15-letnica aktivizma OLOOP v tekstilni umetnosti

Galerija Društva likovnih umetnikov Ljubljana. Odprtje razstave danes ob 17. uri.
Fotografija: Skupino Oloop sestavljajo Katja Burger, Tjaša Bavcon in Jasmina Ferček. FOTO: Kristjan Jarni
Odpri galerijo
Skupino Oloop sestavljajo Katja Burger, Tjaša Bavcon in Jasmina Ferček. FOTO: Kristjan Jarni

V Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana bodo danes ob 17. uri odprli razstavo izdelkov, ustvarjenih pod okriljem nevladne organizacije Oloop. Razstavo Med znotraj in zunaj bodo spremljale delavnice s predstavitvijo projektov, ciljev in načinov delovanja organizacije.

Skupino Oloop sestavljajo tri oblikovalke, umetnice in producentke: Katja Burger, Tjaša Bavcon in Jasmina Ferček. Znamko Oloop so formirale leta 2003, v času množičnega razpada tekstilne industrije in hkratnega bliskovitega razvoja hitre mode. Njihov cilj je bil s pomočjo tekstilnega oblikovanja doseči družbene spremembe. V petnajstih letih so vzpostavile vrsto mednarodno vidnih in nagrajenih projektov, ki dokazujejo, da so spremembe s pomočjo dela rok resnično mogoče.
 

Kulturna in socialna integracija migrantk


Med njimi tudi projekt Razkrite roke, namenjen kulturni in socialni integraciji žensk migrantk iz bivših jugoslovankih republik. Njihov aktivizem na področju dela z migranti in na polju opolnomočenja žensk dobiva vse večjo težo v naraščajoči potrošniški in vse bolj nestrpni družbi. Tako bodo letos decembra v Slovenskem etnografskem muzeju predstavile skupnostno preprogo s sodobno interpretirani tradicionalnimi motivi iz bogate kulturne dediščine priseljenk in azilantk.

Tokratno razstavo bodo pospremile z dvotedenskim eksperimentalnim projektom Med znotraj in zunaj, kjer bodo skupaj z obiskovalci raziskovale mnogotere vloge tekstila. Oloopov tekstilni laboratorij bo gostoval v Galeriji DLUL in na delu ploščadi pred stavbo do 21.10., spremljale pa ga bodo tudi brezplačne delavnice. Oloopkam in slovenskim oblikovalskim strokovnjakinjam se bo pri izvajanju pridružila tudi posebna gostja, ameriška oblikovalka tekstila Liz Collins.

Komentarji: