Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Gorenjska

Za konec poletja v Škofji Loki tudi Perpetuum Jazzile

Desetdnevni festival Pisana Loka že tradicionalno zaokroža pestro in živahno poletno dogajanje v mestu.
Lani je bila med zvezdami festivala tudi zasedba Demolition Group. FOTO: FB Pisana Loka
Lani je bila med zvezdami festivala tudi zasedba Demolition Group. FOTO: FB Pisana Loka
22. 8. 2019 | 10:01
22. 8. 2019 | 10:19
4:25
Škofja Loka – Poletni meseci so v Škofji Loki že pregovorno živahni, zgolj v prazničnem juniju se je v občini nanizalo več kot 100 prireditev, tradicionalno pa poletje oziroma počitnice zaokroža (a hkrati tudi poživlja in podaljšuje) festival Pisana Loka, ki bo letos v desetih dneh – od jutri do 1. septembra – ponudil 16 dogodkov za vse starosti in okuse na različnih lokacijah v starem mestnem jedru.


Festival z repom in glavo


»Festival je v nekaj letih zrasel in dozorel tako, da danes lepša ulice in trge Škofje Loke, nagovarja različne okuse in poudarja različne zvrsti kulture. Letošnji program je uravnotežen – od resne glasbe do vrhunskih popularnih izvajalcev, od gledališča do vsebin za najmlajše. Festival še vedno organiziramo prek javnega poziva vsem, ki so aktivni na kulturnem področju v Škofji Loki, in od njihovega odziva, kreative, navdihov je odvisno, kaj lahko potem mi podpremo, zapakiramo in ponudimo kot celosten zavoj, kot festival z repom in glavo. Program je tak, da se velja srečati več kot enkrat,« je poudaril škofjeloški župan Tine Radinja.

Poskrbljeno bo tudi za najmlajše. FOTO: FB Pisana Loka
Poskrbljeno bo tudi za najmlajše. FOTO: FB Pisana Loka


Od evrovizijskega dvojca do vokalne ekstaze


Že prvi festivalski dan bo v Kavarni na gradu ponudil prvega od vrhuncev, koncert letošnjih slovenskih zastopnikov na evroviziji Zale Kralj in Gašperja Šantla. Prihodnjo sredo bo projekt »Bralnica na vrtu Sokolskega doma« zaključil nastop Uršule Ramoveš in fantov iz Jazbecove grape, zadnji avgustovski dan bo na gradu nastopila kultna elektronska alterrock zasedba Borghesia, dan pozneje bo za zadnji Večer na terasi Name poskrbel duo Silence z novim izdelkom Turistični vodič po občutkih izgubljenosti. Vrhunec festivala pa bo v petek, 30. avgusta, ko bodo na Loškem gradu prvič zazveneli zvoki vokalne ekstaze mednarodno uveljavljene zasedbe Perpetuum Jazzile, ki se bo predstavila s skladbami, ki jih črpa izključno iz slovenske zakladnice. Ne gre pa prezreti niti gledaliških predstav, pripovedovalskih dogodkov, ustvarjalnih delavnic ...


Za vsakogar nekaj in za vse okuse


»Strinjam se, da festival zdravo raste, vsako leto se ozremo nazaj in še povečamo število prireditev. Tudi če kdo od organizatorjev prijavi kak dogodek manj, se najde drugi, ki jih prijavi več, tako da je festival vsako leto nekoliko drugačen – kot tudi pritiče imenu Pisana Loka,« poudarja koordinatorica festivala Jana Fojkar. Odziv prirediteljev na javni poziv je bil kar velik, glede na razpoložljiva sredstva pa so podprli najboljše, tudi organizatorje, ki jim zaupajo že vrsto let in za katere vedo, da bodo pripravili odlične dogodke. »Koncept festival je res 'za vsakogar nekaj' in 'za vse okuse', iz nabora skušamo najti prireditve, za katere menimo, da bodo Škofji Loki dale nekaj več,« pojasni Fojkarjeva.


Nova lokacija: Pr' Pepet


Letošnje novo prizorišče je gostilna in galerija Pr' Pepet, dvakrat bodo uporabili tudi atrij hiše na Mestnem trgu, ki je malce skrit, a še vedno v središču mesta, kot naročen pa za tiste vrste dogodkov, ki v primeru slabega vremena težko najdejo primerno lokacijo. Prireditve niti ob dežju ne bodo odpadle, pač pa jih bodo prestavili na rezervna prizorišča – bodisi v MKC Pri Rdeči Ostrigi, v Športno dvorano Trata (koncert Perpetuum Jazzile), v prostore PUM (delavnica izdelovanja priponk), ponekod pa se bo lokacija le prestavila z dvorišča pod streho.


Dež ne bo ovira


Z obiskom poletnih prireditev so, zatrjuje Fojkarjeva, zelo zadovoljni: »Tudi dogodki z vstopnino so bili razprodani, večina brezplačnih pa je pritegnila obiskovalce – tiste, ki so prišli z namenom, in kar nekaj mimoidočih, čemur pripomorejo tudi lokacije v mestnem jedru. Tudi sicer se poleti v Škofji Loki dogaja vedno več, prijetna popestritev so Večeri na terasi, festival In Memoriam prof. Peter Hafner pa je že tradicionalen. V mestu je vrvež, precej je dogodkov in posledično veliko obiskovalcev.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine