Cankarjev dom gre na Olimp

Med Cankarjem, Mariborom in antično Grčijo – Razstave, koncerti, filmske premiere, predavanja, pogovori
Fotografija: cankarjev dom, sezona 17/18
Odpri galerijo
cankarjev dom, sezona 17/18

Nova sezona v Cankarjevem domu bo še vedno zaznamovana s Cankarjevim imenom. Vsaj do 28. februarja, ko bo zaprla vrata razstava Ivan Cankar in Evropa. Vmesni meseci bodo v znamenju predavanj uglednih predavateljev. Janko Kos bo govoril o Cankarju in Evropi, Blaž Vurnik o Cankarju med Dunajem in Ljubljano, francoski zgodovinar Jacques Le Rider pa o dunajski moderni. Na dan pisateljeve smrti, 11. decembra, bo v Kosovelovi dvorani mednarodni simpozij.

Na včerajšnji predstavitvi nove programske sezone je generalna direktorica Uršula Cetinski (skupaj s posameznimi vodjami programov) poudarila tri velike tematske festivale: ob Cankarju še Na Olimpu in Maribor je naš, ki bo zaznamoval 100-letnico SNG Maribor. Poleg gostovanj predstav iz te hiše bo festival obogatil mariborski komediograf in pisatelj Tone Partljič, ki bo v pogovornih večerih gostil različne goste, znane Mariborčane. Festival Na Olimpu bo prinesel razstavo Ideja/Znanost in tehnologija antične Grčije, ki jo pripravljajo z znanstvenim centrom in tehnološkim muzejem Noesis iz Soluna. Odprtje bo pospremilo predavanje Theodosiosa P. Tassiosa, ki velja za enega izmed največjih poznavalcev starogrške tehnologije.
Enega izmed vrhuncev sezone pričakujejo tudi z uvodnim koncertom Zlatega abonmaja, ki ga bo odprl londonski Orkester Filharmonija (dirigent Esa-Pekka Salonen), v Srebrnem abonmaju bo nastopila japonska violinistka Midori.

Na predstavitvi so poudarili, da je plesno-gledališki abonma Veličastnih 7 čedalje bolj popularen. Začeli ga bodo s predstavo Ljubezen, drugo poglavje v izvedbi izraelske plesne skupine L-E-V, ki »pripoveduje« o osamljenosti, potrebi po bližini in hrepenenju po ljubezni.

Med napovedanimi izstopajočimi projekti so še igra Oleanna Davida Mameta v režiji Borisa Cavazze, mladinska opera Všeč si mi, katere libreto podpisuje Milan Dekleva, glasbo Damijan Močnik, nadaljevali pa bodo tudi program slavnostnih premier slovenskih filmov Naši filmi doma, ki ga pripravljajo s Slovenskim filmskim centrom. Kot prvega bodo 18. septembra prikazali Gajin svet v režiji Petra Bratuše.

V sodelovanju s časopisno hišo Delo bo urednik Sobotne priloge Dela Ali Žerdin ob 60-letnici časopisa Delo pripravil razstavo Časopis, prvi odtis zgodovine. Javnosti bo prvič predstavil del svojega osebnega muzeja tiska, ko bo razstavil svetovne in slovenske časopise, natisnjene ob prelomnih zgodovinskih trenutkih. Ob razstavi bodo januarja in februarja prihodnje leto potekali pogovori Muzej tiska (Ali Žerdin in Patricija Maličev), Pot v vesolje (Boris Bergant in Marjan Sedmak ob 50. obletnici pristanka na Luni), Sanje o svobodi (tiska) (Marcel Štefančič, jr. in Rok Čeferin o zaplembah časopisov), Tisk in afera Watergate (Nataša Briški in Andrej Gustinčič) ter Biti novinar (Zorana Baković in Ali Žerdin).

Komentarji: