Drago Ivanuša začenja serijo koncertov

Skladatelj bo od danes do prihodnjega četrtka v živo na youtubu prenašal polurne donatorske koncerte.
Fotografija: Skladatelj, harmonikar in pianist Drago Ivanuša. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Skladatelj, harmonikar in pianist Drago Ivanuša. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Skladatelj Drago Ivanuša danes začenja s serijo koncertov v podporo zbiranja sredstev za nakup naprave za CAR-T celično zdravljenje. Polurne donatorske koncerte bo od danes pa do prihodnjega četrtka, 25. februarja, prenašal vsak večer v živo prek yotuba, in sicer od 21. ure do 21.30. 

Vsestranski glasbenik, ki je napisal glasbo za skoraj vsak drugi slovenski film, za vsako tretjo gledališko predstavo, je bolnik s plazmocitomom. Presaditev kostnega mozga je generacijam bolnikov s to boleznijo, tudi njemu, podaljševala življenje, medicinska naprava CAR-T pa bi jih reševala. Gre namreč za napredno zdravljenje krvnih rakov, metoda je celična terapija CAR-T, ki s pomočjo tehnologije uporablja bolnikove lastne limfocite, jih nauči prepoznati in uničiti rakaste celice. 

Ivanuša je v začetku meseca opozoril z odprtim pismom, ki se je razširilo po družbenih omrežjih: »Za zajtrk najprej pogoltnem pest tablet. Nekaj za želodec, da ga ne razžrejo kortikosteroidi, nekaj proti bolečinam za moje kot švicarski sir preluknjane kosti, nekaj proti krčem, pa proti srčnemu popuščanju, herpesu zostru. Ta ritual me vsako jutro opomni, da imam plazmocitom, obliko krvnega raka,« je napisal uvodoma. Med drugim je v pismu opozoril, da raziskave kažejo, da je z metodo CAR-T možno tudi neozdravljive krvne bolezni, kot so levkemija, limfom in plazmocitom, pozdraviti ali jih vsaj spremeniti v kronične bolezni.

Preberite še:

Komentarji: