Predstavitvena informacija

Napovedujemo 5. Zimski festival

Festival Ljubljana predstavlja peti Zimski festival, ki bo na sporedu od 18. do 31. januarja 2021.
Fotografija: V Ljubljano se vrača operna diva Ana Netrebko. FOTO: Festival Ljubljana
Odpri galerijo
V Ljubljano se vrača operna diva Ana Netrebko. FOTO: Festival Ljubljana

V Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu bomo prisluhnili kar devetim koncertom.

Otvoritveni večer Zimskega festivala bo 18. januarja zaznamoval sijajen ruski violinist Sergej Dogadin, vzhajajoče ime v svetu klasične glasbe in zmagovalec najprestižnejših violinskih tekmovanj. Spremljal ga bo Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko brazilskega dirigenta Ricarda Castra, ki je v svoji karieri s priznanimi orkestri nastopal po uglednih svetovnih koncertnih dvoranah.

Sergej Dogadin FOTO: Anastasia Steiner
Sergej Dogadin FOTO: Anastasia Steiner


Koncert, ki bo na sporedu 19. januarja, predstavlja Mozartovo glasbo v luči Irene Grafenauer s prijatelji. Za svoje umetniško delo je prejela številne nagrade, med njimi Prešernovo nagrado za življenjsko delo, častno članstvo Slovenske filharmonije, zlati častni znak svobode Republike Slovenije ter avstrijski častni križ za umetnost in znanost. Pianista Arkadija Volodosa zaznamujejo domišljija, strast in brezhibna tehnika za uresničitev svojih idej na klavirju. Z rednimi nastopi na odrih največjih glasbenih hiš in festivalov danes zagotovo spada med najbolj cenjene in iskane soliste na svetu. Prisluhnili mu bomo 20. januarja.

Irena Grafenauer FOTO: Darja Stravs Tisu
Irena Grafenauer FOTO: Darja Stravs Tisu


Arkadij Volodos FOTO: Marco Borggreve
Arkadij Volodos FOTO: Marco Borggreve


Klarinetist Mate Bekavac je znan po domiselnih in avtentičnih nastopih. Kot solist nastopa z domačimi in priznanimi tujimi glasbeniki in orkestri, posebno pozornost daje komorni glasbi. Na petem Zimskem festivalu bo s prijatelji nastopil 21. januarja. Tenorist Joseph Calleja spada med najuspešnejše koncertne umetnike 21. stoletja. Njegov medeni glas spominja na legendarne italijanske operne pevce, zato se ga je oprijel vzdevek novi Pavarroti. 23. januarja se bo predstavil skupaj z Orkestrom Slovenske filharmonije pod taktirko italijanskega dirigenta Gianluce Marcianója.

Joseph Calleja FOTO: Festival Ljubljana
Joseph Calleja FOTO: Festival Ljubljana


Talentirana violinistka Lana Trotovšek si je s številnimi nastopi in sodelovanji po vsem svetu ustvarila bogato mednarodno kariero. Na koncertu 25. januarja bo nastopila skupaj z ansamblom Dissonance, ki ga sestavljajo glasbeniki iz slovenskih vodilnih glasbenih ustanov.

Lana Trotovšek FOTO: Marco Borggreve
Lana Trotovšek FOTO: Marco Borggreve


Kitarist Saša Dejanović je deležen odličnega odziva tako občinstva kot kritike, nekateri glasbeni poznavalci ga celo štejejo med naslednike legendarnih španskih kitaristov Andresa Segovie in Narcisa Yepesa. Na Vintage večeru bo 26. januarja predstavil opus španskih skladateljev 19. in 20. stoletja. Nejc Kamplet je eden od najuspešnejših pianistov mlajše generacije, ki bo 27. januarja zaznamoval drugi večer klavirske glasbe letošnjega Zimskega festivala. V letu 2021 nas bo zastopal na 16. tekmovanju Arturja Rubinsteina v Izraelu, klavirskem tekmovanju, ki velja za enega od najprestižnejših na svetu.

Nejc Kamplet FOTO: Fabry.de
Nejc Kamplet FOTO: Fabry.de


Zaključek petega Zimskega festivala bo 31. januarja v Cankarjevem domu z recitalom vrhunske ruske operne dive Ane Netrebko, ki je nastopila tudi na letošnjem 68. Ljubljana Festivalu. Spremljali jo bodo mezzosopranistka Elena Maksimova, pianist Pavel Nebolsin in violinist Giovanni A. Zanon.

Več informacij o programu petega Zimskega festivala najdete na ljubljanafestival.si.

Na prireditvah bo po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje ustrezno poskrbljeno za vse preventivne zdravstvene ukrepe.