Umetniki so morali oditi

Gostje umetniških rezidenc ministrstva za kulturo v New Yorku, Londonu, Berlinu in na Dunaju so se vrnili domov.
Fotografija: Dirigentka Živa Ploj Peršuh se je morala vrniti iz Londona. FOTO: Urška Lukovnjak
Odpri galerijo
Dirigentka Živa Ploj Peršuh se je morala vrniti iz Londona. FOTO: Urška Lukovnjak

Ministrstvo za kulturo vsako leto razpiše javni razpis za izbor kulturnih projektov bivanja in ustvarjanja v umetniških rezidencah v Berlinu, Londonu, New Yorku in na Dunaju, kar je sofinancirano iz proračuna, namenjenega za kulturo. 

Na vprašanje Dela, kako je z umetniki, ki jim je bilo dodeljeno gostovanje v rezidencah ta mesec, so z ministrstva za kulturo odgovorili, da so se umetniki vrnili domov. 

Tatjana Ikić, ki na slovenskem veleposlaništvu v Londonu skrbi za rezidenčno stanovanje, so prejeli obvestilo, da je ob informaciji, da se bo letališče J. Pučnika zaprlo, dirigentka Živa Ploj Peršuh odpotovala iz Londona.

Diana Koloini Fotodokumentacija Dela
Diana Koloini Fotodokumentacija Dela
Dramaturginja Diana Koloini je ministrstvu sporočila, da ji je bilo v rezidenci v New Yorku nekaj dni zelo prijetno, zaradi aktualne situacije pa se je 13. 3. na hitro vrnila domov, kakor ji je svetoval tudi svetovalec Borut Žunič s slovenskega veleposlaništva.

Bratko Bibič Fotodokumentacija Dela
Bratko Bibič Fotodokumentacija Dela
Prav tako je zaradi znanih razlogov 13. 3. preventivno prekinil rezidenčno bivanje in delovanje na Dunaju harmonikar Bratko Bibič.

Poleg omenjenih so bili na razpisu za letošnje leto za bivanje v rezidencah izbrani še:

na Dunaju: Esad Babačič; Tina Bilban; dva meseca tandem Tomaž Grom in Špela Trošt; Peter Kus; Carlos Arturo Pascual Nevarez; Lara Paukovič; Katja Povše; Piera Ravnikar

v New Yorku: tri mesece umetniška skupina Primož Bezjak, Katarina Stegnar, Branko Jordan; dva meseca tandem Matej Čepin in Petja Janžekovič; Zala Dobovšek, Miha Erjavec, Sanja Grcić; Mihael Kelemina; Olmo Omerzu; Vlado Repnik Gotvan; Irena Štaudohar; Katja Šulc; Rok Vilčnik; 

v Berlinu: August Adrian Braatz; Ksenija Čerče, dva meseca tandem Jošt in Vid Drašler; Saša Eržen, Marjeta Lavrič; Janez Leban; Zvezdana Novaković; Irena Pivka; Miran Rusjan; Petra Seliškar; Teja Smrekar; Bogo Zupančič

v Londonu: Katjuša Kovačič; Emil Kozole; Kristina Mihelj; Lara Plavčak; Barbara Prinčič; Anja Štefan.

Komentarji: