Druga godba - Spet pisana množica drugačnih zvokov

Od danes do sobote bo v Piranu in Ljubljani nastopilo petnajst glasbenih zasedb in posameznikov.
Fotografija: Duo Ibeyi je atrakcija festivalov drugačnih godb. Foto Amber Mahoney
Odpri galerijo
Duo Ibeyi je atrakcija festivalov drugačnih godb. Foto Amber Mahoney

Program mednarodnega glasbenega festivala Druga godba tudi letos ponuja obilico svobodomiselne, sodobne, svetovljanske in lokalne godbe. Potekal bo od danes do sobote v Piranu in Ljubljani, predstavilo pa se bo petnajst glasbenih zasedb in posameznikov.

Tridnevni festival se bo začel danes v Piranu, kjer bo ob 19.15 na Tartinijevem trgu makedonska zasedba Ljubojna imela brezplačen koncert. Ta osemčlanska skupina učinkovito prepleta preteklost in prihodnost ter ima izvrstno vokalistko Vero Miloševsko, ki daje njihovim živim nastopom posebno dimenzijo.

Nato se bo dogajanje preselilo v nekdanje skladišče soli Monfort, ki je vse bolj priljubljeno koncertno prizorišče na Obali. Najprej bo posebno različico vzhodnoafriškega retro popa predstavila v Brooklynu delujoča zasedba Alsarah & The Nubatones sudanskih korenin. Običajno na Drugi godbi odmevajo zvoki zahodnoafriške glasbe, tokrat pa bo zadonel zvok z vzhoda, iz Sudana z izkušnjo migracije in življenja v diaspori.

Kokoko! igrajo na dom narejene inštrumente. FOTO: Arhiv Organizatorja/
Kokoko! igrajo na dom narejene inštrumente. FOTO: Arhiv Organizatorja/

 

Krasne migracije zvoka


Čeprav je zasedba Dirtmusic že nastopila na Drugi godbi, se tokrat predstavlja s precej drugačnim zvokom in spremenjeno zasedbo. Zvočno ogrodje sta skladatelj in kitarist, ljubljanski Američan Chris Eckman in evropski Avstralec Hugo Race, ki v tej zasedbi praviloma raziskujeta bluesovsko zvočnost zahodne Afrike. Nov album, peti po vrsti, Bu Bir Ruya, prinaša bolj vzhodnjaški zvok, kajti zasedbi sta se pridružila vodja istanbulske skupine Baba Zula, vokalist in kitarist Murat Ertel, ter tolkalist Ümit Adakale. Njihova bluesovska psihedeličnost je ena najboljših zvočnih zmesi Vzhoda in Zahoda, ki jo blagoslavljajo migracije zvoka.

Druga godba se bo jutri preselila v Ljubljano, kjer bo pozno popoldne brezplačen koncert egiptovske glasbenice in producentke Nadah El Shazly na vrtu Švicarije v parku Tivoli. Ta povezuje tradicionalno glasbo svoje dežele z elektroniko in je zvoke kairskega glasbenega podzemlja že predstavila na številnih pomembnih svetovnih glasbenih festivalih.

Osrednje prizorišče večernega dela Druge godbe bo Kino Šiška, kjer bo odprl večer iransko-slovenski raper Naji, s pravim imenom Iman Shahryari, skupaj z N'tokom. Gotovo je najbolj pričakovan nastop sestrskega dua Ibeyi. Francoski dvojčici kubanskih in venezuelskih korenin Lisa-Kaindé Diaz in Naomi Diaz pojeta v angleščini, francoščini, španščini in jorubščini. Ta nigerijski jezik govorijo v vzhodni Afriki, od koder so njune prednike pred tristo leti prodali na Kubo. Lisa je glavna pevka in igra na klavir, Naomi pa igra ritem na cajón in boben batá. Ti atraktivni izvajalki elektronskega soula prepletata sodobne zvočne prijeme s tradicijo afrokubanskih godb.

Dogajanje drugega dne se bo preselilo na Metelkovo, kjer bo v Gala hali nastopila kongovska glasbena atrakcija KOKOKO!, ki igra na doma narejene inštrumente, ter južnoafriški kolektiv The Brother Moves On, ki meša glasbo s performativno umetnostjo.
 

Različnost etno elektronike


V soboto bo Druga godba donela v obeh dvoranah Kina Šiška. V Katedrali bo nastopil James Holden, eden izmed bolj inovativnih trance producentov in didžej, tokrat kot vodja skupine The Animal Spirits z unikatno zmesjo jazza in elektronske glasbe. Nastopili bodo tudi Los Pirañas s posebnim plesnim tropskim noisom. V Komuni se bosta predstavila orkester, sestavljen iz nabora slovenskih glasbenikov svobodne improvizacije, Olfamoštvo, ter elektronski dvojec BeatMyth, ki bo sklenil Drugo godbo v plesno klubskem slogu.

Komentarji: