Zapustil nam je zimzelene melodije

Sloviti pevec in skladatelj je umrl za posledicami zapletov zaradi koronavirusne bolezni.
Fotografija: Pevec in skladatelj Tadej Hrušovar je napisal več kot 400 skladb. Foto Jernej Zadravec/Mediaspeed
Odpri galerijo
Pevec in skladatelj Tadej Hrušovar je napisal več kot 400 skladb. Foto Jernej Zadravec/Mediaspeed

Slovenski pevec in skladatelj zabavne glasbe Tadej Hrušovar, član vokalnih zasedb Bele vrane in Pepel in kri, je umrl v 74. letu starosti. Napisal je več kot 400 skladb za različne izvajalce, ki so nastopali na številnih zabavnoglasbenih festivalih. Najbolj znan je po delu v zasedbi Pepel in kri, še posebej po skladbi Dan ljubezni.

Tesno je sodeloval tudi s skupino Hazard. Med drugim je napisal glasbo za pesmi, kot so Pesem za dinar, Dekle iz zlate ladjice, Po bitki so generali vsi, Enakonočje, Ljudje pomladi, Ljubljanski grad, Sonce pomladi in številne druge. Bil je zaposlen kot producent v razvedrilnem programu RTV Slovenija. Med drugim je zasnoval Pop delavnico, kot neki sredinski odgovor televizije na pojav punka.

Tadej Hrušovar, ki je z leti postal Dejvi, se je rodil 5. junija 1947 v Celju. Glasbeno pot je začel leta 1964 v celjski zasedbi The Fellows. Z njimi je prvič nastopil na večjem koncertu, in sicer ob dnevu mladosti leta 1966 v ljubljanski Hali Tivoli pred šest tisoč ljudmi. Bil je očaran nad vokalno zasedbo Mamas and Papas, zato se je istega leta pridružil glasbeni skupini Bele vrane. Po razpadu Belih vran je prišel na idejo, da bi sestavil novo skupino iz članov tedaj že popularnih zasedb.
 

Nastanek zasedbe Pepel in kri


Tako je leta 1974 nastala skupina, ki se je sprva imenovala Zbor Tadeja Hrušovarja v postavi Tadej Dejvi Hrušovar, njegova takratna žena Ditka Haberl, Ivo Mojzer, Oto Pestner, Dušan Velkaverh in Nada Žgur. Hrušovar v Belih vranah ni bil skladateljsko dejaven, saj sta za zasedbo pisala med drugim tudi Jure Robežnik in Jože Privšek. Zato pa je svojo skladateljsko svobodo lahko dobro izživel v zasedbi Pepel in kri, kjer je skrbel za glasbo, Velkaverh pa za besedila. Rezultat njunega prvega sodelovanja je bil prvi singel nove zasedbe Enakonočje/Naj bo baby, ki je izšel leta 1974 pri založbi ZKP RTV Ljubljana. Dečo Žgur je poskrbel za aranžma, pesmi pa so Pepel in kri odpeli ob spremljavi Plesnega orkestra RTV Ljubljana pod dirigentskim vodstvom Bojana Adamiča.
 

Zmagoslavje Dneva ljubezni
Skladbo <em>Dan ljubezni</em> je zasedba Pepel in kri prodala v več kot sto tisoč izvodih in je najbolje prodajan slovenski singel. Leta 1976 so pesem uvrstili tudi na svoj albumski prvenec z naslovom <em>Dan ljubezni.</em>
Skladbo Dan ljubezni je zasedba Pepel in kri prodala v več kot sto tisoč izvodih in je najbolje prodajan slovenski singel. Leta 1976 so pesem uvrstili tudi na svoj albumski prvenec z naslovom Dan ljubezni.


Hrušovarjev glasbeni sodelavec Dušan Velkaverh je na Festivalu slovenske popevke v čast obletnici osvoboditve dal ime skupini Pepel in kri (po verzu o pepelu in krvi, iz katere je nastala država). Pepel in kri so že istega leta zmagali na Opatijskem festivalu s pesmijo Dan ljubezni in zato sodelovali na izboru za pesem Evrovizije v Stockholmu, kjer so zasedli 13. mesto. Glasbo za Dan ljubezni je napisal Tadej Hrušovar, besedilo pa Dušan Velkaverh, ki je dal skladbi tudi naslov, Dečo Žgur jo je aranžiral. Zagotovo je to ena najbolj znanih slovenskih popevk in tudi skladba, ki se je tako v izvirniku kot priredbah veliko izvajala in predvajala. Zaradi neurejenih avtorskih pravic so bili vsi trije v sodnem sporu.

Ena kasnejših postav skupine Pepel in kri Foto Stane Sršen/RTV Slovenija
Ena kasnejših postav skupine Pepel in kri Foto Stane Sršen/RTV Slovenija

Dan ljubezni je tudi prvi studijski album skupine Pepel in kri, ki je izšel leta 1976 pri založbi ZKP RTV Ljubljana. Za glasbeno podlago je poskrbel Zabavni orkester RTV Ljubljana z dirigentoma Jožetom Privškom in Mariem Rijavcem. Posneli so ga v Studiu 14 Radia Ljubljana, razen pesmi Naj bo baby, ki so jo posneli v studiu Akademik. Album je izšel tudi na kaseti z drugačnim vrstnim redom skladb in drugačno naslovnico. Na njej je tudi angleška različica pesmi Dan ljubezni – A Day of Love.
​Na izboru za pesem Evrovizije je zasedba Pepel in kri, v postavi Tadej Hrušovar - Dejvi, Ditka Haberl, Zvezdana Sterle, Oliver Antauer in Miran Rudan, sodelovala tudi leta 1990. Kot spremljevalna zasedba so nastopili ob italijanskem pevcu Totu Cutugnu v pesmi Insieme, ki je opevala novo upanje pri združevanju Evrope.

Zagotovo je Tadej Hrušovar poosebljal sredinskost slovenske popevke skoraj dve desetletji in tako pomembno vplival na smeri razvoja slovenske popularne glasbe.



Komentarji: