»Umrl je naš Dreja«

V noči na četrtek je po dolgotrajni bolezni umrl eden najbolj priljubljenih bobnarjev jugoslovanskega novega vala.
Fotografija: Andrej Pintarič (skrajno levo), Zoran Predin, Oto Rimele in Aleš Rupar leta 1982. Tega leta so igrali kot kvartet. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Andrej Pintarič (skrajno levo), Zoran Predin, Oto Rimele in Aleš Rupar leta 1982. Tega leta so igrali kot kvartet. FOTO: Osebni arhiv

Glasbeni svet je pretresla žalostna novica, da je po dolgi bolezni umrl Andrej Pintarič (19. 7. 1957), bobnar skupine Lačni Franz. Sodil je med najbolj karizmatične, samosvoje in priljubljene glasbenike na območju bivše Jugoslavije.

»Mi smo ga klicali Dreja, nekateri Pintoš, ampak po priimku ga je pa vseeno poznalo največ ljudi,« je povedal Zoran Predin. »Andrej Pintarič je bil srce in topla duša našega benda. Ko smo se na začetku samoizumljali, je odločilno sodeloval v vseh, še posebej pa v najbolj odbitih idejah.« Pintarič je bil pojem rokerskega življenja v bivši Jugoslaviji, ta je v nasprotju z zahodnjaško različico, ki je predvidevala zgolj seks, droge in rock'n'roll, dajala veliko pozornosti tudi dobri hrani, humorju in pristnim medčloveškim odnosom. Znal je zajemati življenje z veliko žlico, najti lepoto v majhnih stvareh in spregledati ponarejenost. Etikete ga niso zanimale, premogel je vid, ki je predrl človekove oklepe, ogovoril te je neposredno in spoštljivo, takšnega, kot si. Če si potreboval pomoč, ti je nikoli ni odrekel. In vedno je imel pri roki čigumije.

Andrej Pintarič, Dražen Vrdoljak, Zoran Stjepanovič, Darko Glavan, Zlatko Gall in Zoran Predin FOTO: Osebni arhiv
Andrej Pintarič, Dražen Vrdoljak, Zoran Stjepanovič, Darko Glavan, Zlatko Gall in Zoran Predin FOTO: Osebni arhiv

 

Poosebljenje skupine


»Danes se mi zdi, da je bil Franz že od nekdaj in nas je potem kot kakšen ata znal obdržati na pravi poti. Bil je najbolj priljubljen član benda, ki je napolnil vsak prostor, v katerega je vstopil. Vsi so ga imeli radi in nihče, ki ga je spoznal, ga ni nikoli več pozabil,« je sklenil Predin.



Pintarič je bil ustanovni član skupine Lačni Franz, vendar zaradi služenja vojaškega roka ni bil prisoten na prvih dveh ploščah skupine – Ikebana (1981) in Adijo pamet (1982), kar ga je globoko jezilo in razočaralo. Bil je srce in vezivo skupine, ne preseneča, da je postal poosebljenje zasedbe, esenca benda in ideologije, ki se je kasneje imenovala Lačni Franz. »Mnogo prehitro smo izgubili dragega in dobrega prijatelja ter velikega bobnarja, ki je bil hkrati najbolj pristen rokenroler, kar sem jih kdaj srečal. Bil je velika izjema med glasbeniki, rock je imel zapisan v genih, se zanj vedno navduševal, ga v vsem svojstvu jasno in glasno bobnal ter tako pristen, kot je lahko bil le on, rock'n'roll tudi ves tuzemski čas dejansko živel. Bil je srce in največji borec našega benda, vedno odkrit in neposreden v pogovoru, brez dlake na jeziku, vsi, ki smo ga imeli tudi zaradi tega radi, ga bomo v naši sredini močno pogrešali,« se spominja klaviaturist skupine Lačni Franz Mirko Kosi.



Slovo velikega glasbenika in človeka je odjeknilo po celotnem prostoru bivše skupne domovine. Za njim sta ostala velika praznina in spoznanje, da se naš svet ne bo nikoli več vrtel enako brez njegovega predtakta.

Komentarji: