Kaj ljudje najbolj berejo v 21. stoletju

Od leta 2000 na prvih mestih malo leposlovnih del, med njimi triumfirajo o Harryju Potterju.
Fotografija: Nekatere raziskave kažejo, da so milenijci precej boljši bralci od starejših ljudi. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Nekatere raziskave kažejo, da so milenijci precej boljši bralci od starejših ljudi. Foto Jure Eržen

Od prve tiskane knjige, Gutenbergove Biblije v 15. stoletju, do danes je bilo na svetu natisnjenih­ približno 135 milijonov knjižnih del. Tega, kolikšen je celoten knjižni fond naše civilizacije, ni mogoče ugotoviti.

Na to vprašanje so na začetku tega desetletja iskali odgovor v okviru projekta Google Books, ki se ukvarja z digitalizacijo knjig. Preštel in analiziral je vse znane številke ISBN (mednarodne številke, ki jih bibliotekarji dajo vsakemu objavljenemu naslovu) in baze Kongresne knjižnice, arhive starih knjig in druge bibliografije.

Z upoštevanjem tega, da so bile številne knjige ponatisnjene, da se okoli nekaterih založniki prepirajo že desetletja, da obstaja tudi več številk ISBN in da to številko dodeljujejo tudi avdioknjigam, je Googlov inteligentni softver pregledal okoli 600 milijonov potencialnih izdaj in dobil podatek, da je bilo do konca leta 2010 na svetu objavljenih 129.864.880 knjig.

Obstajajo še drugi podatki, tisti, ki jih je zbral Unesco in analiziral­ Worldometers. Po teh je na leto v svetu objavljenih 700.000 naslovov, kar je precej več kot v prejšnjem stoletju. Če bi sklepali po tem, tisk vsekakor ne izumira. Malo več kot osem let po tem, ko je Google preštel vse knjige, se je število objavljenih naslovov povečalo na okoli 135 milijonov.

Nemogoče je določiti natančno število izvodov knjige, ki so prišli iz tiskarne. Nekateri naslovi so bili natisnjeni v več milijonih izvodov, večina pa v nekaj tisoč ali nekaj sto, veliko obskurnih del ali hermetičnih doktorskih disertacij pa v peščici izvodov.
Kultura branja knjig vsekakor še obstaja in nekatere raziskave kažejo, da so milenijci precej boljši bralci od starejših ljudi.

In kaj iz sodobne književnosti danes ljudje berejo? Če za izhodišče vzamemo največjo spletno knjigarno Amazon in njeno statistiko o prodaji knjig, od začetka 21. stoletja do danes na njihovih seznamih najdemo številne knjige, ki so prevedene tudi v slovenščino in prav tako dobro brane.


Najbolj prodajane knjige od leta 2000 do 2018


2000 – Harry Potter: Ognjeni kelih J. K. Rowling je četrti del serije knjig o Harryju Potterju, kjer se junak, zdaj že kot mladi čarovnik, vrne v četrti letnik študija na Bradavičarki. Naučiti se bo moral številnih urokov, zvariti kar nekaj napojev in pretrpeti veliko ur vedeževanja.

2001 – Kje je moj sir? Spencerja Johnsona je knjiga, ki so je prodali več kot 10 milijonov izvodov. To je priročnik o tem, kako se spopadati z izzivi v službi in zasebnem življenju, sir pa je metafora. Spremembe, ki nas doletijo v življenju, nas ponavadi pahnejo v prekletstvo. A lahko bi bilo popolnoma drugače. Vse je odvisno od naše priprav­ljenosti in razumevanja narave sira, kar je v prenesenem pomenu drugo ime za usodo. To si lahko krojimo sami, če spreminjanje naše življenjske poti razumemo kot nujnost.

2002 – Good to Great: Why Some Companies Make the Leap and Others Don't? Jima Collinsa je študija o podjetjih iz devetdesetih let, ki so sčasoma dosegla triumf. Vsebuje tudi nasvete o tem, kako si lahko tudi slabša podjetja počasi zagotovijo uspeh. Avtor navede sedem ključnih dejavnikov, do katerih se je dokopal z obsežno raziskavo, v kateri je sodelovalo 21 raziskovalcev, trajala pa je pet let.

2003 – Harry Potter: Feniksov red je peti del serije o mladem čarovniku, ki bije bitko z najtem­nejšim čarovnikom vseh časov – Mrlakensteinom. Harry se mora spopasti z nezanesljivo čarovniško vlado in nesposobnostjo vodilnih na Bradavičarki.

2004 – Da Vincijeva šifra Dana Browna je postala svetovna uspešnica z več kot 80 milijoni prodanih izvodov. To je nadaljevanje serije zgodb o profesorju Robertu Langdonu, ki nas odpelje v Pariz, medtem ko poskuša pisatelj pojasniti verzijo obstoja Jezusa Kristusa kot običajnega človeka in zaroto, na kateri je utemeljena katoliška cerkev.

2005 – Harry Potter: Princ mešane krvi je šesti del serije, v katerem Dumbledor pripravlja Harryja za končni obračun z Mrlakensteinom. Princ spremlja Harryja skozi celotno knjigo, toda šele na koncu pokaže svoj pravi obraz.

2006 – Good to Great: Why Some Companies Make the Leap and Others Don't? se je spet znašel na prvem mestu seznama.

2007 – Harry Potter: Svetinje smrti, sedmi in zadnji del zgodbe o čarovniku, v katerem se Harry znajde pred nevarno, skoraj nemogočo nalogo. Poiskati in uničiti mora preostale skrižvne, ki jih je naredil Mrlakenstein.

2008 – Nova zemlja Eckharta Tolla je duhovni vodič skozi to, kaki najti namen našega obstoja in narediti svoje življenje boljše, enako tudi svet, v katerem živimo.

2009 – Izgubljeni simbol Dana Browna govori o Robertu Langdonu, ki so ga tokrat poslali v ­Washington, kjer so ugrabili njegovega mentorja, on pa mora odkriti, kje je tajna masonska piramida, da bi ga rešil.

2010 – Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo Stiega Larssona je zadnji del trilogije Millennium o Lisbeth Salander. Junakinja je v kritičnem­ stanju v bolnišnici. Poleg za svoje življenje se bori tudi pred sodiščem, da bi dokazala svojo nedolžnost.

2011 – Steve Jobs Walterja Isaacsona je knjiga o enem od največjih umov, ki temelji na več kot 40 pogovorih z Jobsom in njegovimi kolegi, družino in prijatelji v obdobju dveh let.

2012 – Petdeset odtenkov sive avtorice E. L. James je prva knjiga iz trilogije o Anastasii Steele, študentki književnosti, ki spozna uspešnega poslovneža Christiana Greya in počasi odkriva njegov mračni svet. Prodali so več kot 100 milijonov izvodov po svetu.

2013 – StrenghtsFinder 2.0 Toma Ratha je izpopolnjena verzija prejšnjega dela, ki naj bi pomagala ljudem odkriti njihove talente. Svetuje tudi o strategijah za čim boljšo izrabo svojih sposobnosti.

2014 – StrenghtsFinder 2.0, Tom Rath, znova.

2016 – Harry Potter: Otrok prekletstva je nadaljevanje zgodbe o Harryju Potterju, njegovih prijateljih in družini 19 let po zadnjih dogodivščinah.

2017 – Čudo avtorice R. J. Palacio je mladinski roman o Augustu Pullmanu, njegovi izjemni družini in prijateljih. Napisala ga je, ko je njen sin končal peti razred in so bila občutja desetletnikov v njeni glavi še sveža. Veliko gradiva za zgodbo je vzela iz življenja svojega sina in njegovih sošolcev. K razmiš­ljanju o tem, kako je živeti v koži nekoga, ki ima »nenavaden«­ obraz, jo je spodbudila mala deklica, ki so jo s sinovoma nekoč srečali pred prodajalno sladoleda.

2018 – Moja zgodba je knjiga spominov nekdanje ameriške prve dame Michelle Obama. Govori o otroštvu, šolanju, rasizmu, zakonu,­ hčerah in izkušnjah v politiki. Pripoveduje tudi o travmatičnih dogodkih, kot so bili težave v zakonu, spontani splav, težave z zanositvijo ..., skratka o stvareh, ki se dogajajo številnim ljudem, v kar je avtorica vtkala dovolj blišča iz življenja nekdanjega prvega zakonskega para ZDA. 

Komentarji: