Vileniški kristal prejel gruzijski pesnik Šota Iatašvili

Mednarodno žirijo je navdušil s slogom, muzikalnostjo, slikovitim podobjem ter čustveno in intelektualno globino.
Fotografija: Šota Iatašvili. FOTO: © Maka Gogaladze
Odpri galerijo
Šota Iatašvili. FOTO: © Maka Gogaladze

Gruzijski pesnik Šota Iatašvili je letošnji dobitnik kristala, ki ga v okviru literarnega festivala Vilenica podelijo avtorjem, predstavljenim v festivalskem zborniku. Kot je izpostavila žirija, je najvidnejši poet svoje generacije. Nagrado so mu izročili na literarni matineji v Štanjelu.

Pesnik, ki zastopa deželo in jezik s starodavno tradicijo, je žirijo navdušil s slogom, muzikalnostjo, slikovitim podobjem ter čustveno in intelektualno globino. Iatašvili v svoji poeziji »združuje igrivost z resnobnostjo, duhovitost z muzikalnostjo ter inovativnost s širšo razumljivostjo«, so presodili mednarodni žiranti.


 

Dvakratni prejemnik osrednje gruzijske literarne nagrade


Leta 1966 rojeni Iatašvili je izdal več zbirk poezije in zbirko kratkih zgodb, piše tudi literarne kritike. Za svoje delo je dvakrat prejel najpomembnejšo gruzijsko literarno nagrado Saba, nagradili so ga tudi na Poljskem in v Ukrajini. Ob prejemu nagrade je izpostavil, da si šteje v čast, da jo je prejel v letu, ko bo njegova država častna gostja na knjižnem sejmu v Frankfurtu.

Razglasitev dobitnika je uvedlo literarno branje, na katerem so nastopile slovenska dramatičarka Simona Semenič, madžarska pisateljica Noemi Kiss, irska pisateljica Eilis Ni Dhuibnhe, avstrijska pisateljica Karin Peschka in poljsko-britanska avtorica Wioletta Grzegorzewska.

Udeležence Vilenice pa je presenetila novica, da bo festival prihodnje leto bogatejši za novo nagrado. Ustanovilo jo je kulturno društvo Kulturvermittlung Steiermark iz Gradca, ki jo bo kot poklon festivalu podeljevalo slovenskim avtorjem in avtoricam, in sicer v obliki štiri- do šesttedenske rezidence v Gradcu.

Komentarji: