Emonska promenada: Gledališko v Trnovem

V treh dneh osemnajst dogodkov umetnikov iz sedmih držav
Fotografija: V Trnovem je spet prišel čas za ulično gledališko umetnost. Foto Matej Družnik
Odpri galerijo
V Trnovem je spet prišel čas za ulično gledališko umetnost. Foto Matej Družnik

Ljubljana – V Trnovem se danes začenja že 18. Emonska promenada, umetniško sprehajališče, kjer bo obiskovalcem na improviziranih prizoriščih in stojnicah na voljo raznovrsten in žanrsko raznolik program – od predstav in ustvarjalnih delavnic, do interaktivnih iger za vse starosti.

Na promenadi, ki bo potekala v organizaciji Hiše otrok in umetnosti in na kateri bodo umetniki iz sedmih držav v treh dneh izvedli 18 gledaliških dogodkov, bodo posebno pozornost namenili tako imenovanim predstavam »small size« in mejnim uprizoritvenim umetnostim, kot so pripovedovanje pravljic, lutkovne predstave za odrasle, tradicionalno japonsko gledališče Kamišibaj, ulično gledališče in kreativno ustvarjanje na prostem. V preteklih dveh sezonah sta bili v osepredju madžarska in italijanska ustvarjalnost, letos bo avstrijska.
Začenjajo torej danes ob 18. uri na dvorišču CSK France Prešeren, kjer bo na sporedu interaktivna razstava recikliranih objektov, ki jo bo uprizorila katalonska skupina Guixot De 8, ki bo na Emonski promenadi nastopila že petnajstič in je v resnici že zaščitni znak festivala. Po svetu potujejo s kombijem, polnim starega železa, ki se na mestnem trgu spremeni v igrala. Ta za razliko od sodobnih igrač in plastičnih punčk z vnaprej določenimi in omejenimi funkcijami spodbujajo igralčevo domišljijo in kreativnost.
 

Ulične predstave in pravljice pod mostom


Ob 19. uri bo sledila plesna delavnica za najmlajše Ples kapljic. Na velikem odru bo lutkovno gledališče Fru-Fru ob 18.30 uri uprizorilo predstavo O belem mucku, ki je bil čisto črn, ob 19.30 uri bo na sporedu ulični performans Sanje avstrijske skupine Belle etage, ob 20.30 uri pa lutkovna predstava za odrasle Gospa žebljičkova in njen prijazni sosed, ki jo bo uprizorila avstrijska gledališka skupina Gundberg teater.
Petek in sobota bosta prinesla ponovitve interaktivne predstave recikliranih objektov ter uličnega performansa avstrijske skupine Belle etage, gledališka skupina Gundberg teater bo uprizorila lutkovno predstavo Zgodba v belem, na ogled pa bo še nekaj predstav. Poleg predstav bodo vsak dan na sporedu ustvarjalne delavnice Hiše otrok in umetnosti ter družabne igre na prostem. Z drugim sklopom Emonske promenade bodo nadaljevali prve tri dni prihodnjega tedna, ko bodo vsak dan ob 18. uri na sporedu pravljice pod mostom v slogu gledališča Kamišibaj. V ponedeljek bodo otroci poslušali pravljice pod grajskim mostom na Ljubljanskem gradu, v torek pod Trnovskim mostom čez Gradaščico, v sredo pa na Šuštarskem mostu.

Komentarji: