Češki dostojanstveniki nočejo Frljića

Naše nasilje in vaše nasilje Oliverja Frljića vznemirja češke in moravske katoliške in grškokatoliške škofe.
Fotografija: Predstava Oliverja Frljića razburja tudi na Češkem. FOTO: Arhiv SMG
Odpri galerijo
Predstava Oliverja Frljića razburja tudi na Češkem. FOTO: Arhiv SMG

Slovensko mladinsko gledališče je danes gost mednarodnega festivala, ubranega na temo svobode. Češka in moravska škofovska konferenca javno kritizira gledališče Goska na vrvici (Husa na provázku) in Narodno gledališče Brno, ki sta prireditelja omenjenega mednarodnega gledališkega festivala. V odprtem pismu zahtevajo umik predstave, ker da »žali kristjane, njihova čustva, simbole in vrednote«.

»Brno je na nogah,« je dogajanje za Češki radio komentiral publicist Michal Zlatkovský. »Ateistični Čehi so na barikadah krščanstva proti dekadentni predstavi, ki je še nihče ni videl in ki jo poznajo samo iz novinarskih člankov.«

Kardinal Dominik Duka, praški nadškof in češki primas, torej najvišji katoliški dostojanstvenik v državi, je v televizijskem pogovoru položaj takole ocenil: Evropa se je znašla v popolnem kaosu. Smo sredi najhujše krize demokracije. Po njegovem mnenju slovenski igralci s predstavo kršijo zakone, zato bi morali biti kaznovani. Direktorja Narodnega gledališča v Brnu, kamor sodi Gledališče Goska na vrvici, je označil za neizobraženega hinavca, ker predstave noče umakniti.

V škofovskem pismu beremo tudi oceno, da predstava nasploh, zlasti prizor z Jezusom in muslimanko, pomeni žalitev ne le kristjanov, pač pa tudi muslimanov in vseh čeških državljanov.
 

Kdo hoče ukazovati?


Takšnim stališčem najodločneje ugovarja Filip Štojdl, plzenski škof Češkoslovaške husitske cerkve, tretje najmočnejše krščanske Cerkve v Češki republiki (po številu vernikov so za katoličani in protestanti različnih denominacij).

»Ker Cerkev spet hoče ukazovati, nadzirati, prepovedovati in priporočati, kaj je prav in kaj ne, gre za očitno nostalgijo po časih svete inkvizicije,« je škof Štojdl zapisal v svojem blogu. Trditev je povzel v najnovejši verski oddaji vsedržavnega Češkega radia Plus, in sicer na soočenju s katoliškim muzikologom in ekonomistom Františkom Svobodo, docentom na Masarykovi univerzi v Brnu.

Ta predstavo označuje za levičarsko propagando, ki ne spoštuje ne verskih, ne nacionalnih, ne državnih simbolov. Umetnost naj ne bo politična agitacija, pač pa naj prinaša lepoto, je dejal, »tega pa predstava, zlasti nekatere scene, ne zmorejo«. Še več: simboli, pa naj gre za Jezusa Kristusa ali državno zastavo, so pomembni za verske in neverske ustanove, zato se je zanje treba boriti. Vsak se lahko odloči, ali se bo boril, če so napadeni, ali pa bo molčal.

Husitski škof Filip Štojdl mu je mirno odgovoril: »Ne bojim se umetnosti kot nečesa, kar ogroža krščansko identiteto v tej državi. Ogroža jo nekaj drugega, recimo skupno nastopanje komunistov in neonacistov, ki se zavzemajo za prepoved (Frljičeve) predstave. V uprizoritvi vidim nekako tudi to, da je Kristus znova zasmehovan. Ne zasmehuje ga toliko Frljić kot pa histerične reakcije, ki kličejo po kazenskem pregonu in da je igralce treba zapreti.«

Prizor iz predstave. FOTO: Wiener Feswochen/Alexi Pelekanos
Prizor iz predstave. FOTO: Wiener Feswochen/Alexi Pelekanos


Že omenjeno škofovsko pismo, objavljeno konec aprila, je povzročilo pravi razkol, tudi med kristjani različnih denominacij. Tako skoraj ni minil dan, da v tem ali onem mediju ne bi naleteli na žolčne polemike. Glasnejši in trši v svojih stališčih so zagovorniki prepovedi gostovanja. Škofje so sporočili županu Brna Petru Vokřálu, da bo Cerkev umaknila tudi patronat nad slovesnostmi ob stoti obletnici ustanovitve prve Češkoslovaške republike. Slovesnosti bo do jeseni več in s festivalom nimajo nobene zveze.

Prepoved predstave in umik sodelovanja mesta s festivalom, če bo slovenska predstava izvedena, glasno podpira tudi del politike v mestnem svetu Brna. Rekli bi lahko, da gre za svojevrsten pojav, saj so se za takšno potezo Cerkve najprej zavzeli komunistični mestni svetniki. Pridružilo se jim je še nekaj politikov z desnega pola, med njimi podžupan Brna, vendar njihov predlog o umiku podpore festivalu in prepovedi slovenskega gostovanja na seji mestnega sveta ni dobil dovolj glasov.

Z demonstracijami pred gledališčem in po Brnu opozarja nase skupina s paradoksalnim imenom Spodobni ljudje. V resnici je to navijaška skupina, ki je zaradi svoje prejšnje dejavnosti in celo neonacističnih izpadov pristala na policijskem seznamu ekstremističnih združenj.
 

Peticija


Na FB kroži peticija, ki ravno tako zahteva umik slovenske predstave. Podpisalo jo je že več kot šest tisoč tristo ljudi. Besedilo se sklicuje na različne zakone, ki da jih bodo pobudniki uporabili tudi proti Narodnemu gledališču Brno, če bo predstava ostala na programu festivala. Na sodišču sta se že znašli dve obtožnici.

»Predstava lahko spodbudi tudi verski konflikt ter povzroči nasilje in žrtve,« je dnevnik Lidovky.cz v četrtek, dva dni pred predstavo, navajal iz obtožnice, ki jo je na pristojno sodišče podal odvetnik Ronald Nĕmec. Nižje sodišče je zadevo zavrnilo, češ da formalno ni ustrezna, ter jo predalo višjemu sodišču. Ni znano, kdaj bo zadeva prišla na vrsto. Iz formalnih razlogov je bila ovržena tudi prijava krščanskega društva Stredonius.

Miroslav Oščátka, umetniški vodja napadanega gledališča Goska na vrvici, uprizoritev brani, navaja četrtkova izdaja dnevnika Lidovky.cz: »Predstava ne napada krščanstva niti ne govori o Kristusu kot osebnosti, pač pa spodbuja razmišljanje, od kod nasilje v današnjem svetu.«

Komentarji: