Koroška Slovenca v Benetkah

Palača Bembo: Evropski kulturni center v organizaciji GAA fundacije že četrtič gosti spremljevalno razstavo ob bienalu v Benetkah.
Fotografija: Idejna zasnova urbanega razpotja ob vstopu v ljubljanski mestni promet, kot si ga je zamislil arhitekt Alessio Coloni. FOTO: ©COLONIarchitects
Odpri galerijo
Idejna zasnova urbanega razpotja ob vstopu v ljubljanski mestni promet, kot si ga je zamislil arhitekt Alessio Coloni. FOTO: ©COLONIarchitects

Poleg posameznih umetnikov in arhitektov se bodo na mednarodni razstavi z naslovom »TIME – SPACE – EXISTENCE« v palači Bembo predstavili tudi člani dunajskega umetniškega društva Künstlerhaus.

Med sedmimi arhitekti, ki delujejo pod okriljem dunajske hiše umetnikov, bosta na letošnjem bienalu nastopila dva koroška Slovenca. Tanja Prušnik, rojena v Celovcu, bo predstavila svojo participativno instalacijo Café diamant, s katero konkretizira socialno-transformacijski prelom v današnji družbi. Oblikovala je večstransko funkcionalne kose pohištva v obliki diamantov ter jih povezala s tradicionalno kulturo dunajskih kavarn.


Združevanje arhitekture in umetnosti


Ko govorimo o kavarniški kulturni dediščini, ki se je razvila na prelomu 19. stoletja, govorimo tudi o različnih obredih in socialnih navadah. Umetnica s svojo performativno instalacijo opozarja na spremembe v današnji družbi ter na medsebojno delitev kot način skupnega bivanja. Pri izdelavi posameznih kosov umetniških del je namreč sodelovala z dunajsko podružnico Karitasa ter s prosilci za azil.

»Za beneško razstavo smo pripravili prostorsko postavitev, ki združuje tako arhitekturo kot tudi umetnost,« je pojasnila umetnica Tanja Prušnik, ki prav tako nastopa v vlogi kuratorke na omenjeni razstavi, ter dodala: »Umetnost je sama sebi namen, arhitektura pa potrebuje tudi svojo funkcionalnost. Želimo prikazati prepletenost obeh sfer ustvarjanja ter jo umestiti v nov kontekst.«


 

S podporo dunajskega Künstlerhausa


Philip HUGO Urabl, prav tako koroški arhitekt, bo na beneškem bienalu nastopil z idejnim konceptom prenove obstoječe neorenesančne palače Rudolfinium v Ljubljani. Gre za stavbo Narodnega muzeja Slovenije, ki je bila v letu 1885 zgrajena po načrtih slovenskega arhitekta Viljema Trea. Urabl prikazuje nove možnosti povezave palače z urbanim okoljem, tako z mestnim jedrom kot predmestno okolico.

Poleg dveh koroških umetnikov bo pod okriljem dunajskega umetniškega združenja nastopil tudi v Trstu rojen zamejski Slovenec Alessio Coloni. Na beneškem bienalu bo nastopil z idejnim konceptom arhitekture kot spremenljivke časa, prostora in bivanja. Arhitekt, ki skupaj s svojim bratom Markom Colonijem deluje v arhitekturnem biroju ColoniArhitects, je sicer znan kot zmagovalec urbanističnega razpisa, v okviru katerega naj bi zgradil Severna mestna vrata na obeh straneh Slovenske ceste pri Bavarskem dvoru.

Poleg že omenjenih umetnikov se bodo s podporo dunajskega Künstlerhausa predstavili še Mladen Jadrić, Hans Peter Petri, Norbert Steriner ter Isabel Belherdis. Razstavljeni eksponati o na ogled vse do 25. novembra v Palači Bembo v Benetkah.

Pogled v razstavo v Avstrijskem parlamentu, kjer je Tanja Prušnik že lani predstavila svoj projekt Café diamant.
Pogled v razstavo v Avstrijskem parlamentu, kjer je Tanja Prušnik že lani predstavila svoj projekt Café diamant.

Komentarji: