Spet v svežo senco dreves z dobro knjigo

Knjižnica pod krošnjami: v glavnem mestu bo letos osem bralnih otokov.
Fotografija: Začenja se sezona branja na prostem. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Začenja se sezona branja na prostem. FOTO: Tomi Lombar

Ljubljana – Danes, na nekdanji dan mladosti, se spet začenja brezplačno listanje, branje in uživanje v dobrih knjigah v Knjižnici pod krošnjami. Že štirinajsto sezono bo v Ljubljani mogoče brati pod drevesi na osmih bralnih otokih. Skozi poletje pa bodo knjižnice pod drevesi v še štirinajstih mestih po Sloveniji.

V glavnem mestu bodo bralni otoki v parku Tivoli ob Čolnarni in na Trnovski plaži, pri čemer bodo na obeh lokacijah ponujali tudi elektronske knjige, v parku Zvezda, kjer bo ameriška knjižnica pod krošnjami, v Vodnikovi domačiji v Šiški, kjer je knjižnica vse leto, na Petkovškovem nabrežju, v atriju galerije ŠKUC, na vrtu Plečnikove hiše in v družinskem centru Mala ulica. Na Ljubljanskem gradu pa letos knjižnice ne bo.


Širjenje bralne kulture


Idejni snovalec in glavni producent projekta je zavod Divja misel. Vodja Tina Popovič poudarja, da je knjižnica prerasla v enega najbolj priljubljenih projektov pri širjenju bralne kulture, osrednja ideja pa je poiskati dobro lokacijo, izbrati dobre knjige in jih ponuditi v branje. Knjižnico pod krošnjami vsako leto pripravljajo in izvajajo s številnimi lokalnimi partnerji in financerji. Knjige in revije donirajo založbe in časopisne hiše.

Na prenovljenem Plečnikovem vrtu, ki je z 2500 kvadratnimi metri največji v središču Ljubljane, kjer so tudi zelenjavni vrt, skalnjak in čebelnjak, bodo ponudili predvsem knjige o arhitekturi in poezijo. Največja in najbolj obiskana enota je ob tivolskem ribniku, obiskujejo jo predvsem družine z otroki, zato bo tam veliko otroških knjig. Na Trnovski plaži pa bodo med drugim v branje ponudili najbolj sveže stripe.


Knjižnice kot manjši festivali


Knjižnice pod krošnjami pripravljajo tudi v Novem mestu, Polhovem Gradcu, Kranju, Zagorju ob Savi, Ribnici, Novi Gorici, na Vrhniki, Polšniku, Mali planini, v Kanalu ob Soči, Kamniku, Komendi in Rašici, kjer stoji Trubarjeva domačija, prav tako čez mejo, v Radgoni na avstrijskem Štajerskem. Medtem ko v Ljubljani, ki je poleti polna najrazličnejših dogodkov, veliko spremljevalnega programa ne bo, pa knjižnice v drugih krajih delujejo kot manjši poletni festivali in ponujajo priložnost, da se skupnost za nekaj časa združi ob knjigah in avtorjih, pravi Tina Popovič. Vsaka od knjižnic ima svoje posebnosti, ponekod nad njimi bedijo občine, drugod pa denimo navdušeni posamezniki in različne kulturne ustanove.
 

Komentarji: