Na Ptuju iztegnjeni sredinec Ai Weiweia

Art Stays: Na največjem festivalu sodobne umetnosti, na katerem je tokrat v ospredju krhkost, številna velika avtorska imena
Fotografija: Izbor del Monire al Kadiri in bratov Chapman Foto Arhiv Art Staysa
Odpri galerijo
Izbor del Monire al Kadiri in bratov Chapman Foto Arhiv Art Staysa

Ptuj bo nekaj tednov znova središče slovenske vizualne scene. Mednarodni festival sodobne umetnosti Art Stays, ki ga priprav­ljata Jernej Forbici in Marika Vicari, je tudi letos obsežen in ambiciozen, magnet za obiskovalce bodo predvsem dela nekaterih renomiranih avtorjev, med katerimi je nedvomno najbolj znan Ai Weiwei.
Peter Rak
Šestnajsta edicija največjega tovrstnega slovenskega festivala, ki se odpira danes, ima naslov Fragile in je posvečena krhkosti likovnih materialov, razdrobljenosti ter podvrženosti procesom časa ali trenutka, ki spremeni lastnosti stvari, situacij in čustev. Festival bo potekal na trgih in v zgodovinskih stavbah Ptuja, osrednje prizorišče pa bo Galerija mesta Ptuj z razstavo Glasstress, projektom Adriana Berenga. Zbirka, ki se ves čas dopolnjuje, ima domicil v palači Franchetti ob Velikem kanalu v Benetkah, Ptuj pa se z izborom razstavljenih del pridružuje uglednim institucijam, kot so muzej Millesgården v Stockholmu, newyorški muzej umetnosti in oblikovanja ter londonska galerija Wallace, kjer je zbirka prav tako že gostovala.

Na osrednjem trgu

»Zavarovalna premija je bila precej višja kot na prejšnjih festivalih, saj so posamezna dela ocenjena tudi na štiristo tisoč evrov, vendar nam je uspelo zagotoviti sredstva,« je povedal Jernej Forbici, ki ima atelje v Vicenzi ter odlične muzejske in galerijske naveze po Italiji. Poslanstvo Fundacije Berengo je sinteza umetnosti in obrti, predvsem na področju stekla, njen ustanovitelj redno vabi renomirane umetnike različnih zvrsti in žanrov, od slikarstva, kiparstva, fotografije, instalacije in videa do performansa in glasbe, da sodelujejo z mojstri pri ustvarjanju umetnosti v steklu.
Tudi kustos omenjene razstave je renomiran na svojem področju, Belgijec Koen Vanmechelen z Berengo Studiem sodeluje že tri desetletja. Poleg Ai Weiweia, ki se predstavlja z roko in svojim znamenitim ter pomenljivim iztegnjenim sredincem, bodo obiskovalci na Ptuju videli dela nekaterih drugih zvenečih imen, denimo Kuvajtčanke Monire al Kadiri, ene redkih umetnic z območja zalivskih držav, ki se ne boji provokativnih tem, tudi takšnih, povezanih z religijo, patriarhatom in vprašanji spolne identitete. Pa brata Jake in Dinos Chapman iz Velike Britanije, znana po kontroverznih umetniških delih in javno izraženih družbenih stališčih, pa Leonardo Cimolin, Brigitte Kowanz, Josepha Gasch-Muche, Shan Guffogg, Vik Muniz ...
Festival bodo odprli nocoj na osrednjem Slovenskem trgu, mehiška umetnica Maria Teresa Gonzalez Ramirez bo izvedla javno intervencijo v prostor, Maria Fernanda Guzmán iz Čila, dobitnica nagrade art stays na tekmovanju Arte Laguna Prize v Benetkah, pa bo v okviru umetniške rezidence na Ptuju začela izvedbo projekta velike instalacije neskončnih grebenov, vozlov in vezi z različnimi kiparskimi pristopi. Na ulicah in trgih bo predstavil ogromne kipe tudi Marek Schovánek, češki umetnik, ki je odrasel v Kanadi, zdaj pa ima atelje v Berlinu in velja za »najboljšega neznanega umetnika na svetu«. Njegov opus bo dopolnjen s posegi v prostor mladih evropskih umetnikov, saj je festival del evropskega projekta Refresh, v okviru katerega bodo v umetniški rezidenci gostili osem mladih umetnikov iz Španije, Italije, Romunije in Slovenije.

Do septembra

Miheličeva galerija bo namenjena fotografskemu mediju, v okviru programskega sklopa Spomin/Konflikt/Človek bodo predstavili svoja dela Silvia Camporesi, Paolo Ciregia in Mustafa Sabbagh. Tudi dominikanski samostan bo gostil osrednjo tematsko razstavo Fragile na temo krhkosti umetnosti, snovi, človeka, njegovih odnosov in naše prihodnosti. Zasedba bo mednarodna, številnim tujim umetnikom se bodo pridružili tudi domači avtorji, denimo Polona Demšar in Boštjan Novak. Galerija Magistrat bo gostila dela Stefana Bulla in Riccarda Costantinija iz Benetk, ki prenašata svoje slikarske stvaritve na steklo.
Festival ni omejen zgolj na Ptuj. V Galeriji FO.VI v Strnišču pri Kidričevem bo fotografska dela, posvečena nestabilnosti in nematerialnosti medija, predstavil Luca Piovaccari, v Tovarni umetnosti v Majšperku pa bo kustos Dušan Fišer postavil veliko razstavo umetniške keramike Razbij me nežno. Ta bo združila dela slovenskih umetnikov in keramikov, ki se posvečajo predvsem ustvarjanju v glini, prastarem materialu, ki obenem simbolizira trajnost in trdnost kot tudi krhkost. Videli bomo plejado starejših in mlajših avtorjev, kot so Dragica Čadež Lapajne, Mojca Smerdu, Jože Šubic, Ines Kovačič, Meta Kastelic, Nataša Sedej, Ljubica Zgonc Zorko, Miljanka Simšič, Milojka Drobne, Tanja Sokolov Boh in Marija Rudolf.
Prvi festivalski teden od 6. do 13. julija bo dopolnjen s številnimi dogodki, denimo z videomapiranjem Mestnega gledališča, ki ga bo izvedel italijanski duo Movimento (Federico De Benedictis in Simone Pucci), pogovori z gostujočimi umetniki in kustosi ter programom poletne akademije festivala Art Stays, ki vključuje delavnice, organizirane v sodelovanju s ptujskim centrom interesnih dejavnosti. Razstave bodo na ogled do 9. septembra.

Komentarji: