Kaj moramo vedeti pred nocojšnjo Emo

Zvečer bo izbran  slovenski predstavnik na izboru za Pesem Evrovizije
Fotografija: Kot gostja bo nastopila Lea Sirk. FOTO: Ana Gregurič
Odpri galerijo
Kot gostja bo nastopila Lea Sirk. FOTO: Ana Gregurič

Kar dvakrat na leto v Sloveniji mrgoli strokovnjakov za popularno glasbo, in sicer tako ob Emi (Ema – Evrovizijska MelodijA) kot ob izboru za Pesem Evrovizije. Ker pa je ta letos v Izraelu, so mnenjem o glasbi dodani še geopolitični komentarji. Pozivi k bojkotu te ene najbolj gledanih televizijskih oddaj na svetu zaradi rasistične politike Izraela v domovini ter na okupiranih palestinskih območjih se kar vrstijo.

Letos bo že 64. tekmovanje za Pesem Evrovizije. Slovenski predstavnik bo nastopil v prvi polovici prvega predizbora v torek, 14. maja, drugi predizbor bo 16. maja in finale 18. maja v Tel Avivu. Za nastop v Izraelu se na izboru Eme 2019 poteguje deset izvajalcev.

Pri odločitvah, kdo bo zastopal RTV Slovenijo na izboru za pesem Evrovizije, so bili uporabljeni različni načini izbiranja in prireditev. Slovenski izbor za Pesem Evrovizije je bil prvič leta 1993, prireditev Ema pa poteka od leta 1996. Po razkošni predlanski Emi ter sterilni lanski bodo letos izbrali srednjo pot, torej televizijski studio z občinstvom. Občinstvo bo skozi izbor predstavnika za letošnjo Pesem Evrovizije vodila gostiteljica Ajda Smrekar, voditelj radijskega prenosa pa bo Maj Valerij.

Ajda Smrekar bo vodila letošnji izbor za Pesem Evrovizije. FOTO: David Lotrič
Ajda Smrekar bo vodila letošnji izbor za Pesem Evrovizije. FOTO: David Lotrič


Nabor nastopajočih


Pogosto so ob Emi nastajale zelo dinamične razprave o zmagovalcih ter drugouvrščenih oziroma o vrednosti glasov občinstva in strokovne žirije. Tokrat so se zato odločili, da bo končno besedo imelo občinstvo. O dveh superfinalistih bo najprej odločala strokovna žirija, o zmagovalcu pa izključno gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem. To je očitno posledica močnih kritik, ko se je dogajalo, da so nekateri dobili zelo veliko podporo občinstva, zmagali pa so drugi, zaradi večje teže glasov strokovne žirije. To je bilo slišati predvsem predlani in lani v primeru obakrat drugouvrščenih BQL (Heart of Gold, 2017; Promise, 2018).

Nabor letošnjih nastopajočih je v razponu od popolnih anonimnežev do prihajajočih glasbenikov, med njimi je le ena relativno uveljavljena glasbena zvezda. Zvečer boste torej lahko odločali, kdo bo odpotoval v Tel Aviv.

Zasedba Fed Horses se bo predstavila s country poskočnico Ti ne poznaš konjev, Lumberjack s polnokrvno rokovsko himno Lepote dna, baladni duet Okustični z Metulji plešejo, Inmate bo zapel drvečo rockovsko skladbo Atma, Zala Kralj & Gašper Šantl pa po trapu dišečo pesem Sebi. Tudi posamezni pevci in pevke imajo stilsko različne skladbe, tako bo Kim odpela diskoidno trendovsko Rhythm Back To You, Renata Mohorič baladno razpoloženo Three Bridges, René electro pop skladbo Ne poveš, Ula Ložar pa electro swing poskočnico Fridays ter Raiven retro drum'n'bass Kaos.

Lumberjack so sveža rockovska zasedba. FOTO: Urh Pirc
Lumberjack so sveža rockovska zasedba. FOTO: Urh Pirc


Letos med kandidati za vozovnico v glavno mesto Izraela ni trume že uveljavljenih domačih glasbenikov in glasbenic. Ti so se na takih izborih radi pojavljali, še posebno če je sij njihove kariere že začel bledeti. Še toliko raje pa so se na teh izborih gnetli mladi glasbeniki in glasbenice, željni medijske pozornosti. Pričakovanja nastopajočih ter pričakovanja občinstva se pogosto niso prekrivala, vsekakor pa velja, da je Ema in posledično Pesem Evrovizije bolj izjema v glasbenem poslu kot vzorčni dogodek, ki predstavlja dogajanja na domači in evropski glasbeni sceni.

To, kar se sliši in vidi tam, ima prav malo z realno podobo tako slovenske kot tudi evropske glasbene scene. Je pa treba poudariti, da sta to popevkarska festivala tekmovalnega značaja, kjer je poudarek na predvidljivosti, prijetnosti, všečnosti, čeprav so občasne ekstravagance prinesle tudi več pozornosti ter včasih celo zmago.

Pogosto se na Emo prijavijo različni glasbeni projekti, tudi taki brez resnih koncertnih in tehtnih glasbenih izkušenj. Nekateri so kratkega diha, drugi životarijo od ene zabavljaške televizijske oddaje do druge. Občasno se resni glasbeniki lotijo sodelovanja tudi takih tekmovanjih, rezultati njihovega uspeha pa so različni, od blamaže do zmage.

Fed Horses izvajajo alternativni country. FOTO: Anže Mihevc
Fed Horses izvajajo alternativni country. FOTO: Anže Mihevc


Nostalgična zgodovina


RTV Slovenija je izbirala pesem, ki jo bo poslal na Pesem Evrovizije, leta 1993, ko je zmagal Cole Moretti z 1xBandom in pesmijo Tih deževen dan. Na evrovizijskem popevkarskem tekmovanju na Irskem so zasedli dvaindvajseto mesto od petindvajsetih. Lani pa nas je na Portugalskem zastopala Lea Sirk s skladbo Hvala, ne! in se v finalu uvrstila prav tako na dvaindvajseto mesto. Lani je na predizborih tekmovalo 37 držav, v finalu pa 26.

Bili so časi, ko so se nekateri glasbeniki in glasbenice redno pojavljali na Emi. Tako je Regina nastopila kar osemkrat ter zmagala leta 1996 s pesmijo Dan najlepših sanj. Alya je nastopila sedemkrat, Nuša Derenda pa šestkrat in leta 2001 zmagala s pesmijo Ne, ni res. Po petkrat so nastopili Andraž Hribar, Darja Švajger, Irena Vrčkovnik, Karmen Stavec, Nude in Omar Naber. Med njimi sta bila zmagovalca le Švajgerjeva in Naber, in to oba dvakrat. Prva je zmagala leta 1995 (Prisluhni mi) in 1999 (Še tisoč let), zadnji pa leta 2005 (Stop) in 2017 (On My Way).

In še v tolažbo ljubiteljem dobre glasbe. Ne bodite preveč razočarani, če vas nastopajoči in njihove pesmi ne bodo očarale. Ema je popevkarsko tekmovanje, tekmovanja v umetnosti so pa tako ali tako brezpredmetna. Kot je nekoč dejal Béla Bartók, so »takmovanja za konje, ne za umetnike«. Zato toplo priporočam obiskovanje koncertnih prizorišč, kjer boste gotovo pogosteje očarani. Če pa opustite vsa pričakovanja, morda lahko celo preživite zabaven večer ob domači popularni glasbi.

Komentarji: