V Črni bodo izvedeli, koliko svinca imajo v zraku

Kakovost zraka bodo v Črni sistematično preverili prvič v desetih letih. Meritve bodo potekale tri mesece.
Fotografija: Najbolj onesnažen je Žerjav, a svinčena dediščina povzroča skrbi tudi drugod. Kako zelo v Rudarjevem, bodo pokazali rezultati meritev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Najbolj onesnažen je Žerjav, a svinčena dediščina povzroča skrbi tudi drugod. Kako zelo v Rudarjevem, bodo pokazali rezultati meritev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Črna na Koroškem – Na več lokacijah v Žerjavu in Rudarjevem v občini Črna na Koroškem bo Arso opravil trimesečne meritve kakovosti zraka. Tako obsežnih meritev delcev PM10 in njihove kemijske sestave oziroma vsebnosti težkih kovin od začetka izvajanja okoljskih sanacijskih ukrepov v zgornji Mežiški dolini še ni bilo.   

»Načrtujemo, da bomo meritve izvajali na petih ali šestih merilnih mestih. Poudarek bo na meritvah ravni delcev PM10 ter svinca in kadmija v njih. Ni pa še dokončne odločitve o meritvah ravni delcev PM2.5, prašnih usedlin, izotopski analizi svinca v delcih PM ter meteoroloških parametrih (veter in temperatura). Na enem mestu se še odločamo tudi o kemijski analizi PM10 za ione, levoglukozan, težke kovine, benzo(a)piren in na elementarni ter organski ogljik,« so sporočili z Arsa.

Merilnikov v zgornjo Mežiško dolino še niso pripeljali, a naj bi to storili kmalu. »Iščemo možnost za priklop vzorčevalnikov na električno omrežje,« so povedali na Arsu. Črnjanska županja Romana Lesjak je dejala, da so problem v naselju Rudarjevo že rešili, v Žerjavu pa bo Arso lahko dobil elektriko pri istem viru kot edina stalna merilna naprava na vzpetini nad bencinsko črpalko. Županja je zadovoljna, da se je Arso na njihovo prigovarjanje le odločil za dolgotrajnejše in bolj sistematične meritve zraka, saj imajo po njenem ljudje pravico vedeti, v kakšnem okolju živijo.
 

Lani le eno prekoračenje


»Merjenje kakovosti zraka na več merilnih mestih bo zaradi razgibane konfiguracije terena zagotovo dalo več informacij, kaj se dogaja znotraj mikrookolja,« je povedal Matej Ivartnik iz ravenske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Doslej je bil merilnik le eden, nameščen v bližini Tabovega obrata za reciklažo in tovarne industrijskih baterij v Žerjavu. Lani je zaznal eno prekoračenje povprečne mesečne koncentracije svinca v delcih PM10, in sicer februarja. Koncentracije arzena, kadmija in niklja niso presegale mejnih vrednosti.

Aparat deluje tako, da vsrkava zrak, ki gre nato skozi štirinajst filtrov, ki se obračajo na 24 ur. Vsaka dva tedna filtre zamenjajo z novimi. »V vsakem aparatu je čip, ki beleži, koliko zraka je prečrpal ter čas delovanja. Prah se nabere na filtru. Šele ko ga stehtajo, lahko določijo, koliko delcev je bilo v prečrpanem zraku. Za določitev kovin pa je potrebna še laboratorijska analiza prahu,« je razložil Ivartnik. Po zakonodaji mora meritve opravljati tudi Tovarna akumulatorskih baterij, ki ima v Rudarjevem tovarno štartnih baterij, a so rezultati meritev javnosti predstavljeni le enkrat na leto.
Infografika: Delo
Infografika: Delo

»Zaradi velikega števila gradbišč me skrbi, kakšni bodo rezultati. Vsakega gradbinca, ki pri nas dobi posel, opozorimo, naj strogo upošteva priporočila NIJZ za izvajanje gradbenih del na območjih, ki so obremenjena s težkimi kovinami. Popuščanj ni. Od njih tudi zahtevamo, da upoštevajo roke za končanje del,« je povedala Romana Lesjak.
 

Na odvzem krvi povabili 700 otrok


»Gradbišča na državni cesti med Mežico in Črno, pa tudi druga manjša občinska in zasebna, so zagotovo odprla stare rane 350-letnega rudarjenja in predelave svinčeve rude,« priznavajo na ravenskem NIJZ, ki je že poslal prva vabila na odvzeme krvi. Teh bo letos več, saj bodo po petih letih znova opravili prevalenčno študijo, s katero bodo ocenili napredek pri izvajanju okoljskih sanacijskih ukrepov.

»Na odvzem krvi bomo povabili okoli 700 otrok; in sicer vse otroke, stare od enega do šest let, devetletnike iz zgornje Mežiške doline ter triletnike iz spodnje Mežiške doline,« je povedala direktorica NIJZ Ravne na Koroškem Neda Hudopisk. Vzorce krvi bodo med 22. majem in 8. junijem jemali v zdravstvenih postajah v Črni na Koroškem, Mežici in na Prevaljah ter zdravstvenem domu na Ravnah na Koroškem. Na NIJZ si želijo, da bi na odvzem prišli vsi. »Če kdo v laboratorij otroka ne more pripeljati na termin, naj pokliče in se bomo uskladili,« je dejala Hudopiskova. Lani so bili rezultati merjenj vsebnosti svinca v krvi otrok zelo slabi. Presežene mejne vrednosti so ugotovili pri kar petini testiranih otrok.

Za okoljsko sanacijo zgornje Mežiške doline je država letos namenila 1,2 milijona evrov, od tega največ, okoli 730 tisočakov, za ukrepe v črnjanski občini. Ta bo večino denarja še vedno namenila za asfaltiranje javnih površin, na katerih se zadržujejo otroci, odstranila pa bo tudi vsa odprta otroška igrišča z mivko in jih namestila s plastičnimi, ki jih bo mogoče zapreti in zaščititi pred prašenjem iz okolice.

Komentarji: