TV namigi: Studio 3, Argument in Priče

V Tarči o ministru Fakinu, v Globusu o Orbanu, v Točki preloma o slabi banki. V Argumentu bodo spregovorili o odrezani roki in kirurgu, ki jo je rešil pa tudi o goljufivi piramidni shemi. Priporočamo še hrvaško dramo o medvojinih zločinih.
Fotografija: Samo Fakin. Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Samo Fakin. Foto Jože Suhadolnik

Četrtek, 14. marca

 

Tarča, Globus, Točka preloma: TVS 1 ob 20.00


Slovenija, 2018. Vodijo: Erika Žnidaršič, Mojca Širok, Janja Koren. Aktualno-informativna oddaja.​
V Tarči: zakaj je moral oditi minister za zdravje Samo Fakin? Zakaj se na področju nabav in javnih naročil kljub odmevnih razkritjih v naši oddaji in hišnih preiskavah ni nič spremenilo?

Z Globusom so bili na Madžarskem: premier Orban ostaja trdno v sedlu, čeprav je nasprotovanje njegovi politiki na množičnih protestih združilo levo in desno opozicijo; kako živijo Madžari in ali bi se lahko zgodilo, da bi tudi oni obrnili hrbet Evropski uniji?

V Točki preloma: do kdaj bo Mladinska knjiga še v večinski lasti slabe banke in v kolikšni meri je slaba banka že uresničila svoje poslanstvo? Bi jo bilo smiselno predčasno ugasniti?


Argument: Planet TV ob 21.00


Mirko Mayer. Foto Planet TV
Mirko Mayer. Foto Planet TV


Slovenija, 2019. Voditelj: Mirko Mayer. Aktualnopolitična pogovorna oddaja.
V Argumentu bodo tokrat govorili o brutalni zavarovalniški prevari, ki je ta teden pretresla Slovenijo – tudi o tem, kako je odrezano roko 21-letnice rešil svetovno znani kirurg.

V oddaji se bodo tudi vprašali, kako je 15 tisoč Slovencev nasedlo obljubi o hitrem bogatenju, saj pod drobnogled postavljajo piramidno shemo OneCoin. Kdo so ljudje v slovenskem vrhu te piramidne sheme? V Argumentu razkrivamo izpoved enega od ogoljufanih.

Najbogatejši Slovenec Damian Merlak nam je odprl vrata 8,4 milijona vrednega kraljestva v Bohinju, ekipa oddaje Argument pa se je odpravila tudi na Vransko in preverila, kako točno vozi voznik s promilom in pol alkohola v krvi. Medtem ko politika mehča prometne kazni, pa so vedno bolj pogoste vožnje pod vplivom alkohola, ki jih zakrivijo uradne osebe, tudi policisti in tožilci. V oddaji Argument predstavljamo izpoved očeta in partnerja, ki sta zaradi alkohola izgubila vse. 
 

Priče: HTV 2 ob 21.00 

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Priče. Foto HTV
Priče. Foto HTV


Svjedoci. Hrvaška, 2003. Režija: Vinko Brešan. Igrajo: Leon Lučev, Alma Prica, Mirjana Karanović, Dražen Kuhn. Vojna drama. 90 minut.
Hrvaško mestece v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Trije hrvaški vojaki gredo iz vojašnice na dopust in se pijani odločijo, da bodo vrgli bombo v hišo Srba, ki naj bi bil zdoma. A je na njihovo presenečenje doma. Vojaki reagirajo impulzivno in ga ubijejo. Toda umor vidi njegova hčerka, zato jo ugrabijo.

Eden najbolj gledanih hrvaških režiserjev Vinko Bešan se je po dveh lahkotnejših filmih za tretjega odločil poseči v tabuizirano temo vojnih zločinov, ki so jih Hrvati storili nad Srbi. Prav zaradi tega je pohvale žel z vseh strani, nekateri pa menijo, da bi bilo še bolje, če bi bil film posnet že prej. 

Film je posnet po knjigi Jurice Pavičića Ovce od gipsa, ki jo je navdihnil resnični dogodek iz leta 1991. Scenarij ni ravno zvest knjigi, a je obdržal osnovo vodilo. Film je prejel številne nagrade na festivalih v Belinu, Karlovih Varih, Puli, Motovunu ...

Komentarji: