Festival Europa Cantat vabi ljubitelje petja

Priprave na enega največjih mednarodnih zborovskih festivalov, ki bo prihodnje poletje v Ljubljani, že potekajo.
Fotografija: Utrinek s promo videa FOTO: Arhiv Europa Cantat 2021
Odpri galerijo
Utrinek s promo videa FOTO: Arhiv Europa Cantat 2021

Priprave na enega največjih mednarodnih zborovskih festivalov Europa Cantat 2021, ki ga bo Ljubljana v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Evropske zborovske zveze gostila prihodnje poletje, uspešno in z velikim optimizmom potekajo tudi v tem zahtevnem času.

image_alt
Industrija dogodkov ponovno spregledana


Od včeraj so odprte prijave na festival, na katerega vabijo zbore, družine, pare, posameznike ter vse ljubitelje zborovske glasbe, ne glede na starost in predznanje. Prijave na festival bodo odprte do 15. februarja 2021.

Festival Europa Cantat poteka vsake tri leta v drugem evropskem mestu in pomeni veliko priznanje tako državi kot izbranemu mestu, saj so pogoji izbora izjemno zahtevni. Med pevci z vsega sveta je izjemno priljubljen in jih običajno gosti kar okrog 4000. Festival je namreč netekmovalne narave, namenjen izobraževanju, koncertom in druženju ob pesmi.

Ljubljana bo torej poleti postala pojoče mesto, v katerem bo med 16. in 25. julijem na 40 prizoriščih potekalo skoraj 200 glasbenih dogodkov. Udeleženci in obiskovalci se bodo lahko udeležili številnih ateljejev z vrhunskimi mentorji, množičnega petja na prostem, koncertov vabljenih tujih zasedb, drsalne revije ob zborovskem petju v živo ter številnih drugih projektov. »Vemo, da ponujamo fantastičen festival za vse, ki radi pojejo in so z glasbo kakorkoli povezani. Verjamemo, da se bodo ljudje z optimizmom ozrli v prihodnje poletje in ga del preživeli tudi z nami,« je povedala vodja festivala Europa Cantat Ljubljana 2021 Urška Bittner Pipan. Ob tem je še poudarila, da je eden največjih zborovskih festivalov, ki bo k nam pripeljal velike mednarodne zvezde zborovskega petja, za slovenske udeležence in udeleženke odlična priložnost, da stopijo v stik z najboljšimi ustvarjalci in se seznanijo z aktualnim svetovnim dogajanjem na področju različnih zvrsti vokalne glasbe.
 

Združevanje petja in drugih umetnosti


Posebnost pestrega in bogatega programa festivala Europa Cantat 2021, ki bo k nam pripeljal svetovne zvezde zborovske glasbe, je med drugim tudi ta, da so organizatorji vokalno glasbo združili še z drugimi področji umetnosti. Dopoldneve bodo tako zaznamovali ateljeji in delavnice vseh glasbenih slogov z vrhunskimi mentorji, popoldnevi in večeri pa bodo rezervirani za raznovrstne koncerte in druge posebne dogodke. Med njimi bodo vsakodnevno množično petje na prostem, koncerti v domovih lokalnih gostiteljev, Zborovska fotopromenada in drsalna revija Ko boš prišla na led – Sing & Skate, kjer bodo koreografije na ledu nastale na zborovsko glasbo v živo, kar je svetovni unikum.

Carmina Slovenica FOTO Arhiv Europa Cantat 2021
Carmina Slovenica FOTO Arhiv Europa Cantat 2021


Na festivalu Europa Cantat 2021 bodo nastopile tudi vabljene vokalne zasedbe različnih žanrov – Tenebrae, Ringmasters, Singer Pur in Accent, ki bodo umetniške poslastice festivala. Poseben pa bo tudi cikel koncertov Prisluhni Sloveniji, ki je namenjen predstavitvi slovenske zborovske glasbe, ustvarjalcev in uspešnih zborov tujemu občinstvu.

Preberite še:

Komentarji: