Orlek: Knap'n'roll v vsako slovensko vas

Ob tridesetletnici delovanja je zasavska skupina izdala album Živel rokenrol, ki ga bo v soboto predstavila v Kinu Šiška.
Fotografija: Orleki so za rokenrol.
Foto arhiv zasedbe
Odpri galerijo
Orleki so za rokenrol. Foto arhiv zasedbe

Devetglava skupina Orlek, ki ima člane iz vseh zasavskih občin, v glasbi in besedilih izhaja iz lokalnega, atraktivna pa je tudi globalno. Njihovo glasbo odlikuje izvirna in všečna mešanica­ polke,­ punka, rocka, etna in še kaj bi se našlo. Knapovskim besedilom so se sčasoma pridružila­ širša socialna, vsa pa so prežeta­ s črnim humorjem in trmastim optimizmom.

To velja tudi za njihov novi album Živel rokenrol, ki je izšel pri založbi Klopotec in ga bodo z gosti predstavili v soboto v ljubljanskem Kinu Šiška ob 20. uri. O obletnici in novem albumu smo se pogovarjali z ustanovnimi člani skupine, pevcem Vladom Poredošem, harmonikarjem in klaviaturistom Juretom Torijem ter kitaristom Ivom Vidergarjem, ki se je po dolgem premoru vrnil v zasedbo.
Orlek<br />
Živel rokenrol<br />
Klopotec, 2019<br />
Foto promocijsko gradivo
Orlek
Živel rokenrol
Klopotec, 2019
Foto promocijsko gradivo

 

Delujejo kot družina


Trideset let delovanja ni majhna stvar, sploh za devetčlansko zasedbo. Bilo je precej nihanj in tudi lepih dogodkov. Imeli so več odmevnih nastopov v tujini, igrali so na številnih evropskih odrih, pa tudi na Kitajskem, v Pakistanu, Avstraliji, Novi Zelandiji, Braziliji, Urugvaju, Argentini in Združenih državah Amerike. Tam so v legendarnem newyorškem klubu CBGB nastopili celo dvakrat. »To, da smo obstali kar tri desetletja in neprestano delovali, je pri rock'n'roll skupinah redkost. Vmes je bilo nekaj kadrovskih menjav, a vendar je jedro ostalo isto,« je povedal Poredoš. Tori je dodal, da je bilo najlepše, da so večino časa delovali kot velika družina. »Potovali smo po svetu ter se intenzivno družili, lahko bi se pojavile večje težave. Vendar se je pokazalo, da se imamo tudi v tovrstnih izrednih razmerah zelo fino in se dobro razumemo. To je zasedbo zelo povezalo.«




Člani skupine Orlek so tudi dejansko družina, ustanovni člani so bili brata Jure in Mitja Tori ter njun oče Janez Tori na trobenti, Poredoš je v Torijevo družino priženjeni Prekmurec. Okroglo obletnico so zaznamovali z izdajo albuma Živel rokenrol, na katerega so uvrstili enajst skladb. »Na tem albumu smo se vrnili h koreninam rock'n'rolla. Zlasti zato, ker se je Ivo vrnil, on je vedno bil divji, tako da smo dobili­ svežo energijo. Živel rokenrol je rezultat tega,« je pojasnil Poredoš. Tori je dodal, da rock'n'roll kot glasba in način življenja ni tako preprost, kot bi si predstavljali.

Skupina Orlek je začela kariero leta 1989, ko so bile avdiokasete osnovni zvočni nosilec. V tem času se je glasbena industrija močno spremenila. »Naši prvi dve kaseti­ smo pozneje združili na prvem cedeju Ajmoht. Smo dober primer tega, kako uspeti, ko je najslabše. Ko smo nastajali, je takratna država crkovala, česar seveda nismo zakrivili mi. (Smeh.) Ko se je oblikovala nova država, ni bilo denarja, ko se je v glasbenem poslu nabiral denar, pa so drugi dobili več kot mi,« je povedal Poredoš. »Je pa bilo lepo, ko nas je država najela, da smo šli nastopat v tujino.«

Jure Tori, Ivo Vidergar in Vlado Poredoš so tretjina hudomušnih članov zasedbe Orlek.<br />
Foto Roman Šipić
Jure Tori, Ivo Vidergar in Vlado Poredoš so tretjina hudomušnih članov zasedbe Orlek.
Foto Roman Šipić

 

Pogrebi in poroke


Živel rokenrol je po dolgem desetlet­ju prvi album z novimi skladbami, vmes so izdali kar tri z različicami lastnih pesmi. Enega v akustični, drugega v unterzug različici (nastop v živo), tretji pa je bil posrečena mešanica koncerta in gledališkega nastopa Matjaža Javšnika. V teh desetih letih je bilo tudi veliko menjav v zasedbi, članom so igrali tudi na pogrebu in treh porokah. »Žal se tudi to zgodi. Ostali smo brez strica Janeza [Torija, trobentača], ki je bil najbolj zagnan Orlek. Igrali smo na porokah treh naših članov, Kristijanu, Janu in Saši,« je povedal njihov pevec. Bilo je kar nekaj menjav, eni so imeli zahtevne službe, drugi hude žene. Usklajevanje družinskega in glasbenega življenja pri tako številni zasedbi ni preprosto, praviloma so konci tedna in prazniki podrejeni nastopom s skupino.

Nov album prinaša presek njihovega knap'n'rolla. Uvodna skladba Kjer trte rastejo je oda vinu, pri čemer je treba poudariti, da člani skupine Orlek veliko več pojejo o pitju, kot pijejo, kar neradi priznajo. V skladbi Kranjski Janez so zelo himnični, to je domoljubna pesem s kančkom grenkobe. Ker je glasba skupine The Pogues zasedbo Orlek močno zaznamovala, so se jim tokrat poklonili s poslovenjeno pesmijo Fešta. Zanje so značilne pesmi, ki prinašajo zgodbe o posebnežih, kot je na novem albumu Bouncer Štefi. Zasedba Orlek je znana po dobrih videospotih, tokrat je za ilustracije energične Štefi poskrbel Denis Polanc, pod animacijo pa se je podpisal Matej Sušnik. Polančeve risbe so tudi na ovitku albuma. Spomnili so se tudi Perkmandeljca, njihovega alter ega, ki tokrat ni zgolj instrumental, temveč so mu namenili tudi besedilo.

Na prihajajočem sobotnem koncertu se bomo sprehodili po njihovi celotni karieri, hkrati nam bodo odigrali skoraj ves nov album.



Komentarji: