Prestolnica se pripravlja na tradicionalni pohod

Največja športno-rekreativna prireditev pri nas vsako leto privabi več kot 30.000 udeležencev.
Fotografija: Pot ob žici je množična rekreativna prireditev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Pot ob žici je množična rekreativna prireditev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Za tradicionalno prireditev, kot je ob svoji 63. ponovitvi Pot ob žici, se spodobi, da je tudi program tradicionalen. Četrtkov pohod najmlajših, otrok iz vrtcev, se tokrat časovno ujema s praznikom Ljubljane in dnevom Evrope, 9. majem, je ob predstavitvi z zadovoljstvom opozoril Aleš Čerin, ljubljanski podžupan in predsednik organizacijskega odbora. Hkrati je čestital Timingu, organizatorju pohoda in ljubljanskega maratona, ki se je s pridobitvijo zlate značke uvrstil med najpomembnejše svetovne maratone.

Pot ob žici je glede udeležbe na pohodu konstantna, na sobotnem teku trojk pa je zaznan porast števila udeležencev med mladimi in zaradi konkurence med podobnimi prireditvami upad pri odraslih. Vendar prireditev po besedah Gojka Zalokarja, direktorja prireditve, ki se financira iz ljubljanskega proračuna, ostaja druga najbolj množična prireditev v Sloveniji. V torek je bilo na vse teke trojk skupaj prijavljenih 1838 trojk.

Pot ob žici je največja športno-rekreativna prireditev pri nas, ki vsako leto privabi več kot 30.000 udeležencev, največ se jih odpravi na pohod po poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žična ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev – zato tudi ime Pot ob žici. Prireditev je namenjena vsem, tako najmlajšim kot starejšim, ki se zavedajo pomena zdravega načina življenja in želijo preživeti dan v dobri družbi, sproščenem vzdušju ter spoznati Ljubljano s pohodniške perspektive.


Rekreativni pohodi


Že omenjenemu četrtkovemu pohodu za vrtce, ko bodo otroci 9. maja prehodili en odsek na 35-kilometrskem obroču, sledijo v petek, 10. maja, osnovnošolci s hojo med dvema ali tremi kontrolnimi točkami in srednješolci s hojo med štirimi kontrolnimi točkami. Gojko Zalokar pojasnjuje, da bo šolarjev letos v petek verjetno nekaj tisoč manj, saj bodo v soboto, 11. maja, nadomeščali pouk, mnogi kar na množičnem pohodu. Njegovi udeleženci bodo startali na eni od kontrolnih točk med sedmo in deveto uro, spotoma nabirali žige na kartončkih, pohod pa zaključili spet na eni od osmih kontrolnih točk ali pa na Kongresnem trgu (cilj bo odprt med 9. in 12. uro), do koder sta predvideni glavni vpadnici s Poti Opekarska cesta in Večna pot. Po njej bodo iz Tivolija, kjer bo start ob 9.30, prišli na cilj tudi invalidi na svojem dvokilometrskem pohodu. Pri tem velja opozoriti, da bodo spominske značke za pohodnike na voljo le na Kongresnem trgu, in to le do poldneva.


Brez koles na pohodu


S kartončkom pohoda bodo prevozi z mestnimi avtobusi brezplačni, organizatorji pa opozarjajo, da se pohoda ni mogoče udeležiti s kolesom.

Pohodniki na sobotnem (11. maja) rekreativnem 35-kilometrskem pohodu morajo prehoditi ali preteči celoten obroč, start in cilj pa je na poljubni (isti) kontrolni točki. Odprte bodo dvanajst ur, med 6. in 18. uro, vsi zmagovalci pa bodo pridobili posebno spominsko kolajno. Obroč je seveda mogoče prehoditi kadarkoli, vse leto, v skladu z novimi trendi je na spletni strani prireditve na voljo aplikacija za mobilnike. Žige namreč počasi ukinjajo.

Gojko Zalokar je tudi pojasnil, da žigi niso več v gostinskih lokalih, saj so nekateri kar oddaljeni od trase, temveč kar ob poti. Ob poti so tudi pitniki, med letošnjo prireditvijo bodo nameščeni še trije dodatni. V skladu z željo po čim manjšem smetenju (zero waste) bo bistveno manj plastičnih kozarcev in plastenk. Za žejo bo poskrbela Pivovarna Union z brezalkoholnimi pijačami na štirih točkah.


Teki trojk


Vsi teki trojk bodo v soboto, 11. maja, s ciljem na Kongresnem trgu. Osnovnošolci in srednješolci bodo na trikilometrski progi startali na Livadi, prvi ob 9.00 in drugi ob 9.10. Člani in veterani bodo startali na Stritarjevi ulici – ob 9.00 na 12,5 kilometra in ob 9.30 na 29 kilometrov. Njihov tek bo nekaj sto metrov daljši kot prejšnja leta, saj bodo zaradi del do Ambroževega trga tekli ob Ljubljanici. Naprej pa bo po besedah Gojka Zalokarja trasa kljub gradbiščem nespremenjena.

Na Kongresnem trgu, v cilju tekov trojk in pohoda, bo tudi kulturni program. Ob 10.30 bo nastopil partizanski pevski zbor, uro kasneje pa sledijo nagovor župana Zorana Jankovića, podelitev nagrad tekačem in koncert Lee Sirk.

Komentarji: