Bliža se največji dogodek za gurmane

Odprta kuhna, najbolj priljubljena kulinarična tržnica pri nas, bo v Križankah odprla evropski simpozij hrane
Fotografija: Evropski festival hrane se jutri začenja v Križankah, kjer bodo obiskovalcem ponujali izbrane jedi slovenskih gostiln in restavracij. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Evropski festival hrane se jutri začenja v Križankah, kjer bodo obiskovalcem ponujali izbrane jedi slovenskih gostiln in restavracij. FOTO: Uroš Hočevar

»Najpogostejši vzrok za prihod obiskovalcev je prav kulinarika, Ljubljana in Slovenija pa lahko na tem področju največ ponudita. Letos bomo prvič kuhali v eni izmed kulturnih institucij in tako združili gastronomijo in kulturo,« pravi Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana ob jutrišnji otvoritvi štiridnevnega kulinaričnega dogodka European Food Festival.

»Kulinariko želimo vplesti v nepozabna unikatna doživetja, jih obogatiti s strokovnimi predavanji in možnostjo izmenjave mnenj na najvišji ravni. Ker je gastronomija del kulture, smo s kulinaričnim sprehodom po Ljubljani poskrbeli za preplet vrhunske kulinarike in kulture.« Tako edinstveni kulinarični dogodek pri nas opisuje Petra Stušek, prva dama Turizma Ljubljana. Gastronomski festival, ki bo trajal od jutri do prihodnjega torka, organizirajo Turizem Ljubljana, Slovenska turistična organizacija (STO) ter gostinci in vinarji.



Na vprašanje, koliko obiskovalcev pričakujejo na teh dogodkih, Stuškova odgovarja, da je to težko oceniti, saj je, denimo, udeležba na Odprti kuhinji v Križankah brezplačna oziroma številčno neomejena, so pa posamezni dogodki v okviru kulinaričnega festivala popolnoma razprodani. In kaj vse se bo dogajalo v prihodnjih dneh v Ljubljani in bližnji okolici?

Evropski simpozij hrane bo jutri v Križankah in na Trgu francoske revolucije odprla Odprta kuhna. Gre za predpremierno odprtje nove sezone najbolj priljubljene slovenske kulinarične tržnice pri nas, kjer bodo obiskovalcem ponujali izbrane jedi slovenskih gostiln in restavracij. Kulinarične navdušence jutri čaka še en dogodek, ki je vzbudil veliko zanimanje. Gre za Gourmet Ljubljana Crawl, inovativni kulinarični sprehod po ljubljanskih kulturnih hramih in znamenitostih. »Dogodek je omejen na 150 udeležencev in je zaradi velikega zanimanja že razprodan,« pravi Katja Šturm iz družinskega podjetja Jezeršek Gostinstvo.


Kuhanje na Ljubljanskem gradu, Magistratu, v galeriji ...


Organizatorji dogodka si želijo, da bi ta kulinarični sprehod po prestolnici postal stalnica. »Letos smo se omejili na kulinarične postojanke, zato je število udeležencev omejeno. Šest največjih ljubljanskih kuharskih šefov bo namesto v svojih okoljih kuhalo v galerijah, muzejih in na grajskem obzidju, znotraj teh edinstvenih kulturnih lokacij pa bodo pripravljali specifične jedi,« pojasnjuje Šturmova. Tako bo denimo kuharski mojster Jorg Zupan v Muzeju iluzij pripravil iluzionistične jedi, na Magistratu bo Igor Jagodic udeležence razvajal z meščanskimi jedmi, v Galeriji Kresija pa bo Janez Bratovž pripravil jedi, povezane z razstavo črnobelih fotografij Tihomirja Pintarja.

V nedeljo bo na Krvavcu dogodek, ki so ga poimenovali »Gourmet na snegu«, goste smučišča pa bodo razvajali najboljši slovenski kuharski mojstri. Ponedeljkov strokovni simpozij pod vodstvom kuharske mojstrice Ane Roš in kuratorja Andrea Petrinija, ki velja za eno najpomembnejših osebnosti v svetu gastronomije, je prav tako razprodan. Da je zanimanje za dogodek European Food Festival res veliko, kaže tudi že drugo leto zapored razprodana Doživljajska večerja na Ljubljanskem gradu, na kateri bodo v ponedeljek zvečer 120 gostov razvajali Ana Roš, Riccardo Camanini in Luka Košir. Dogodek se bo zaključil v torek na Krvavcu s smučarsko tekmo za Audi Gourmet pokal.

Komentarji: