Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Dolenjska

Preseliti nameravajo 12 romskih družin

Prostorski načrt za Žabjak. Pred potrditvijo bodo v svetu KS Bučna vas za mnenje povprašali ljudstvo.
Del neurejenega romskega naselja Žabjak, kjer ljudje živijo v nemogočih razmerah brez vode in elektrike. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Del neurejenega romskega naselja Žabjak, kjer ljudje živijo v nemogočih razmerah brez vode in elektrike. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Bojan Rajšek
12. 4. 2018 | 18:52
12. 4. 2018 | 21:20
3:01
Novo mesto – Po več letih priprav je novomeška občina naposled pripravila spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta (OPN) za območje romskega naselja Žabjak – Brezje, ki bodo omogočile ureditev komunalne infrastrukture za območje, kjer živi približno 700 Romov.

Dopolnjen prostorski načrt bo v javni razpravi do konca tega meseca, sprejeli pa ga bodo predvidoma jeseni. Za celovito ureditev 4,9 hektarja velikega območja namerava država do leta 2020 prispevati dobre tri milijone evrov. Strošek prostorskega akta in vseh naložb – od komunalne opreme in postavitve 60 bivalnih enot do nogometnega igrišča, rekreacijskih zelenih površin in prostora za delovanje vladnih in nevladnih organizacij – je ocenjen na 4,8 milijona evrov. Po podatkih novomeške občine živi v tem naselju približno 700 Romov.

Po besedah novomeškega župana Gregorja Macedonija je občini le uspelo prepričati pristojne državne službe, da je urejanje največjega romskega naselja v državi naloga tako lokalne skupnosti kakor tudi države. Ključna je ureditev javne komunalne infrastrukture, ki bo prebivalcem naselja omogočala priklop na javno infrastrukturo pod enakimi pogoji, kot veljajo za vse občane.

Odgovornosti ne nameravajo prevzeti


Veliko bo pridobila tudi okolica romskega naselja, pravi Macedoni, saj nameravajo zgraditi pločnik in javno razsvetljavo skozi naselje Muhaber in dograditi javno razsvetljavo še skozi naselje Hudo. Z ukinitvijo številnih nelegalnih cestnih priključkov na Mirnopeški cesti bodo izboljšali prometno varnost, hkrati pa bo notranja ureditev naselja Žabjak policiji omogočala lažji nadzor javnega reda. Prostorski akt predvideva preselitev dvanajstih družin iz severnega dela naselja, kjer je načrtovana zahodna obvoznica in zelenica.

Javne razprave za območje krajevne skupnosti Bučna se je včeraj udeležilo malo ljudi. Predsednik regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silvo Mesojedec je prepričan, da gre za getoizacijo Romov, zato se je zavzel za njihovo postopno razselitev. Opozoril je na probleme izobraževanja in zaposlovanja Romov, ter izrazil bojazen, da bo naselje zgolj začasno prostorsko omejeno. Napovedal je zbiranje podpisov zoper prostorski akt. Predsednik KS Bučna vas Andrej Redek je povedal, da svet podpira prostorsko ureditev romskega naselja. »Kaj meni večina krajanov, pa bomo videli na zboru, ki ga bomo sklicali najkasneje do konca junija, saj člani sveta sami ne nameravamo prevzeti odgovornosti,« je povedal Redek.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine