Na Igu bo pouk v delavnici hišnika

Prizidek bo zgrajen šele čez leto dni, do takrat bo v premajhni šoli velika gneča
Fotografija: Zaradi katastrofalnih prostorskih razmer v ižanski osnovni šoli je tamkajšnja občina začela graditi šolski prizidek. FOTO Bojan Rajšek
Odpri galerijo
Zaradi katastrofalnih prostorskih razmer v ižanski osnovni šoli je tamkajšnja občina začela graditi šolski prizidek. FOTO Bojan Rajšek

Zaradi katastrofalnih prostorskih razmer v ižanski osnovni šoli je tamkajšnja občina začela graditi šolski prizidek, ki bo nared šele v šolskem letu 2019/20. Z začetkom prihajajočega šolskega leta pa bo v šoli še precej tesno, zato bo pouk po sili razmer potekal tudi v nenamenskih učilnicah.

Poleg sedanje šole pravzaprav gradijo še eno šolo, saj bo prizidek imel devet učilnic, pripadajoče kabinete in vse spremljajoče ostale prostore za izvedbo pouka od prvega do devetega razreda. Prostori bodo namenjeni tudi zobozdravstveni ambulanti za učence, novi bodo tehnični prostori in dvigalo. Naložba bo stala dobre tri milijone evrov, kar pa je za lokalno skupnost z vsega petimi milijoni evrov letnega proračuna velik finančni zalogaj, zaradi česar nameravajo najeti dolgoročno bančno posojilo.

Zato ker gradijo nizkoenergetski objekt, pričakujejo od Eko sklada vsaj pol milijona nepovratnih finančnih sredstev. Šolska kuhinja in jedilnica znotraj obstoječe šole sta dolgo pokali po šivih, zato bodo do septembra oba prostora precej razširili. Pri tem se je izkazalo, da so toplotne cevi povsem dotrajane, treba jih je bilo zamenjati, zaradi dotrajanosti sten so morali povsem obnoviti tudi kopalnice pri športni dvorani; tako bo občina ob dodatnih 45.000 evrov.

V minulem šolskem letu je pouk obiskovalo 530 učenk in učencev, jeseni pa bo prag šole prestopilo še 50 učencev več, zato bodo imeli občinskega strokovne službe in vodstvo šole precej dela pri organizaciji pouka v večkrat dozidanem objektu, ki ga je še pred osemnajstimi leti obiskovalo manj kakor 300 učencev.


Pouk v starem vrtcu, župan protestira

Po besedah tamkajšnjega župana Janeza Cimpermana na srečo še niso porušili starega vrtca, ki jim je v minulem šolskem letu prišel zelo prav, saj so v njem uredili tri učilnice. Zaradi prostorske stiske so manjši razred uredili še na podstrešju šole in tudi v delavnici hišnika, ki so ga začasno izselili in bržkone tudi v prihajajočem šolskem letu še ne bo imel službenih prostorov.

»Prostorsko problematiko predšolske vzgoje smo v zadnjih letih rešili, po vseh šivih pa nam zdaj poka šola,« pravi Cimperman, ki je ogorčen, da država za šolski prizidek ne bo prispevala niti centa, in po njegovem zgolj zato, ker občina spada v Osrednjeslovensko regijo. »Pravijo, da smo dovolj razviti in da nam zaradi tega ne pripada finančna pomoč države. To je bil tudi razlog, da sem na šolsko ministrstvo poslal protestno pismo, ki so ga podprli tudi župani sosednjih občin, a za zdaj protest ni zalegel,« je povedal Cimperman.


Država bo bleda mati

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so za Delo zapisali ničkaj spodbudne novice: »Zagotavljanje ustreznih prostorskih pogojev za izvajanje vzgojno-izobraževalne dejavnosti v osnovnih šolah je v domeni občin, ki so lastnice in ustanoviteljice teh objektov

Sofinanciranje investicij občin se izvaja na podlagi razpisov in skladno z razpoložljivimi proračunskimi sredstvi ministrstva. Zadnji razpis ministrstva pa je bil objavljen leta 2011«.

Komentarji: