Festival afriške kulture na ljubljanski Špici

Trije dnevi kulinarike, delavnic, plesa in koncertov.
Fotografija: Daraa Tribes so maroška zasedba, ki izvaja saharski blues. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Daraa Tribes so maroška zasedba, ki izvaja saharski blues. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Afriška VasFest je tridnevni festival, ki poteka od petka do nedelje, s katerim želijo priseljenci iz Afrike, njihovi potomci in prijatelji skozi modo, umetnost, šport, kulinariko in glasbo prikazati širok spekter afriških kultur. Dogajal se bo na Špici v Ljubljani, posebni gostje pa bodo skupina Daraa Tribes, iz Maroka, ki izvaja tradicionalno glasbo z modernimi pristopi in bo prvič nastopila pri nas.

Festivalski dnevi se bodo začeli že dopoldne z različnimi delavnicami, nadaljevali s kulinariko ter zvečer končali s koncerti in plesnimi predstavami. Zvezde letošnjega festivala so zasedba Daraa Tribes, ki jo sestavlja pet glasbenikov iz petih različnih plemen doline Daraa in živijo v oazi Tagounite. Izvajajo unikatno mešanico saharskega bluesa in plemenske glasbe svojih prednikov. Skupina je nastala spontano, ko je pet prijateljev začelo preigravati melodije vsak svojega plemena. Ugotovili so, da je nastala popolnoma nova, unikatna glasbena zvrst. Leta 2018 so izdali svoj prvi album Igharman, naslednje leto pa še Zamane.

Glasba iz saharskih oaz

Člani skupine svoji glasbi pravijo glasba iz oaz, sicer pa je po svetu bolj znana kot puščavski blues. Kot nam je povedal kitarist Mustapha Aqermim, »je to pravzaprav vesel blues. Ker prihajamo iz petih različnih plemen, smo to glasbeno izročilo, ki se je prej izvajalo le kot petje ob spremljavi tolkal, nadgradili z modernim instrumentarijem. Treba je poudariti, da je naša dolina zelo bogata s tradicionalno glasbo. Nam je taka glasba kot izhodišče za naš pristop, v pesmih pa pojemo predvsem o ljubezni in miru, lepotah naše zelene doline in okoliške puščave ter o različnih okoljskih vprašanih. Vsekakor pa naša glasba zveni najbolje v puščavi, vendar se bomo potrudili in dobro zazveneli tudi na ljubljanski Špici, kot smo že na številnih velikih in majhnih odrih po vsem svetu.« Nastopili bodo jutri in v soboto ob 20. uri, pevec zasedbe Balkhir Razgui pa bo imel v nedeljo tudi delavnico tradicionalnega petja.

Na festivalu bodo nastopili še Issiaka Sanou, ki je prišel v Slovenijo kot tolkalec pred več kot 12 leti. Od takrat poučuje bobne djembe v Ljubljani in po Sloveniji. Tudi njegov bratranec Mamourou Sanou je uspešen tolkalec in glasbeni pedagog, ki poučuje več skupin tolkalcev v Ljubljani. Madagaskarsko glasbo bo predstavil Joseph Rakotorahalahy, njegova hčerka Malala Tina Rakoto Serban pa bo nastopila z zasedbo Tantadruj. Koncertno ponudbo bo zaokrožila petčlanska glasbena zasedba Sabakan, ki jo druži ljubezen do zahodnoafriških ritmov. Njihova glasba temelji na ritmu afriških bobnov in tradicionalnem glasbenem izročilu zahodne Afrike. Ob različnih afriških ritmih pa se bo predstavilo še nekaj plesalskih projektov.

Komentarji: