V torek, 22. maja, ne zamudite ...

Na TVS si lahko gledate dokumentarec Druga koža, ki razkriva, da obleka ne le ščiti, ampak vedno govori, in Dobrodelno prireditev Olimpijskega komiteja Slovenije.
Fotografija: Druga koža FOTO: Tvs /
Odpri galerijo
Druga koža FOTO: Tvs /

Druga koža: TVS 1 ob 21.00


Slovenija, 2017. Avtorica: Majda Širca. Dokumentarni film. 55 minut.
Obleka ne le ščiti, ampak vedno govori. Skriva, odkriva, zapeljuje, nagovarja in umešča. Kako in kaj oblačiti, je vedno stvar kulture in družbe, zato se film dotakne narodnih noš, poročnih oblek, steznika, bikinijev, pahljač, titovk, kavbojk, najlon nogavic in oblačil povojnih generacij. Hkrati odpre teme seksizma, telesa, tradicije, mode in druge teme, ki se navezujejo na ekonomske in družbene razmere pri nas, od tekstilne industrije v socializmu do globalizacijskih razmer današnjega časa. »Obleka, naša druga koža, je bila vedno podvržena normam. Nikoli ne gre le za modo, ampak za ideologijo. Ženska, ki ni nosila steznika je veljala za slabotno in moralno razpuščeno. Dame v zelo zategnjenem stezniku so omedlevale, a hkrati pridobivale na ženitvenem trgu,« je ena od zanimivosti iz dokumentarca, ki nam jih je zaupala avtorica Majda Širca. 


Dobrodelna prireditev OKS: TVS 2 ob 20.00


Saša Jerković FOTO: Dejan Vrtacnik/
Saša Jerković FOTO: Dejan Vrtacnik/


Slovenija, 2018. Vodita: Saša Jerković, Irena Shyama Hlebš. Prenos prireditve.
Na Olimpijskem komiteju Slovenije – Združenju športnih zvez so pred tremi leti ustanovili Fundacijo za športnike. S projektom pomagajo mladim športnikom, ki jim materialne okoliščine ne omogočajo zdravega športnega napredka. Na prireditvi bodo med drugim nastopili Prismojeni profesorji bluesa in Soki, del sredstev pa bodo pridobili z dražbo 12 umetniških del.


Ovna: TVS 2 ob 22.35 

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Hrutar. Koprodukcija, 2015. Režija: Grímur Hákonarson. Igrajo: Sigurður Sigurjónsson, Theodór Júlíusson, Charlotte Boving. Drama. 93 min. 
V odročni vasici sredi prostranih islandskih planjav dva trmasta brata predano skrbita vsak za svojo čredo ovac. Kiddi in Gummi živita eden ob drugem, a že štiri desetletja nista spregovorila niti besede. Potem pa Kiddijevo čredo prizadene nalezljiva bolezen, zaradi katere inšpekcija odredi odstrel.


Lepota po ameriško: Kino ob 22.00

Vikendova ocena: 5 (od 5)


American Beauty. ZDA, 1999. R: Sam Mendes. I: Kevin Spacey, Annette Bening, Mena Suvari. Kom./drama. 122 min. 
Lester ima krizo srednjih let. Zaljubi se v zapeljivo hčerino prijateljico Angelo in zaradi nje popolnoma izgubi glavo. V garaži si sestavi fitnes studio, da bi si okrepil telo, in od soseda Rickyja nabavi marihuano. Svoje načrte pa imata tudi njegova žena in hčerka ...

Komentarji: