Mariborsko Dramo bo vodil režiser Aleksandar Popovski

Med osmimi prijavljenimi kandidati strokovni svet SNG Maribor tokrat le našel primernega.
Fotografija: Aleksandar Popovski. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Aleksandar Popovski. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ekipa, ki bo vodila SNG Maribor v naslednjem petletnem obdobju, je popolna. Potem ko je minister za kulturo Tone Peršak že decembra lani Danila Roškerja potrdil za nov direktorski mandat, je strokovni svet te največje slovenske gledališke hiše sedaj potrdil tudi umetniške direktorje, edino novo ime pa je Aleksandar Popovski.

Simon Krečič tako po pričakovanjih ostaja umetniški direktor Opere, Edward Clug pa Baleta, medtem ko bo Diano Koloini na položaju umetniškega direktorja Drame 1. septembra zamenjal Popovski. Vzroki za odhod Koloinijeve, ki je bila na tem položaju le dve sezoni, zamenjala pa je režiserja Diega de Breo, ki je ostal v Mariboru prav tako le poldrugo leto, so menda kompleksni, da si Rošker želi zamenjave, pa je bilo jasno že v začetku letošnjega leta.

Na prvi razpis so se prijavili štirje kandidati, vendar nihče ni ustrezal kriterijem, zato so se v strokovnem svetu odločili razpis ponoviti. Tokrat je bilo prijav dvakrat več.
 

V Sloveniji postavil na oder že vrsto predstav


Očitno je renome Aleksandra Popovskega zadoščal, da so se člani sveta odločili zanj. Makedonski režiser je v Sloveniji postavil na oder že vrsto predstav, med njimi tudi nekaj izjemno odmevnih in uspešnih. Sodeloval je že z vrsto slovenskih gledaliških hiš pa tudi z neinstucionalnimi skupinami, sicer pa je podpisal že okoli šestdeset gledaliških režij, ob odrih v Makedoniji, Srbiji, na Hrvaškem in v Sloveniji tudi v Italji, Grčiji, Turčiji in Avstriji.

Ob tem niso nepomembni niti njegovi filmski projekti, doslej je med drugimi posnel filme Balkan ni mrtev, Zbogom dvajseto stoletje, Svetlo sivo, za katere je tudi sam napisal scenarije, odmevna pa je bila tudi njegova televizijska nadaljevanka Ua, snajderi.

Po neuradnih informacijah se je Popovski že predstavil igralskemu ansamblu mariborske Drame in s predstavitvijo svojega načrta dela tudi pridobil njihovo pozitivno mnenje. Repertoar za prihodnjo sezono sta sicer že sestavila Koloinijeva ter dramaturg Vili Ravnjak, vendar ne izključeno, da ga bo Popovski deloma tudi spremenil.

Komentarji: