Pesmi Evrovizije Lea Sirk, Španec Inot, ki je znan po imitacijah znanih glasbenikov, in primorski raper Smaal Tokk

Izbor bo vodila igralka Ajda Smrekar, ki bo na odru tudi zaplesala. »Pela pa ne bom, tega se vam ni treba bati. Moja glavna naloga je, da povežem oddajo v prijeten večer. Na Emi so v ospredju izvajalci in njihove skladbe, prav je, da so vsi žarometi usmerjeni v njih in njihove nastope,« nam je zaupala v pogovoru.
 

Ni je več: Planet 2 ob 20.00

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Foto Planet TV
Foto Planet TV


Gone Girl. ZDA, 2014. Režija: David Fincher. Igrajo: Igrajo: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Kim Dickens. Kriminalka. 149 minut.
Ko se srečata žanrska knjižna uspešnica in eden najbolj perfekcionističnih režiserjev, je jasno, da bo nastalo nekaj velikega. In Ni je več je res ena stilistično najbolj dovršenih kriminalk sodobnega časa, ki jo še obogatita temačen humor in odlična igra Rosamund Pike in, da, celo Bena Afflecka.

Ko Amy Dunne (Pike) na dan pete obletnice zakona izgine, je njen mož Nick (Affleck) ves iz sebe in takoj organizira iskalno akcijo. A pod drobnogledom javnosti in policije se začne kazati, da njun zakon ni bil popoln. Ko se izkaže, da je bila marsikatera Nickova izjava laž, postane glavni osumljenec za izginotje.

Rosamund Pike je bila za vlogo nominirana za oskarja.

Pozoren gledalec bo lahko opazil, da se Affleckova teža v filmu spreminja od rahle zamaščenosti do izklesanih mišic. V času snemanja je namreč dobil vlogo v filmu Batman proti Supermanu in začel obiskovati težke treninge.
 

Dekle, ki se je igralo z ognjem: TVS 1 ob 23.15

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Foto TVS
Foto TVS


Flickan som lekte med elden. Koprodukcija, 2009. Režija: Daniel Alfredson. Igrajo: Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Lena Endre, Michalis Koutsogiannakis, Peter Andresson. Kriminalka/Triler. 129 minut.
Nadaljevanje Dekleta z zmajskim tatujem sledi zgodbi hekerke Lisbeth Salander (Noomi Rapace), ki je vse globlje vpletena v vohunsko-kriminalno spletko z nevidnimi in čedalje bolj neusmiljenimi nasprotniki. Tudi novinar Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) poskuša priti skrivnostim do dna, in čeprav verjame v njeno nedolžnost, ga njeno izginotje in grozovita razodetja vse bolj begajo. Čeprav je Salandrova velik del filma odsotna, je nedvomno glavna junakinja, saj se skoraj vsak trenutek zgodbe vrti okrog nje in njene preteklosti.

Čeprav še zmeraj odličen, je film bolj statičen in počasnejši od prvega dela, za kar gre krivdo iskati predvsem v režiserju Danielu Alfredsonu (prvega je režiral Niels Arden Oplev), ki se pogosto zamoti s stranskimi scenami (npr. dolge seksualne scene na začetku), vendar pa mu uspe iz igralcev dobiti ravno tako pristne like kot Oplevu v Dekletu z zmajskim tatujem. Rapacejeva je tako spet rezervirano odlična, Nyqvist pa bi težko bolje prikazal trmasto prepričanje v ideale in pravico, ki ženejo njegovega novinarja ne le z glavo skozi zid, temveč celo zidovje.

Komentarji: