Glasba, dokler ne pride spet pomlad

Festival Ljubljana je predstavil sklop prireditev, ki bodo na sporedu med oktobrom in aprilom.
Fotografija: Dogodki Festivala Ljubljana se prihodnje leto vračajo v Križanke. FOTO: Nina Gostiša/Delo
Odpri galerijo
Dogodki Festivala Ljubljana se prihodnje leto vračajo v Križanke. FOTO: Nina Gostiša/Delo

Po izjemno uspešnem in dobro obiskanem 69. Ljubljana Festivalu, ki je bil nemoteno izveden v celoti in se ga je prijel nadimek festival vrhuncev, je Festival Ljubljana na današnji novinarski konferenci v Viteški dvorani Križank predstavil sklop prireditev, ki bodo občinstvo razveseljevale v obdobju od jeseni do pomladi. Darku Brleku in Mateju Šarcu, direktorju Slovenske filharmonije, se je na predstavitvi pridružil še pianist Nejc Kamplet, ki bo skupaj s sopranistko in violinistko Mario Andreevo iz Rusije nastopil na enem od dogodkov v sklopu že 29. cikla Mladi virtuozi.

Koncertni večeri, katerih namen je javnosti predstaviti najbolj obetavne mlade glasbenike, bodo na sporedu med 14. oktobrom in 8. aprilom. Gre za mednarodni cikel, ki je »proizvedel nekaj trenutno največjih imen v svetu klasične glasbe«, je poudaril direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, »cel kup odličnih glasbenikov v orkestrih, kot so Dunajska filharmonija, Berlinska filharmonija; solisti mednarodnega slovesa in tako naprej«. Med njimi je omenil Andreja Žusta, Jako Stadlerja, Borisa Bizjaka, Luko Šulića, Stjepana Hauserja in Lano Trotovšek.

Odločitev za vzpostavitev programa leta 1992 se je izkazala za pravilno, je prepričan Brlek, saj mladim glasbenikom vsako leto omogoča nastope, snemanja in podobno. Še bolj pa se je izkazala za pravilno v zadnjem letu, ko smo doživeli kar dve zapori javnega življenja, je poudaril. Mladi glasbeniki so se kljub temu pripravljali na nastope, ki so jih nato izvedli pred prazno dvorano in so bili predvajani po spletu; hranijo jih spletna stran in arhiv Festivala Ljubljana ter arhiv Radia Slovenija.

 

Vokalno-instrumentalna dela, recitali in morebitno presenečenje


V podoben čas, torej začetek devetdesetih let, segajo tudi Božični koncerti, na katerih se tradicionalno predstavijo učenci izbranih glasbenih šol. Letos bodo to glasbene šole Vič Rudnik, Škofja Loka, Ljubljana Moste-Polje, Litija-Šmartno ter glasbeni šoli Franca Šturma in Zavoda svetega Stanislava. Koncerti bodo na sporedu med 30. novembrom in 16. decembrom v Viteški dvorani Križank, njihov obisk pa je brezplačen.

Med 28. januarjem in 5. februarjem prihodnje leto pripravljajo še Zimski festival, ki bo peti po vrsti; lanski je zaradi znanih razlogov odpadel. Njegov program prinaša osem koncertov, Darko Brlek pa ne izključuje še kakšnega presenečenja – to bo odvisno od razpleta mednarodnega klavirskega tekmovanja Chopin v Varšavi. Festival bo odprl koncert orkestra Slovenske filharmonije, kar je plod »vrste nekaterih drobnih, a zelo pomembnih izboljšav v sodelovanju med Festivalom in Slovensko filharmonijo«, kot je povedal njen direktor Matej Šarc. Koncert je sicer del rednega filharmoničnega abonmaja VIP (vokalno-instrumentalni program). Na njem bodo izvedli dela baročnih skladateljev Bacha, Ferrandinija in Händla, ki jim je skupno, da so, z izjemo Bacha, ki sta mu bili bližje violina in flavta, vsi izvrstno igrali oboo. Skladbe, ki jih bodo izvedli, se nanašajo na Kristusovo trpljenje in vstajenje. Orkestru bo dirigiral Bart van Reyn, »izjemno temperamenten in karizmatičen poustvarjalec vokalno-instrumentalnih del«.



Darko Brlek je ob tem dodal, da je celoten program 5. Zimskega festivala, z izjemo drugega koncerta, sestavljen iz vokalno-orkestralnih del in kar štirih klavirskih recitalov. Tako bodo nastopili klavirski duo Schiavo Marchegiani, János Balázs, eden najbolj znanih pianistov mlade madžarske generacije; v Cankarjevem domu orkester RTV Slovenija pod vodstvom brazilskega dirigenta Ricarda Castra; tenorist Joseph Calleja na večeru opernih arij ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije pod taktirko Gianluce Marcianòja; Nejc Kamplet in Maria Andreeva; na zaključku festivala pa bo zazvenel Mozartov Rekviem. Pevce in zbor bodo spremljali simfoniki RTV Slovenija, ki jim bo dirigiral Karel Mark Chichon – ta se v Ljubljano vrača po poletnem nastopu ob koncertni izvedbi CarmenElīno Garanča.


 

Posebna dogodka Slovenske filharmonije


Matej Šarc je spomnil še na bližajoči se koncert in spremljevalni dogodek v okviru abonmaja SOS oz. abonmaja sodobnih orkestrskih skladb, ki je lani po sili razmer prvič zaživel preko spleta. 20. oktobra bodo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma prvič v Sloveniji izvedli Simfonijo Turangalîla Olivierja Messiaena. V soboto, 16. oktobra ob 11. uri, pa bodo izvedli še tako imenovano SIM (sobotno izobraževalno matinejo), ki bo v dvorani Matije Tomca Zavoda sv. Stanislava. Moderiral jo bo Peter Šavli, ki je na ameriški univerzi Cornell doktoriral iz Messaienovih modusov in je velik poznavalec njegovega opusa.

Preberite še:

Komentarji: