Predstavitvena informacija

Kaj bomo brali letošnje poletje

Dobra zgodba te enako nasmeje, gane, navdihne ali sprosti, kjerkoli si. S knjigami vse doživiš. Z njimi lahko v enem poletju obiščeš ves svet.
Fotografija: FOTO: Sandra Kovačič
Odpri galerijo
FOTO: Sandra Kovačič

Preverite, s katerimi knjigami letos potovati, tudi če v resnici ne greste (skoraj) nikamor.

Epidemiološka slika gor ali dol, letošnje poletje je nekoliko drugačno. Nekoliko manj frčimo na različne konce sveta. Kakšna jadrnica več ostaja zasidrana v marini. Na morju še bolj zagnano iščemo kotičke, kjer nam sosed na plaži ne tišči stopal v plastičnih sandalah pod nos in nas moti … pri branju!

Večina televizijskih programov spet ponavlja stare oddaje in filme. Dnevi in večeri so prijetno dolgi. Tudi dopust je – vsaj tisti v smislu prostih dni, ko nam ni treba v službo. Zaradi vsega naštetega je časa nekoliko več. Pa tudi knjige so. Ker knjige vedno so. Zato letošnje poletje beremo, velja?
 

Zakaj pa bi ravno brali

Zato ker te dobra zgodba – pa ne nujno leposlovna – nasmeji, sprosti, gane, razneži, ti razširi obzorje, odpre oči ali da misliti. Ker lahko s knjigami objadraš vse konce sveta v enem poletju, četudi si zasidran v ležalniku pod domačo jablano. Ker je poletje za igranje in smejanje v družbi pravih in knjižnih prijateljev. Ker lahko, tudi če je kakšna meja zaprta, ob knjigi premikaš meje v sebi in spoznavaš sebe, druge in svet.

FOTO: Sandra Kovačič
FOTO: Sandra Kovačič


Razlogov še ni dovolj? Poskusimo še s kakšnimi bolj »otipljivimi«. Ker ob knjigi shujšaš, saj te dobra zgodba tako posrka vase, da pozabiš na prigrizke. Ker dolge vožnje z avtomobilom s knjigo minejo kot blisk, pri čemer to seveda ne velja za voznika.
Ker je branje najboljši pobeg pred resničnostjo, saj ta pač ni vedno v barvah poletnega sončnega zahoda. Ker je knjiga, ki jo držiš pred obrazom, boljša zaščita pred škodljivimi sončnimi žarki kot krema za sončenje. Recimo.


Beremo torej. Ampak kaj?

Če si niste ravno zadali, da boste letos pod borovci predihali Vojno in mir (zavidamo vam očitno dolg dopust) ali se prebili čez Joyceovega Uliksesa (bravo, takšnih ni veliko), boste nemara prebrali kaj, kar ste dobili za božično ali novoletno darilo. Pravijo namreč, da si pozimi knjige podarjamo, poleti jih pa beremo. Če pa si seznam poletnega branja še sestavljate, je tukaj nekaj odličnih namigov.
 

Nov odmerek edinstvenega Paasilinnovega humorja

Ob Paasilinnovih knjigah se Slovenci na glas smejimo že več poletij, letos pa je z romanom Gromska strela! spet čas za nov odmerek edinstvenega humorja. Na kriznem sestanku finskih bogov se vrhovni bog Gromovnik odloči, da bo treba na Zemljo poslati sina, saj ljudje nimajo več vere.

Hitro se izkaže, da bo imelo božanstvo polne roke dela. Sekira mu pade v med, ko nazadnje odkrije številne hvaležne ovčice v finskih umobolnicah …
 

Ljubezen po meri današnjega časa

Ime jim je Paula, Judith, Brida, Malika in Jorinda. Njihova življenja, kot jih v romanu Ljubezen v stiski popisuje nemška pisateljica Daniela Krien, so zelo različna, pa vendar se vsa vrtijo okrog dilem žensk našega časa: materinstvo ali kariera? Partnerstvo ali svoboda? Kompromis ali negotova sreča?

Ko v iskanju svoje poti naletijo na nerazumevanje in utesnjujoča pričakovanja, se razkrije stiska sodobne ženske, ki od življenja hoče nekaj več.


Nove lumparije izpod peresa enega najbolj priljubljenih avtorjev za otroke ta hip

Ob polnoči naj bi otroci že trdno spali, ampak v Bolnišnici grofa Funtka, polni malih bolnikov in neprijaznega osebja, to ne velja. Takrat se dogodivščine šele zares začnejo!

Polnočna tolpa se odpravi na pohod in bivanje v neprijazni ustanovi za nekaj ur postane znosnejše. Humorna zgodba Davida Walliamsa bo osvojila tudi tiste mlade bralce, ki se sicer knjigam raje izognejo. 
 

12 korakov osebnega razvoja

Zakaj je tako težko ljubiti? Kaj je hvaležnost? Kako pozitivno mislimo, ne da bi olepševali? Kako se otresemo strahov in pomirimo s preteklostjo? Kako sprejmemo odnos s starši, čeprav nam niso dajali vsega, po čemer smo hrepeneli?

Odgovori na takšna življenjska vprašanja so nastali kot del uspešne delavnice, ki jo je priljubljeni hrvaški avtor Bruno Šimleša zapisal v knjigo Kako vzljubimo sebe
 

Resnična zgodba, ki seže do srca

Alenka Planinc Rozman in Igor Rozman, danes srečna mama in oče dveh prisrčnih afriških dvojčkov, sta v knjigi Srce bije v dvojini popisala svojo nekajletno trnovo pot do starševstva.

S svojo zgodbo želita pomagati vsem, ki razmišljajo o posvojitvi, in širiti vrednote sobivanja z drugačnostjo in drugačnimi. Resnična zgodba o pogumu, odločnosti in vztrajnosti mora predramiti vsakogar od nas. 
 

Srečni starši, zadovoljni otroci

Knjiga, za katero si želite, da bi jo prebrali vaši starši Philippe Perry ni knjiga s »popolnim« načrtom za vzgojo, temveč razgrinja širši pogled na starševstvo. Pomaga nam spoznati, kako smo bili sami vzgojeni in kako to vpliva na naš način vzgoje.

Knjiga pomaga tudi prekiniti negativne vzorce in navade; sprejeti svoje in otrokove občutke ter prepoznati, kaj sporočajo različna vedenja. Vse to pa s ciljem, da z otrokom vzpostavimo dober odnos, ki je bistvo starševstva.

FOTO: Sandra Kovačič
FOTO: Sandra Kovačič

 

Kam po knjigo

Takole recimo za konec. Poletje, počitnice in dopust so tu. Uživajmo ob dobri knjigi. Pa kjerkoli že. Najlažje pa do knjig pridemo v knjigarnah Mladinske knjige in na emka.si.