TV namigi: Tomos, Skupna od-ločitev, V žarišču ...

Premieri danske humoristične miniserije o paru, ki bo kljub ločitvi še naprej živel skupaj, sledi premiera domačega dokumentarca o fenomenu tovarne Tomos. Priporočamo oskarjevca V žarišču, v Preverjenem pa o minimalni plači in novi poveljnici slovenske vojske.
Fotografija: Tomos, narejeno v Jugoslaviji Foto Press
Odpri galerijo
Tomos, narejeno v Jugoslaviji Foto Press

Torek, 8. januarja

 

Tomos, narejeno v Jugoslaviji: TVS 1 ob 20.55 (Premiera)


Slovenija, 2018. Režija: Peter Leban. Dokumentarni film.
V krajih okoli Kopra je bilo v petdesetih letih prejšnjega stoletja veliko delavcev brez zaposlitve. Kraji so bili brez tovarn ali pomembnejših industrijskih centrov. V takšnih okoliščinah je leta 1954 nastala Tovarna motornih vozil Sežana, ki so jo nato preselili v Koper. Tomosovi motorji so kmalu postali popularni in modni. Vozili so jih tudi italijanski dirkači.

Film skuša kulturološko in sociološko raziskati fenomen Tomosa v primorski regiji in širše, saj Tomos v svojih zlatih letih preseže zgolj tehnično dediščino. Pomeni globalno zgodbo, ki jo med drugim pripovedujejo: Stevo Vujić in Društvo Tomos, dr. Jure Ramšak, Neža Čebron Lipovec, Tomo Vran, Anita Batista, dr. Marcel Ražman, Petja Grom, Janez Peter Grom, Tone Fornezzi - Tof. 
 

Skupna od-ločitev: TVS 1 ob 20.00 (Premiera)


Skupna od-ločitev. Foto TVS
Skupna od-ločitev. Foto TVS


Bedre skilt end aldrig. Danska, 2016. 1/4. Režija: Hella Joof. Igrajo: Maria Rossing, Peter Plaugborg, Anders Hove, Kurt Ravn. Humoristična TV-serija. 
Line in Martin živita na videz srečno družinsko življenje, vendar je na prehodu v srednje življenjsko obdobje med njima ugasnila strast. Starše in najboljša prijatelja povabita na večerjo, na kateri jim povesta, da se bosta ločila, zaradi finančnih težav pa bosta še vsaj eno leto živela pod isto streho in izmenično skrbela za hčerki.
 

V žarišču: Planet 2 ob 20.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Spotlight. ZDA, 2015. Režija: Tom McCarthy. Igrajo: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber. Triler/drama. 128 minut.
Leta 2001 je časopis Boston Globe najel novega urednika, Martyja Barona. Ko je ta v kolumni svojih novinarjev uredništva V žarišču prebral izjavo odvetnika, ki je trdil, da je bostonski nadškof vedel, da eden njegovih duhovnikov zlorablja otroke, a ni storil nič, je pozval svoje novinarje, naj zadevo natančneje raziščejo.

Najprej mislijo, da zasledujejo zgodbo enega duhovnika, potem pa ugotovijo, da so na sledi trinajstim duhovnikom in načrtnemu prikrivanju njihovih zločinov. A njihovo nadaljnje preiskovanje odkrije še bolj grozljivo resnico: prek nekdanjega duhovnika, ki se trudi rehabilitirati pedofilske duhovnike, pridejo do seznama 87 imen ...

Film prikazuje resnično zgodbo o delu raziskovalnih novinarjev, ki so se lotili razkrivanja obtožb o zlorabah mladoletnikov v Cerkvi. Pri tem je slednja zgolj temelj problema, saj mestne institucije in mnogi drugi sodelujejo ali vsaj aktivno odvračajo pogled od problema.


Preverjeno: Pop TV ob 21.50


Slovenija, 2018. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-informativna oddaja.
Podali so se na obisk k družini s trojčki in preverili, kako poteka njihov dan.

Z novim letom bo minimalna plača nekoliko višja. Kaj bo to pomenilo za podjetja in kaj zaposlenim?

Prva ženska na čelu generalštaba slovenske vojske je tudi prostovoljka pri cerkvenem redu Malteški vitezi. Za kakšen red gre in kako vpliven je v slovenski Cerkvi in v Vatikanu?

Komentarji: