Ob zori

Prešernovo gledališče Kranj. Premiera  nocoj ob 19.30.
Fotografija: Utrinek iz predstave Ob zori. FOTO: Nada Žgank
Odpri galerijo
Utrinek iz predstave Ob zori. FOTO: Nada Žgank

Ob letošnji stoti obletnici Cankarjeve smrti bodo poseben poklon pisatelju pripravili v Prešernovem gledališču Kranj, kjer bodo nocoj ob 19.30 premierno uprizorili predstavo Ob zori. Avtorski projekt temelji na priredbi črtic Ivana Cankarja.

Kratke zgodbe Spomladanska noč, Šivilja, Ob zori, Križev pot, Mimi, Iz predmestja in druge zaznamujejo teme o socialni neenakosti, prepadu med revnimi in bogatimi, neobčutljivost privilegiranih ter beda in obup ljudi z družbenega roba. Motivi zgodb v zbirki, ki je izšla leta 1903, niso danes nič manj aktualni, kot so bili na začetku prejšnjega stoletja. Tako predstava Ob zori temelji na hrepenenju po boljšem življenju, ki v resnici nikoli ne pride.
 

Mozaik črtic


»Z režiserjem sva se odločila za mozaik črtic, ki se prepletajo in skupaj tvorijo celoto, ta pa gradi značilno Cankarjevo atmosfero,« pravi Katarina Morano, avtorica priredbe, ki je besedilo mojstrsko ukrojila po meri sodobnega časa in jezika. Režiser Žiga Divjak pa dodaja, da je Cankar skupek idej, politične angažiranosti in razumevanja življenja v vseh njegovih niansah.

Vsako Cankarjevo delo je na nek način hvalnica življenju, v najbolj pristnem smislu – da je hkrati lepo in grozno, boleče in ljubeče. »Vseeno pa upanje obstaja«, je v gledališkem listu še zapisal mladi režiser, ki bi Cankarja rad vrnil delavcem: »Zora je hkrati začetek in konec. Je začetek dneva in je konec noči. Je upanje novega, še neužitega dne in je grožnja negotove prihodnosti.« Predstavi bo sledila podelitev nagrad hišnemu igralcu ali igralki za izjemne dosežke kranjskega igralskega ansambla v pretekli sezoni.

Komentarji: