Počivalšek za razvoj in trženje resorta

Turizem po kamniško: Ministra ni zmotilo, da so turistični objekti zgrajeni v nasprotju z OPN, opozoril je le, da naj uredijo gradbeno dokumentacijo.
Fotografija: Razgledni stolp je brez upravnega dovoljenja. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Razgledni stolp je brez upravnega dovoljenja. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo

Kamnik, Godič – Odkar je družba Palmieri v Eko resortu v Godiču brez upravnega dovoljenja postavila razgledni stolp, pristojnim inšpekcijskim službam ni uspelo ugotoviti, kakšna gradnja je to. V začetku tedna si je turistično naselje z zanimanjem ogledal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

»Minister za gospodarstvo gospod Zdravko Počivalšek je z delegacijo obiskal resort. Predstavil sem mu koncept resorta, delovanje in ovire pri razvoju. Povzpeli smo se na največjo lovsko opazovalnico na svetu, prizorišče naslednje atrakcije,« je na družbenem omrežju facebook zapisal direktor družbe Palmieri Matjaž Zorman. Stolp so slovesno odprli marca letos in kljub poprejšnji najavi se dogodka nista udeležila ameriški veleposlanik Brent R. Hartley in predsednik državnega zbora Milan Brglez.


Le stranišče je legalno zgrajeno


Da ne gre za lovsko opazovalnico so že zdavnaj razložili v Lovski zvezi Slovenije, ki s tem objektom nočejo imeti ničesar. Za postavitev razglednega stolpa na betonskih temeljih pa je treba pridobiti gradbeno dovoljenje. Investitor družba Palmieri za izdajo upravnega dovoljenja ni zaprosila in ji ga kamniška upravna enota niti ne bi mogla izdati, saj je razgledni stolp postavljen na parceli, ki je v občinskem prostorskem načrtu (OPN) opredeljeno kot najboljše kmetijsko zemljišče (K1) in gozd (G). V naselju je tudi več deset lično izdelanih lesenih hišic, ki spominjajo na pastirske bajte in v njih je mogoče tudi prenočiti. Postavljene so na poplavnem območju, štiri tudi v priobalnem pasu Kamniške Bistrice. Naselje je zraslo v nasprotju s kamniškim občinskim prostorskim načrtom (OPN). Gradbeno dovoljenje je investitor pridobil le za objekt, v katerem so stranišča, in za kozolec, v katerem obratuje gostinski lokal brez uporabnega dovoljenja. Ker kozolec ni postavljen skladno z gradbenim dovoljenjem, saj je prevelik, je inšpekcija izdala odločbo za rušenje, a se je investitor pritožil na upravno sodišče.

Nič krive račke v ribniku veselo čofotajo, čeprav je inšpekcija z odločbo prepovedala rabo vode za namakanje in polnjenje ribnika iz Kamniške Bistrice. FOTO: Bojan Rajšek/Delo<br />
 
Nič krive račke v ribniku veselo čofotajo, čeprav je inšpekcija z odločbo prepovedala rabo vode za namakanje in polnjenje ribnika iz Kamniške Bistrice. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
 


Z Inšpektorata RS za okolje in prostor so sporočili, da se je ugotovitveni postopek za stolp z ogledom gradbene inšpekcije marca nadaljeval, aprila pa so investitorja pozvali, naj se izjasni o ugotovljenih dejstvih in okoliščinah. Maja je sledilo vnovično vročanje poziva in postopek še ni končan. »Treba je ugotoviti dejansko stanje, vsa dejstva in okoliščine, ki so za odločitev pomembni. Prav tako je treba tudi strankam omogočiti, da uveljavijo in zavarujejo svoje pravice in pravne koristi,« so na vprašanje Dela o razlogih, zakaj inšpekcijski postopek še ni končan, sporočili z inšpektorata. Tudi inšpekcija za okolje in naravo še ni končala z ugotovitvami v ponovljenem postopku glede odstranitve objektov na vodnem in priobalnem zemljišču Kamniške Bistrice.


Minister podpira idejo


Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so za Delo sporočili, da je minister Počivalšek Kamnik obiskal na povabilo občinskega zavoda za turizem in tamkajšnjega podjetniškega kluba ter da si mu je uspelo ogledati le Terme Snovik in Eko resort. »Minister se je s podjetniki pod vodstvom lastnika (Matjaža Zormana, op. p.), sprehodil po resortu in si ga ogledal. Minister podpira podjetniško idejo, ki jo razvija in trži lastnik, je pa lastnika tudi pozval in opozoril, da mora takoj urediti vso potrebno gradbeno dokumentacijo, da bo lahko aktivneje sodeloval na razpisih in bil deležen medijskega oglaševanja destinacije ter okrepljenega povezovanja, ki ju opravlja Slovenska turistična organizacija. Ministru je lastnik povedal, da občini že zdaj plačuje turistično takso in tudi to, da namerava občina junija spremeniti občinski prostorski načrt tega območja, da bo gradnja ustrezala namembnosti zemljišča,« je v odgovoru zapisal svetovalec na ministrstvu Aljaž Žumer. S kamniške občine so sporočili, da (šele) načrtujejo objavo sklepa o začetku postopka sprememb in dopolnitev OPN št. 2. do poletja. Pristojne nosilce urejanja prostora pa nameravajo zaprositi za mnenja konec leta.

Komentarji: