Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Tomi Meglič in Borut Marolt: Oder je strup

Tomi Meglič in Borut Marolt, ne le stanovska kolega, ampak tudi sošolca s filozofske fakultete, sta razkrila, kakšno magnetno privlačnost ima oder.
Borut Marolt in Tomi Meglič v Delovem studiu. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Borut Marolt in Tomi Meglič v Delovem studiu. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
23. 5. 2024 | 19:00
24. 5. 2024 | 07:58
5:24


Tik po izidu desetega albuma X in tik pred koncertom ob 40. obletnici delovanja sta se v Delovem studiu oglasila dva najvidnejša in najbolj karizmatična frontmana, Tomi Meglič iz Siddharte in Borut Marolt iz Nieta.

Svet poetičnih besedil je prežet z zapletenim in globokim razmišljanjem in presega vsakdanje miselne procese. Besedila, polna simbolike in osebnih uvidov, tako razkrivajo skrite plasti realnosti, ki jih na prvi pogled težko opazimo.

Tomi Meglič in Borut Marolt, ne le stanovska kolega, ampak tudi sošolca s filozofske fakultete, kjer sta oba, vsak s svojimi sanjami študirala geografijo, sta opisala, kakšno magnetno privlačnost ima oder. »Oder je strup, čeprav se nanj vselej v nočeh in v polsnu pripravljam, vizualiziram scenarije na odru, saj me vsako leto bolj prežema odgovornost, in ja, včasih morda tudi trema,« je dejal Borut Marolt. »Zelo, zelo veliko intenzivnega dogajanja je v teh trenutkih v telesu. Oder je zasvojljiv, a vendar ni to stvar, ki bi se je moral tako kot od drog odvajati,« je še pojasnil.

»Glasbeniki imamo velik privilegij, saj v službo prihajamo v okolje, kjer so ljudje lačni dobrega vzdušja, so dobre volje in si želijo le dobre muzike in zabave. Je ravno nasprotno kot na primer delo zdravnika, h kateremu v službo prihajajo ljudje s težavami, stiskami, bolečinami, boleznimi …«, pa je dodal Tomi Meglič.

Tomi Meglič FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Tomi Meglič FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

Z glasbo prispevamo lepšemu življenju

V podkastu sta tako Tomi Meglič kot Borut Marolt na vprašanje, kaj je njuna supermoč, odgovorila z opisom najpreprostejšega in verjetno tudi najlepšega življenjskega vodila »živeti za dan«. »Moj pristop k življenju je preprost: če je dan dober, je to zame dovolj. Ne potrebujem višjih ciljev, saj se življenje že tako polni z različnimi stvarmi. Bolj kot cilji me zanima biti odprt za priložnosti, ki mi pridejo naproti. Če imaš preveč ciljev, lahko prezreš majhne, dobrohotne stvari, ki pridejo na tvojo pot,« je dejal Tomi.

Borut Marolt pa pravi, da »vsak dan prinaša priložnost, da naredimo nekaj dobrega za druge. To je zame dovolj. Verjamem, da obstajajo ljudje, kot je Elon Musk, ki imajo višje cilje in jih uresničujejo vse življenje. Takšni ljudje so redki in njihovi cilji niso doseženi čez noč. Z umetnostjo in glasbo lahko prispevamo k boljšemu svetu tudi brez velikih ciljev. Naš prispevek je v tem, da podpiramo tiste z višjimi cilji, medtem ko živimo preprosto in zadovoljno življenje.«

Borut Marolt FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Borut Marolt FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

Besedila za glasbo so večinoma plod globokih čustev in osebnih izkušenj. Avtorji, kot so člani Siddharte in Nieta, prav tako izražajo svoje notranje boje in razmišljanja skozi glasbo, ki tako postane njihova fasada na odru.

V resničnem življenju so bolj previdni in ne tako vsemogočni, kot so videti v soju odrskih žarometov in pred navdušenimi oboževalci. Vendar pa vsakdo, ki je kdaj bil na koncertu Nietov ali Siddharte, ve, da so ti fantje nekaj posebnega, da imajo svojo »supermoč«, ki jih dviga daleč nad povprečje. Na odru že desetletja izžarevajo energijo in samozavest ter slovensko javnost omamljajo s čudovito glasbo, ki se je že zapisala v zgodovino slovenske kulture.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine