Nagrade, knjige in založništvo

V Stari mestni elektrarni so podelili nagrade revije Sodobnost, na Bledu so se srečali založniki
Fotografija: Cvetka Bevc je dobila nagrado za kratko zgodbo Prelet galebov. Foto Ljubo Vukelič
Odpri galerijo
Cvetka Bevc je dobila nagrado za kratko zgodbo Prelet galebov. Foto Ljubo Vukelič

Revija Sodobnost je podelila nagrade za najboljšo kratko zgodbo, najboljši esej ter spodbujanje veselja do branja. Prvo je prejela Cvetka Bevc, ki je navdušila žirijo, v kateri so bili Dušan Šarotar, Katja Klopčič in Tone Peršak, saj so njeno delo Prelet galebov izbrali soglasno. Zapisali so, da pisateljica v njej »s pripovedovalsko veščino in jezikovno tekoče izpiše zgodbo o večnem iskanju smisla, navdiha in ljubezni«.

Pri izbiri eseja se je žirija (Alenka Urh, Evald Flisar in Jože Horvat) odločila, da bo nagradila kar dva avtorja, Tino Vrščaj ter njen esej Srečno pospravljeni, in Kelih Jureta Vuge. Po mnenju žirije »oba spretno tematizirata določene načine človeškega bivanja, ustvarjanja in povnanjanja miselnih svetov«.

Na slovesnosti, ki je potekala v Stari mestni elektrarni, so podelili tudi nagrado za spodbujanje veselja do branja, ki jo je prejela Savina Zwitter. Po poročanju MMC RTV SLO Savina Zwitter skrbi, da imajo dijaki bežigrajske gimnazije na voljo številne z branjem povezane projekte, kot so Brati gore in Medgeneracijsko branje. Poskrbi tudi za pestro dogajanje ob Noči knjige ter v knjižnici prireja razstave. Prav tako je predsednica Bralnega društva ter članica žirije Knjigovanja in avtorica številnih strokovnih člankov in prispevkov.


Založniki o pomenu branja


In ko smo ravno pri knjigah ... Društvo slovenskih založnikov je včeraj na Bledu pripravilo 17. kongres slovenskih založnikov, na katerem so spregovorili številni mednarodni in domači gostje. Popoldanska okrogla miza je bila posvečena nacionalni kampanji ozaveščanja javnosti o pomenu branja in nakupovanja knjig.

Nagrado za naj založnika so na Bledu podelili direktroju založbe Beletrina Mitji Čandru. Foto Blaz Samec
Nagrado za naj založnika so na Bledu podelili direktroju založbe Beletrina Mitji Čandru. Foto Blaz Samec


Po poročanju STA so založniki ugotovili, da žal branje, bralna kultura in bralna pismenost že dolgo niso več vrednota. Postavljata se vprašanji, ali bi z nacionalno kampanjo lahko privzgojili navade nakupovanja in branja knjig ter kaj bi morali v tem pogledu storiti vsi, ki sestavljajo knjižno verigo.
Na kongresu so podelili tudi nagrado za naj založnika, tokrat jo je prejel direktor založbe Beletrina Mitja Čander, in nagrado za naj knjigotržca, ki je pripadla Petri Kirn iz podjetja Mladinska knjiga Trgovina. K. R.

Komentarji: