TV namigi: Savlov sin, Otroci z gora in Bitka med spoloma

Za ponočnjake je tu film, ki vam ne bo pustil spati, ena najbolj nenavadnih zgodb o holokavstu. Prej pa lahko izbirate med zabavno dramedijo z Emmo Stone in Stevom Carellom ali dramo o materinstvu in človečnosti iz Gane.
Fotografija: Savlov sin (Saul fia). Foto TVS
Odpri galerijo
Savlov sin (Saul fia). Foto TVS

Sobota, 12. januarja

 

Savlov sin: TVS 1 ob 23.25 

Vikendova ocena: 5 (od 5)


Saul fia. Madžarska, 2015. Režija: László Nemes. Igrajo: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn. Drama. 107 minut.
Oktober 1944 v koncentracijskem taborišču Auschwitz. Savel Ausländer je član posebne skupine judovskih taboriščnikov, imenovane sonderkommando, ki je prisiljena sodelovati pri množičnih usmrtitvah. Nekega dne odkrije truplo dečka, za katerega misli, da je njegov sin. Odločen je, da bo otroku omogočil pravi judovski pogreb, zato skuša za vsako ceno najti rabina ...

Trpka tematika postane še bolj srhljiva, ker gledalec glavnemu junaku ves čas zre čez ramo, prizori, ki jih vidi, pa ga navdajajo z neizmerno tesnobo. A kljub temu ne boste nehali gledati, Savlov sin je namreč izjemen film.

To je prvenec madžarskega režiserja Lászla Nemesa, navdih zanj je dobil, ko je v knjigarni naletel na knjigo o sonderkommandih. Film je med drugim dobil oskarja in globus za tuji film in veliko nagrado žirije v Cannesu.
 

Otroci z gora: TVS 2 ob 20.00

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Otroci z gora (Children of the Mountain). Foto TVS
Otroci z gora (Children of the Mountain). Foto TVS


Children of the Mountain. Koprodukcija, 2016. Režija: Priscilla Anany. Igrajo: Rukiyat Masud, Adjetey Anang, Bex. Drama. 90 minut.
Gana, glavno mesto Akra. Essuman se visoko noseča šopiri pred sosedo, katere mož Edjah je otrokov oče. Ponosna na dejstvo, da je sosed izbral njo namesto žene, in brez empatije do zapuščene žene. Potem pa Essuman rodi: njen sin Nuku ima tako imenovano zajčjo ustnico, kar je šele začetek njegovih zdravstvenih težav. Edjah se sinu in tudi Essuman odpove in ona je obupana zaradi vsega, kar se je zgrnilo nadnjo. A potem se v njej prebudi materinski čut in odločena je, da bo za otroka skrbela kljub zavračanju očeta, kljub vaškim vračem in sleparskim zdravnikom.

Film o materinstvu, o žrtvah in o krhkosti naše človečnosti je lep v svoji svežini in pristnosti. 

Režiserka Priscilla Anany, ki je tudi avtorica scenarija, je bila rojena v Gani, a je nato film študirala v ZDA. V Gani so razcepljeno ustnico dojemali kot dokaz, da je v otroku zli duh. Čeprav se o tem javno ne govori, take otroke v nekaterih tamkajšnjih okoljih še vedno odpeljejo v divjino in jih tam pustijo umreti. Režiserka je med iskanjem ljudi, ki bi sodelovali pri filmu govorila z več mladimi mamicami z otroki z razcepljeno ustnico. Ena ji je rekla: »Pokličite in bom videla.« Čez tri dni pa je rekla: »Moj otrok je žal umrl.«
 

Bitka med spoloma: HBO ob 20.00 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Battle of the Sexes. ZDA/VB, 2017. R: Jonathan Dayton, Valerie Faris. I: Steve Carell, Emma Stone, Elisabeth Shue. Biogr. kom./drama. 116 minut.
Resnična zgodba o tekmi, ki sta jo leta 1973 odigrala takrat najboljša teniška igralka na svetu Billie Jean King ter nekdanji wimbledonski prvak in velik falot Bobby Riggs – in je postala eden najbolj gledanih športnih dogodkov.

Dobro odigrana mešanica drame in komedije o resničnem dogodku, ki uspešno zabava in hkrati ponudi nekaj paralel z danšanjim časom. In če mislite, da so dogodek v filmu prikazali preveč pompozno, se motite. Če kaj, je bil v resnici še veliko bolj noro bizaren.

Komentarji: