Mrtvomorski rokopisi so se izkazali za ponaredke

Nemški raziskovalci so ovrgli pristnost fragmentov domnevnih Mrtvomorskih rokopisov v Washingtonu. Vsaj 5 od 16, ki so jih preiskali, je ponarejenih.
Fotografija: Dvorana Muzeja Biblije v Washingtonu s predstavitvijo Mrtvomorskih rokopisov je veljala za eno tamkajšnjih osrednjih atrakcij. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Dvorana Muzeja Biblije v Washingtonu s predstavitvijo Mrtvomorskih rokopisov je veljala za eno tamkajšnjih osrednjih atrakcij. FOTO: AFP

Dvome so vzbudili že novembra lani, ko so jih v tedaj odprtem Muzeju Biblije v Washingtonu predstavili kot enega osrednjih magnetov za obiskovalce, sedaj je potrjeno, da so imeli dvomljivci prav. V muzeju, katerega ureditev je stala okoli pol milijarde ameriških dolarjev, odprtja pa se je udeležil podpredsednik ZDA Mike Pence, so morali priznati, da so fragmenti znamenitih mrtvomorskih rokopisov, razstavljeni v njihovi stalni zbirki, ponarejeni.

Antične judovske religiozne zapise so v jamah na zahodni obali Mrtvega morja prvič odkrili v 40. letih minulega stoletja in po desetletjih arheoloških odkrivanj štejejo kar okoli 9.000 dokumentov in 50.000 fragmentov. Večina je v domeni izraelskega nadzorništva za kulturno dediščino, na trgu pa so se začeli okoli leta 2002 skivnostno pojavljati še novi fragmenti. Kljub dvomom poznavalcev.

Tarča prodajalcev so bili predvsem evangeličanski Američani. Med ustanovami, ki so zanje odštele milijone, tiskovna agencija AP navaja baptistični seminar v Teksasu in evangeličanski kolidž v Kaliforniji, tokrat pa družbo milijarderjev iz Green family iz Oklahome, ki vodi verigo trgovin z izdelki za razne konjičke Hobby Lobby in je tudi najpomembnejši financer Muzeja Biblije v Washingtonu. 16 fragmentov Mrtvomorskih rokpisov je zanj kupil milijarder Steve Green.
 

»Značilnosti, ki niso konsistentne z antičnim izvorom«


Da so fragmenti v tem muzeju ponarejeni, so ugotovili znanstveniki z nemškega Zveznega inštituta za raziskovanje in testiranje materialov. Njihove tehnične analize so potrdile, da je vsaj pet od 16 fragmentov iz zbirke muzeja ponarejenih in kaže »značilnosti, ki niso konsistentne z antičnim izvorom«. Razkritje ne povzroča težav le muzeju, pač pa tudi posameznikom in institucijam, ki so ga finančno podprli pri nečem, kar bo obveljalo za arheološko prevaro.

Vodilni kustos v muzeju Jeffrey Kloha se je v sporočilu za javnost na ugotovitev znanstvenikov odzval z mnenjem, da »čeprav so upali, da bodo preiskave privedle do drugačnih rezultatov, v tem vidijo priložnost za izobraževanje občinstva glede pomena preizkušanja avtentičnosti rekdih antičnih predmetov«.

Družba Green family se je že pred časom v medije prebila zaradi kupovanja tisočev arheoloških predmetov, nelegalno pretihotapljenih v ZDA iz Iraka in od drugod. Sodišče je pred letom odredilo, da mora muzej te predmete vrniti, ob tem pa plačati še tri milijone dolarjev kazni.

Komentarji: