Poseben notni zvezek 20za20

Marko Soršak Soki, ki je doslej z novimi glasbili opremil 91 slovenskih osnovnih šol, je storil korak naprej.
Fotografija: Marko Soršak Soki je izdal notni zvezek posebne sorte.
Foto Zdenko Matoz
Odpri galerijo
Marko Soršak Soki je izdal notni zvezek posebne sorte. Foto Zdenko Matoz

Nedavno je Marko Soršak Soki, bobnar zasedbe Elvis Jackson, ki že od leta z novimi glasbili opremlja slovenske glasbene šole v okviru akcije 20za20, izdal tudi svoj notni zvezek 20za20.

Kot je povedal na današnji predstavitvi, je bila njegova želja, da bi sprva desetim slovenskih osnovnim šolam priskrbel nove glasbene inštrumente. Sedaj pa se približuje številu 100. Doslej je namreč 91 osnovnim šolam doniral več kot sto glasbenih inštrumentov, do konca tega šolskega leta pa bo seznamu dodal še štiri. 

»Vsaka šola je drugačna in v vsaki šoli imajo različne glasbene talente. Veseli me, da je ob inštrumentih, ki sem jih doniral šolam, nastalo kar nekaj glasbenih skupin. Rad s tem prispevam nekaj za te šole in družbo nasploh«, je povedal. Sicer razmišlja, da bi počasi nehal, vendar pa glede na to, da se bo od vsakega prodanega notnega zvezka 50 centov namenilo za akcijo 20za20, bo ta gotovo trajala še nekaj časa.

Marko Soršak Soki srce akcije 20za20.<br />
<br />
Foto Zdenko Matoz
Marko Soršak Soki srce akcije 20za20.

Foto Zdenko Matoz


Ministrica za šolstvo Maja Makovec Brenčič pa je dodala, da je uspeh slovenskih glasbenikov posledica intenzivnega vlaganja v sistem javnega glasbenega šolstva, kateremu je namenjeno približno 45 milijonov evrov na leto. Veseli pa jo tudi Sokijeva akcija, ki na nov način spodbuja odkrivanje talentov in širjenje glasbenega obzorja med učenci.

Notni zvezek je precej drugačen od drugih, saj ima tako črtasti del za pisanje, brezčrtni del za dodatno gradivo in notno črtovje. Prav tako premore osnovni slovar uporabnih izrazov, ki jih na vaji uporabljajo glasbene skupine, kakor tudi predstavitev glasbil, ki so v običajni glasbeni zasedbi različnih stilov. Posebnost pa so tudi misli o glasbi slovenskih glasbenikov in glasbenic ter drugih, ki se z glasbo ukvarjajo tako ali drugače. 

Komentarji: