Državni svet in izumrtje slovenskega naroda

Državni svetnik Branimir Štrukelj opozarja na »šokatno nazadnjaške trditve« svetnika Matjaža Gamsa.
Fotografija: Državni svet 12.12.2017 Ljubljana Slovenija [Državni svet,Ljubljana,Slovenija] FOTO: Jože Suhadolnik/
Odpri galerijo
Državni svet 12.12.2017 Ljubljana Slovenija [Državni svet,Ljubljana,Slovenija] FOTO: Jože Suhadolnik/

Državni svet je v prostorih hrama demokracije včeraj organiziral posvet z naslovom – Kako preprečiti izumiranje slovenskega naroda. »Kot član sveta se od tega distanciram,« je v današnjem sporočilu za javnost zapisal državni svetnik in sindikalist Branimir Štrukelj, ter druge svetnike pozval, naj se prav tako gradijo od »šokantno nazadnjaških trditev svetnika Matjaža Gamsa«, ki je sklical posvet. 


»Zavračam in obsojam trditve svetnika Matjaža Gamsa, ki razloge za zmanjševanje rodnosti pripisuje pravicam, ki so bile v boju za enakopravnost žensk izborjene v zadnjih dveh stoletjih,« je v pismu za javnost poudaril Štrukelj.


Na »zlovešči in tendenciozni naslov« posveta so pred njim v pismu za javnost opozorili intelektualci s prvopodpisanimi Nino Perger, Borisom Vezjakom, Metke Mencin Čeplak Mojco Dobnikar in Vlasto Jalušič. Med drugim so zapisali, da je koncept posveta »somišljeniško zborovanje, ki s kako strokovnostjo nima zveze«, in dodali: »S tako nestrokovno in ideološko povsem razvidnim konceptom posveta, izrazito pristranskimi, ideološkimi vsebinami in izbiro termina posveta tik pred državnozborskimi volitvami se državni svet nedvoumno vključuje v volilno kampanjo, kar je v nasprotju z njegovo ustavno določeno vlogo«. Podpisniki, kot so zaključili, odločno protestirajo »proti aktivnemu vključevanju državnega sveta v volilno kampanjo in politični zlorabi tega parlamentarnega telesa za strankarske in ideološke cilje«.

Komentarji: