Zmagovalna Bojevnica z Liffa

Kinodvor, Ljubljana. Premiera ob prisotnosti režiserja Benedikta Erlingssona nocoj ob 20. uri.
Fotografija: Prizor iz filma Bojevnica. FOTO: arhiv Kinodvora
Odpri galerijo
Prizor iz filma Bojevnica. FOTO: arhiv Kinodvora

»Feel-good film o podnebnih spremembah« je neobičajna žanrska oznaka filma Bojevnica (Kona fer í stríð), ki je na lanskem 29. ljubljanskem Liffu pometel s konkurenco in postal festivalski zmagovalec, ovenčan z vodomcem. Danes se vrača v Ljubljano. Ne sam, pač pa z režiserjem Benediktom Erlingssonom, ki je citirano oznako sam skoval in ga nocoj ob 20. uri v Kinodvoru napovedujejo tudi na premierni projekciji.



Erlingsson je Islandec, film pa širša koprodukcija režiserjeve domovine s Francijo in Ukrajino, ki govori o petdesetletni Halli, energični in neodvisni ženski, ki jo igra Halldóra Geirharðsdóttir. Gre za filmski lik, ki živi dvojno življenje. V prvem je Halla priljubljena vodja pevskega zbora, v drugem pa, na skrivaj, strastna okoljevarstvena aktivistka. Mediji jo poznajo le pod vzdevkom »ženska z gore«, povsem sama bije vojno proti lokalni industriji aluminija, a ravno ko se pripravlja na svojo najdrznejšo operacijo, prejme pismo, ki spremeni vse …

Bojevnica je za uspešnico Zgodbe o konjih in ljudeh (Hross í Oss, 2013) Erlingssonov drugi celovečerec, tokrat poln akcije, humorja in glasbe, poleg Liffa pa so ga cenili tudi na drugih filmskih festivalih. Med drugim je v Cannesu prejel nagrado SACD in nagrado občinstva v sekciji Teden kritike, prikazali so ga na Avtorskih dnevih v Benetkah, v Hamburgu je dosegel nagrado art cinema, v Bruslju pa nagrado evropskega parlamenta lux. Ob tem je Geirharðsdóttirjeva na Festivalu novega filma v Montrealu prejela še nagrado za najboljšo igralko.

Komentarji: