TV namigi: Smučarski skoki, Električne sanje, Oblika vode ...

S prvo tekmo se začenja boj za zmago na novoletni turneji, nocoj priporočamo dva glasbena dokumentarca: domačega o Mihu Kralju in britanskega o Georgeu Michaelu. Za tiste s HBO pa še oskarjevec Oblika vode.
Fotografija: Električne sanje Miha Kralj Foto Janez Kovačič
Odpri galerijo
Električne sanje Miha Kralj Foto Janez Kovačič

Nedelja, 30. decembra

 

Smučarski skoki: TVS 2 ob 16.20 


Peter Prevc. Foto Erwin Scheriau/Afp
Peter Prevc. Foto Erwin Scheriau/Afp

Nordijsko smučanje. Svetovni pokal: novoletna skakalna turneja. Kvalifikacije. Prenos iz Oberstdorfa. 
Začenja se boj za zmago na novoletni turneji, za prestižnega zlatega orla. Lani ga je v velikem slogu osvojil Poljak Kamil Stoch, ki med favorite sodi tudi tokrat. Serijo pokra zmag je v prejšnji zimi začel s prvim mestom prav v Oberstdorfu. Pod velikim pritiskom bo Japonec Rjoju Kobajaši, ki je na turnejo pripotoval kot vodilni v svetovnem pokalu. Upajmo, da bodo turnejo dobro začeli tudi člani slovenske reprezentance.
 

Električne sanje: TVS 1 ob 22.15 (Premiera)


Slovenija, 2018. Režija: Dušan Moravec. Dokumentarni film.
Miha Kralj je pionir slovenske in jugoslovanske elektronske glasbe in ko je leta 1980 izdal kultni instrumentalni album Andromeda, so ga v trenutku označili za jugoslovanskega Jean-Michela Jarra. Za katerega, kot pravi sam, takrat še ni slišal. 

Film povzame njegovo glasbeno pot, ki se je začela dolgo pred Andromedo. Igral je v skupinah Dekameroni (spomnimo se je po hitu Sava šumi) in Prah (Sezona senc in Halo, Nataša), denar za drage elektronske instrumente, ki se jih pri nas še ni dalo dobiti, pa je služil tudi kot »one man band« v ljubljanski Emonski kleti in drugih klubih. Po Andromedi pa je posnel še dve elektronski plošči Odyssey in Electric Dreams, po kateri je film tudi poimenovan. V Jugoslaviji so prodali kar 21.000 izvodov Andromede, po Evropi pa dodatnih 100.000, največ v državah Beneluksa, na Švedskem in v Sovjetski zvezi.
 

Oblika vode: HBO ob 20.00 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)


The Shape of Water. ZDA, 2017. R: Guillermo del Toro. I: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon. Fant. rom. drama. 123 minut.
Oskarjevec Oblika vode je poetičen film, katerega preplet žanrov vključuje vohunski triler, romanco, znanstveno fantastiko in celo muzikal, ob tem pa režiser in soscenarist del Toro v zgodbo mojstrsko vplete še družbenokritične elemente in poklon zlati dobi hollywoodskih žanrskih filmov.

Glavna junakinja Elisa je nema čistilka v vojaškem raziskovalnem laboratoriju, ker znanstveniki preučujejo nenavadno humanoidno bitje. Elisa z njim naveže stik in kmalu se zaljubita, za njuno razmerje pa izve ruski vohun, infiltriran med znanstvenike. Zgodba ima nekaj nepričakovanih preobratov, a se pogosto razvije v skladu s predvidljivimi žanrskimi vzorci, tempo pa občasno zmotijo pretirani družbeni elementi, ki so sicer značilni za tovrstne filme, a smo od del Tora vajeni več subtilnosti. 

Oblika vode tako ne doseže njegovih mojstrovin, kot je bil Favnov labirint, hkrati pa film v aktivističnih tematikah »prehitijo« tudi drugi letošnji nominiranci za oskarja. Čeprav je prejel največ nominacij, bo najbrž odnesel samo nagrade, povezane s podobo. Ampak tudi ta je dovolj spektakularna, da si film zasluži ogled.
 

George Michael – Freedom: TVS 2 ob 20.05 (Premiera)


George Michael - Freedom Foto Press
George Michael - Freedom Foto Press


VB, 2017. Režija: David Austin, George Michael. Dokumentarni biografski film. 95 min.
Film je (avto)biografija priznanega, priljubljenega, leta 2016 presenetljivo preminulega britanskega glasbenika, ki je sam pripravljal film o svoji glasbeni poti. O glasbeniku spregovorijo tudi Stevie Wonder, Elton John, Nile Rodgers, Mary J. Blige in vseh pet supermanekenk iz prelomnega video spota Freedom.

Komentarji: