Iz zbirke finančnika, ki je oboževal umetnost

AS Galerija: Na ogled dela skupine Irwin, ki so v lasti družbe Adriatic Slovenica in družine Gantar
Fotografija: Miran Mohar, Dušan Mandič in Roman Uranjek, pred otvoritvijo razstave Irwinov v galeriji AS. Foto: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Miran Mohar, Dušan Mandič in Roman Uranjek, pred otvoritvijo razstave Irwinov v galeriji AS. Foto: Uroš Hočevar

AS Galerija na Dunajski 63 je ­sinoči odprla vrata najprepoznavnejšemu slovenskemu umetniškemu kolektivu Irwin in postavila na ogled dela iz dveh zbirk; osem del je v lasti Adriatic Slovenice, enajst pa družine Gantar. Skupni imenovalec razstave, ki bo odprta do septembra, je Matjaž Gantar, idejni oče in soustvarjalec zbirke, ljubitelj umetnosti in do smrti­ marca letos tudi predsednik upravnega odbora finančne družbe KD Group,­ ki je lastnica zavarovalnice.

»Umetnost je bila ena od Matjaževih strasti,« je včeraj povedala njegova soproga Mojca Ribič Gantar. »Lepe stvari je imel preprosto rad, užival je ob čudovitih pogledih v naravi, prav tako je imel rad prijeten, estetski in z umetniškimi stvaritvami obogaten ambient. Praznih sten ni maral. Imel je čut za prave kose, znal je prisluhniti in upoštevati mnenja poznavalcev, zato je bil vsak njegov nakup umetniškega dela premišljen in načrtovan. Užival je ob obiskih razstav in galerij doma in po svetu, najbolj ga je pritegnila sodobna umetnost. Ta svoj široki pogled na umetnost je prenesel tudi na ­otroke.«


Irwin tudi v pisarnah


Razstavljena dela, večinoma nastala v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja, so slike, grafike in objekt Kanja (nagačena ptica ujeda). Nekatera so bila že razstavljena na razstavi Moderne galerije NSK: Od Kapitala do kapitala, ki je do danes opravila fascinantno pot po Evropi. Gostovala je v Van Abbemuseumu v Eindhovnu, muzeju sodobne umetnosti Garaža v Moskvi in nazadnje lani v Madridu, kjer je dosegla svojevrsten rekord.

V osrednjem španskem muzeju Reina Sofía so našteli 295.000 obiskovalcev. Vsa dela kolektiva Irwin krasijo poslovne prostore družbe in niso v depoju, so pojasnili organizatorji tokratne razstave in dodali, da so umetnine iz zbirke sprva krasile pisarne, hodnike, šele pozneje so jih dali na ogled javnosti.
Kolektiv Irwin ima posebno mesto v zbirki AS, vendar ni zastopan v največjem številu. Danes je v njej že skoraj 1000 del sodobne slovenske umetnosti 20. stoletja, v večjem številu so zastopani tudi tuji avtorji. Imajo več del Božidarja Jakca, Barda Iucundusa, Ašota Bajandurja in Tommyja Lydona. Zbirka je nastala leta 2007, sprva kot ljubiteljsko kupovanje umetnin, pozneje sistematično.

Pred nekaj leti je sledila ustanovitev fundacije, ki podpira nadpovprečno nadarjene mlade, posebej v znanosti in umetnosti. V AS so si prizadevali tudi za nakup zbirke Factor banke, ki še vedno ni prodana. Čeprav se trenutno lastništvo zavarovalnice menja, podpora mladim talentom in zbirateljstvo umetnin tudi v prihodnosti menda nista vprašljiva in bodo obe dejavnosti nadaljevali.

Irwini v galeriji As. Foto: Uroš Hočevar
Irwini v galeriji As. Foto: Uroš Hočevar

Komentarji: